Asyaport, her büyüklükteki konteyner gemisine hazır
Transit konteyner limanı olmakla birlikte Trakya ile başlayan, ardından da Orta ve Doğu Avrupa’nın tamamına gönderilen ithalat-ihracat yüklerinin önemli bir kısmına talip olan Asyaport, uzun bir bekleyiş döneminin ardından hareketlenmeye başladı.
Dünya üzerindeki en büyük tonajlı konteyner gemisi draftının 16.5 metre, limanlarının ise 18 metre olduğunun altını çizen Asyaport Liman Müdürü Kaptan Kadir Uzun oldukça iddialı… Hedeflerini ‘dünyaya açılan bir kapı olmak’ şeklinde özetleyen Asyaport Liman Müdürü Kaptan Kadir Uzun şu an için en büyük eksiklerinin ‘yol’ olduğunu ifade ederek, şunları aktardı: “Yolu mutlak kullanmak zorundayız. Bir aktarma limanı gibi dizayn edilmiş olmamıza karşın, yakın gelecekte bu bölgedeki sanayinin, özellikle Türkiye’nin Avrupa yakası, üçüncü köprü, tren yolu ve karayolu bağlantıları dolayısıyla önemi giderek artacak. Bulgaristan, buradan dünyaya açılmak istiyor. Sofyalı sanayiciler, limanımızı birkaç kez ziyaret etti. Amaçları, Burgas ve Varna limanlarını kullanarak, İstanbul Boğazı’nı geçip, İstanbul’dan aktarma yapmak yerine, aynı karayolu mesafesiyle Asyaport’a ulaşmak. Dolayısıyla bize yol lazım. Bir şekilde, yol çalışmalarını hızlandırarak tamamlamalıyız. Yolun ihalesi yapıldı. Tüm ödenekler çıktı, hiçbir sorun yok. 8 kilometrelik hat, Barbaros-Kumbağ yoluna dokunmadan bir üst geçitle direkt limana ve otobana bağlanacak.”
Bir kılçık hatla, limana demiryolu da geliyor
Demiryolu bağlantısının da liman için olmazsa olmazlardan olduğunu söyleyen Uzun şöyle devam etti: “Tekirdağ tren istasyonunda bir 300 dönümlük lojistik alanın onayı alındı. Düzenlemeler tamamlandıktan sonra orayı kullanacağız. Daha sonra da Müsteşar Yardımcımız Kaptan Özkan Poyraz’ın da müjdesini verdiği gibi bir kılçık hat açılarak limana bağlantıyı gerçekleştireceğiz. Ara taşımayı karayoluyla yapıp, oradan da diğer destinasyonlara vagon yüklemesiyle ulaşmayı hedefliyoruz. Bunun yanı sıra, 130 dönümlük bir kara terminalimiz var. Proje tamamlandı, ekipmanlarımızla oraya geçiyoruz. Orada yıllık 1 milyon TEU’yu elleçleyebileceğimiz bir kapasite artırımı yaratacağız.”
Haftada 9 gemiye hizmet verecek
Limanlarının, MSC’nin yük garantisi altında çalışmakta olduğunun altını çizen Kadir Uzun, “Şu anda MSC ve MSC’nin 2 M olarak Maersk ile yapmış olduğu line’lara hizmeti ancak karşılayabiliyoruz. Bunun fazlası şimdilik bizi aşar. Liman kapasitemizi belirleyen gemi sahil vinçleridir. Şu anda gemi sahil vinçlerimizin devrini yapıyoruz. Mevcut 11 vinç, mobil vinçlerle birlikte 13’e kadar çıkacak. Kapasite artırımımız da lineların yanı sıra, vinçlerin teslimine de bağlı. Son 3 vincimiz Hindistan’da halen üretim aşamasında, onlar da gelince, yıl sonuna kadar haftada 9 gemiye hizmet veriyor olacağız. Bunlardan da 4’ü ana hat, 5 tanesi de feeder olacak” diye konuştu.
Kabotaj hattına 5 Medlog gemisi katılıyor
Karadeniz, Ege ve Akdeniz’de MSC’nin yabancı bayraklı gemileriyle zaten feeder taşımaları yaptıklarını vurgulayan Kaptan Uzun, “Şimdi de, MSC Medlog’un Türk bayraklı gemileriyle kabotaj hattında taşımalar gerçekleştireceklerini kaydederek, şöyle devam etti: “ Gemi alımlarına başladık, şu an iki gemi alındı. Yıl sonuna kadar sayının 5’e çıkması hedefleniyor. Bu gemiler Türk bayraklı ve Türk limanları arasında hizmet veriyor olacak. Ana hatlarla bağlantıyı bu gemiler aracılığıyla sağlayacağız. Tabi, yine MSC’nin kendi feeder gemileriyle de devam edilecek” açıklamasını yaptı.
Vinçler, 24 sıra istif yapabiliyor
Ekipmanların yıl sonuna kadar tamamlanacağını belirten Kadir Uzun, “Limanda 11 adet, 24 yan sıraya kadar hizmet verebilecek kapasitede rıhtım vinci (Ship-to-shore Gantry Crane) ile 33 adet lastik tekerlekli saha vinci (Rubber Tyre Gantry Crane) bulunuyor. 9 RTG saha vinci, 2 de STS olacak. Şu anda 4 gemiye aynı anda hizmet verebiliyoruz. Dünya üzerindeki en büyük tonajlı konteyner gemisinin draftı 16.5 metre, limanımızın draftı ise 18 metredir. Dünyadaki her gemiye hizmet verebilecek vinçlerimiz mevcut. Dolayısıyla, hem su, hem de ekipman olarak dünyada hizmet veremeyeceğimiz konteyner gemisinin olmadığını söyleyebilirim. Asyaport’ta kullanılan vinçler 24 sıra arkadan, yani geminin en arka tarafından konteyneri alıp yerleştirebiliyor. Tüm büyük gemilerde bu 24 sıra standarttır. 24 sıra arkadaki bir yükü taşıyabilmesi için vinçlerin yerleşimindeki liman konstrüksiyonu çok iyi hesaplanmalı. Geminin en arkasına uzanan vincin, bulunduğu yeri taşıyabilecek kapasitesi de olmalı. Çünkü vincin boş ağırlığı 2 bin ton, yükü gemiden indirmeli ve raya koymalısınız. O vincin kendi ağırlığının yanı sıra, yüküyle birlikte taşıyabilecek bir konstrüksiyon inşa etmelisiniz. İşte, Asyaport’ta yalnızca bu konstrüksiyon için bile çok büyük bir yatırım yaptık” ifadelerini kullandı.
En çevreci liman
Yazılımı, altyapısı, otomasyonu, çevreci özellikleriyle sonradan dönüşen değil, başından beri konteyner limanı olarak dizayn edilen güzel bir limanı yaptıklarını söyleyen Kaptan Kadir Uzun, yaşadığı gururu da, konuşmasına şu sözlerle yansıttı: “LNG’li terminal traktörleri Türkiye’de ilk biz kullandık. Bunun dünyada da henüz çok sayıda örneği yok. Bütün aydınlatmamız LED ışıklarla yapılıyor. Güneş kollektörlerimizle de çok çevreci bir liman olduğumuzu söyleyebilirim. Gemilerin kendi jeneratörlerini kullanmadan sahilden elektrikle besleyebileceğimiz yapımız hazır. Burada misafir ettiğimiz gemiler kendi dizel jeneratörlerini kullanmadan enerjilerini bizden temin edebilecekler. Kendi pilotaj ve römorkaj hizmetimizi de burada veriyoruz. Asyaport, aynı zamanda bu kapasitesiyle İstanbul’un da yükünü hafifletirken müşterilerine de daha fazla esneklik ve liman kapsama alanı verecek.”
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.