1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. Astrea'ya çalışma izin çıkmadı
Astrea'ya çalışma izin çıkmadı

Astrea'ya çalışma izin çıkmadı

Çanakkale'de denizin altından 380 KV’lık elektrik kablo serimi projesinde Yunanistan gemisi Astrea’nın görev yapacağı bildirildi. Robot denizaltısı ile deniz tabanına inebilen gemiye ulusal güvenlik gerekçesiyle izin çıkmadı.

A+A-

Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ), Çanakkale Boğazı’nın iki yakasında 380 KV Lapseki2-Sütlüce2 Denizaltı Kablosu serimi projesi için Aralık 2014’te sözleşme imzaladı. Projenin finansmanı Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası kredisiyle karşılanırken işi, Prysmain Powerlink S.r.l ve Türk Prysmain Kablo Sistemleri A.Ş. firmaları üstlendi. Proje kapsamında kabloların serimi işini İtalyan V.Ship firması geçtiğimiz günlerde tamamladı. Çalışmalar iki ay sürdü. Kablo serimi işinin tamamlanması ile sıra, deniz tabanına serilen kabloların dipte montajı ve yeraltına gömülmesi işine geldi.
TEİAŞ, projenin ikinci aşamasında 1 Şubat-30 Nisan tarihleri arasında Çanakkale Boğazı’nda Yunan ASTREA isimli geminin çalışmaları yürüteceğini belirterek gerekli izinler için kurumlara başvuruda bulundu. İzin başvurusunda ülkemizde bu çalışmayı yapacak geminin bulunmadığından bahsedilerek izinler için ilgili kurumlardan destek istendi. ASTREA’nın deniz yüzeyinde demirlemeden farklı koordinatlarda su yüzünde sabit durabilmesinin ve taşıdığı robot ekskavatör ile deniz dibinde çalışma yapabilmesiyle işi çok daha hızlı tamamlayabileceği belirtildi.
‘Dünyada bu gemiden 3 tane var’

Konuyla ilgili açıklama yapan Prysmian Group Türkiye yetkilisi, konunun prosedür olduğunu belirtilerek şöyle konuştu. “Proje büyük bir projedir. Kabotaj kanunları gereği Türk karasularında yabancı gemilerle yapacağınız çalışmalar için askeri kurumlar da dahil izinler almanız gerekiyor. Biz Astera isimli gemiyi projenin ikinci aşaması için kullanacağız. Çünkü Türkiye’de bu geminin muadili yok. Dünyada bu tip gemiden üç tane var. Henüz izini onaylanmış değil. Kurumlar öncelikle Türkiye’de muadili olup olmadığına bakıyor. Ancak yok. Daha önce de bu gemiyi başka projelerimizde kullanmıştık. Yine kullanacağız. Nihayetinde bu bir kamu projesi” dedi.
‘Ulusal güvenlik’ şerhi

TEİAŞ’ın izin alması gereken yerlerden Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, uluslararası deniz trafiğinin yoğun olduğu bölgede işin hızlı tamamlanabilmesi için talebi uygun gördü. Ancak Çanakkale Boğazı’nın giriş noktasının yabancı bir gemiye, özellikle de Yunan gemisine robot denizaltı ile taranması, askeri huzursuz etti. Yabancı bayraklı geminin karasularımızda izni için başvurulan Genelkurmay Başkanlığı, ulusal güvenlik nedeniyle Türk muadili bulunması konusunda ısrarcı oldu. İddialara göre asker, çalışma için önceliğinin yerli kaynaklardan sağlanmasının tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Bunun üzerine başta Ulaştırma Denizcilik Bakanlığı olmak üzere diğer ilgili kuruluşlar da benzer donanımlara sahip yerli gemi için ülke genelinde araştırmalara başladı. Deniz Kuvvetleri’nin çekincesine rağmen çalışmaya Yunan gemisi ile devam edilip edilmeyeceği de henüz netlik kazanmadı. Planlanan takvime göre Yunan gemisinin dün Çanakkale Boğazı’nda çalışmalara başlaması bekleniyordu.
ViraHaber.com


Bu haber toplam 2168 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.