Atölye sayısı 5'e düştü
Muğla'nın Marmaris ilçesinin Bozburun beldesinde evlerinin bahçesinde ve tarlalarda yaptıkları ahşap guletleri (iki direkli, yelkenli savaş gemisi) dünyaya ihraç eden son gulet ustaları devletten destek bekliyor.
Bozburun Belediye Başkanı Cemil Şener, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, tekne yapımcılığının 1950'li yıllarda Yunanistan'dan bölgelerine geldiğini, başlangıçta küçük marangoz atölyelerinde Sandal ve balıkçı kayıkları yapılırken 1970'li yıllarda bölgenin turizmle tanışmasıyla daha büyük teknelere ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Marangoz atölyelerinde yetişen ustaların 35 metreyi bulan guletler yaptığını kaydeden Şener, "O zamanlar atölyelerde yılda 2 gulet yapılıyordu ve bu sayı yıl sonunda toplamda 70 guleti buluyordu. Üretilen guletlerin büyük bir bölümü dünyanın farklı ülkelerine ihraç ediliyordu" dedi.
Başkan Şener, o tarihlerde Marmaris'ten Antalya ve İstanbul'a kadar Türkiye'nin denizlerinde Bozburunlu ustaların yaptıkları guletlerin dolaştığını, ustaların siparişleri yetiştirmekte zorlandıklarını belirtti.
Son yıllarda talepteki azalmaya dikkati çeken Şener, Bozburun'da geçmişte 36 olan tekne yapım atölyesi sayısının 5'e düştüğünü söyledi.
Şener, "Deniz trafiği dolma noktasına geldiği için artık çok fazla tekneye ihtiyaç yok. Bozburun'da şu anda yaklaşık 400 tekne bulunuyor. Bunların 110'u turizm amaçlı kullanılan guletler. Beldemizin nüfusu yaklaşık 2 bin 200, bu kişilerin yüzde 85'i deniz turizminden geçimini sağlamaya çalışıyor. İlk önce hayvancılıkla uğraşan halkımız daha sonra süngercilik, şimdi ise teknecilik yapıyor" diye konuştu.
-Babadan oğula geçen ustalık-
Bozburun'da evlerinin bahçesinde yaklaşık 35 metre uzunluğundaki ahşap guleti tamamlamak için 1,5 yıldır çalışan gulet ustası Süleyman Bütün, ustalığı babasından devraldığını ifade etti.
Ailesinin 22 yıldır ahşap gulet yaptığını belirten Bütün, "Yaklaşık 1 milyon 500 bin liraya malolacak bu guleti 2 yılda tamamlamayı planlıyoruz. Son gulet ustaları olarak devletten destek bekliyoruz. Devlet bizlere uzun vadeli ve 2-3 yıl geri ödemesiz kredi desteği sağlarsa bu meslek yeniden hayat bulur ve istihdam artar" dedi.
Marangoz atölyesinde yaklaşık 1,5 yıldır 32 metre uzunluğundaki guleti yapmaya çalışan Turgut Ay ise bu mesleğin yok olmaması için destek beklediklerini kaydetti.
Mayıs ayında bitirmeyi hedeflediği guletin yaklaşık 1,5 milyon liraya mal olduğunu belirten Ay, tekneyi mavi yolculuk turizminde kullanmak istediğini söyledi.
-Yeni ustalar yetişmiyor-
Deniz Ticaret Odası (DTO) Marmaris Şube Başkanı Hasan Mengi de Aa muhabirine yaptığı açıklamada, yeni ustalar yetişmediği için gulet yapımının bitme noktasına geldiğine işaret etti.
Avrupa'da yaşanan ekonomik krizin de yeni guletlerin yapımını etkilediğini bildiren Mengi, bu işten gelir edemeyen insanların turizm sektörüne yöneldiğini söyledi.
Bozburun'da tersane yapılması projesini hayata geçirmek için uzun uğraşlar verdiklerini ifade eden Mengi, projeye bekledikleri desteği bulamadıklarını belirtti.
Mengi, tersane yapılması durumunda Bozburun'un Türkiye'nin gulet üretim merkezi haline geleceğini söyledi.
A.A.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.