Atmosferik Dalış Sistem tatbikatı nefes kesti
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın dünyanın sadece 6 donanmasında bulunan ve derin sularda arama ve kurtarma faaliyetleri yapabilen Atmosferik Dalış Sistem (ADS) tatbikatı Mersin'de gerçekleştirildi.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın dünyanın sadece 6 donanmasında bulunan ve derin sularda arama ve kurtarma faaliyetleri yapabilen Atmosferik Dalış Sistem (ADS) tatbikatı Mersin'de gerçekleştirildi. 365 metre derinliğe dalabilen ADS robotunun tatbikatı nefes kesti.
Mersin'in 13 mil açıklarında gerçekleştirilen tatbikatta senaryo gereği batan Dolunay denizaltısına kurtarma operasyona gerçekleştirildi. Ekipler denizaltının battığı haberini alır almaz ADS ekipmanları ile birlikte İstanbul'dan uçakla Adana'ya oradan karayolu ile Mersin'e geçti. Burada bekleyen TCG İnebolu gemisine malzemeleri yükleyerek 13 mil açıkta batan 100 metre derinlikteki Dolunay gemisini kurtarmak için operasyon yapıldı. ADS 1200 robotu yapılan çalışmalar sonunda vinçle denize indirildi. Yaklaşık 1 saat süren tatbikat sırasında ADS üzerinde yer alan kameralar sayesinde su altındaki çalışmalar TCG İnebolu'daki irtibat noktasına iletildi. Bu noktada bulunan uzman personelde telsiz bağlantısıyla su altında ADS pilotuyla sürekli irtibat içinde oldu. Dolunay isimli denizaltıyla irtibat sağlayan ADS pilotu, temiz hava hortumlarını denizaltının ilgili bölümlerine monte ederek içeriye hava verirken içerideki kirli havanın çıkışı da sağlandı.
Kurtarma Gurup Komutanı Deniz Albay Kaan Erkara yaptığı açıklamada eğitim gereği denizaltının battığı haberini alır almaz İstanbul'dan birinci sınıf ihtisas dalgıç personel ile hazırlıklara hemen başladıklarını söyledi. Erkara, İstanbul'dan uçakla Adana'ya oradan ise Mersin'e karayolu ile geldiklerini kaydetti.
ADS 1200 su altı robotu ve birinci sınıf dalgıç personel ile bu eğitimi yaptıklarını ifade eden Erkara "ADS elbisesi 365 metreye kadar dalma özelliğine sahip. Bunu birinci sınıf dalgıç ihtisaslı personel kullanmakta. Biz bu personele pilot diyoruz. Üzerinde 2 adet itici, 2 adette çıkıcı olmak üzere 4 tane pervanesi ve motoru var. Bu şekilde kendini suyun altında ayarlayarak yön verebilmekte. Ayrıca sistemin üzerindeki ilavelerle kendi hava ihtiyacını da 48 saat süre ile sağlayabilmektedir. Bu personel 48 saat kendi havası ile kurtarma faaliyetini icra edebilmektedir." diye konuştu.
DÜNYADA 6 DONANMADA MEVCUT
ADS sisteminin dünyanın sadece 6 donanmasında mevcut olduğuna dikkat çeken Albay Erkara "Dolayısıyla Türk Deniz Kuvvetleri de dünyanın ileri seviyedeki kuvvetleri arasındaki yerini almıştır. Teknolojik olarak ileri donanmalarla aramızda hiçbir fark yoktur." dedi. Deniz altının eğitim gereği geminin arka tarafında dibe oturmuş olarak beklediğini ifade eden Erkara şöyle devam etti: "Biz deniz altıya ADS robotik dalış sistemini kullanarak hava iştirak ederek deniz altındaki kazazedelerin hayatta kalmasını sağlayacağız. Hem temiz hava çıkış iştiraklerini sağlayarak deniz altındaki insanlar havasız kalmayacaklar. Bu şekilde canlı kalabilecekler. Daha sonra acil yaşam destek paketi adını verdiğimiz portları yine bu sistemle deniz altıya indirerek oradaki kazazedelerin ilaç, su gibi neye ihtiyaçları varsa deniz altına indirerek insanların canlı ve sağlıklı bir şekilde kurtarılana kadar deniz altında hayatta kalmalarını sağlayacağız."
DAHA ÖNCE OPERASYONLARA KATILDI
Bu güne kadar ADS'nin dahil olduğu operasyonlar bulunduğuna işaret eden Erkara şunları söyledi: "20 yıl önce Egede düşen Şehir Pilot Nail Erdoğan'ın uçağının enkazını arama çalışmalarına katıldı. Uçak hariç bir çok obje bulduk. Dolayısıyla geçen zaman içinde kumun altına gömülmüş olabilir. Fakat suyun altındaki her şeyi tek tek sistem buldu. Onun dışında daha önceki yıllara ait bazı kazalarda başarılı bir şekilde görev aldı."
ADS'nin pilotu Deniz Başçavuş Sedat Aslan ise bugünkü görevinin batmış durumdaki deniz altına hava iştiraki ve acil yaşam destek paketi transfer etmek olduğunu söyledi.
365 METREYE İNEBİLİYOR
ADS pilotu olarak vazifesinin batmış durumdaki deniz altına hava imla devresine hava hortumları ile egzoz devresine egzoz hortumlarını iştirakleyerek acil yaşam destek paketini transfer etmek olduğunu vurgulayan Aslan "ADS 1200 sistemi olarak 365 metreye kadar dalış yapabiliyoruz. 6 saate kadar normal çalışma limitimiz. Acil bir durum oldu zaman pilot kendini kurtaramadığı durumda 48 saati kadar elbisenin içinde kalıp bekleyip kurtarma ekiplerini bekleyebiliyor. 42 ile 48 saate kadar yaşam desteği sağlayan bir sistem."
Bu sistem gelmeden önce deniz altılarına sınırlı derinliklerde kurtarma faaliyetleri yürütebildiklerine dikkat çeken Aslan, "ADS 1200 sistemi ile birlikte kurtarma faaliyetlerimiz 365 metreye kadar yükseldi. Bu sayede deniz altılarımıza daha iyi hizmet verebilmek için gururla çalışıyoruz. Eşim görevimi tehlikeli buluyor. Ancak emniyet tedbirlerini uygulayıp ve bakımlarını yaptığımız sürece cihazın hiç bir tehlikesi bulunmuyor. Hiç bir sıkıntı yaşamıyoruz. Emniyet bizim için birinci öncelik" ifadesini kullandı.
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.