Asrın Projesi'nde sona yaklaşıldı
Türkiye'den KKTC'ye Su Temin Projesi'nde sona gelindiğini duyurulurken, KKTC'deki su sorununun tarih olacağı zamana sayılı günler kaldı.
Lefkoşa Yakın Doğu Üniversitesi'nde, Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliğinin (TDMMB) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Su Temin Projesi Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi.
Toplantıda açılış konuşmasını gerçekleştiren Yükseköğretim Planlama, Denetleme Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş, projede sona gelindiğini, bu durumun ise herkes gibi kendisini de heyecanlandırdığını belirterek, 40 yılı aşkın süredir yaşanan KKTC'deki su sorununun artık tarih olacağını dile getirdi.
Projenin son aşaması olan 80 kilometrelik deniz geçişi kısmında montajın tamamlanması için 10 kilometreden daha az bir boru döşeme işlemi kaldığını ifade eden Gökçekuş, "Artık an meselesi, kısa süre içinde rüya gerçekleşiyor" dedi.
Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliğinin organizasyonuyla, Ercan Havalimanı'ndan havalanan helikopterle projeye ait kara ve deniz yapılarını inceleme olanağı bulduklarını, son gelişmelerin yerinde incelendiğini söyleyen Gökçekuş, üç buçuk yıldan uzun bir süre ülkenin su genel koordinatörü sıfatıyla projeyi çoğu zaman DSİ yetkilileriyle dünyanın çeşitli ülkelerinde tanıtma olanağı bulduğunu anlattı.
Gökçekuş, şöyle devam etti:"Proje tamamlanması ile KKTC'nin 50 yıl boyunca su sorununu rafa kaldıracak ayrıca Türkiye'ye de bu tür projelerde liderlik görevi verecek ve çok büyük prestij kazanmasını sağlayacaktır. Su hayattır, su her zaman önemliydi ancak önümüzdeki on yıllarda önemi daha da artacaktır. Çünkü dünya nüfusu hızla artarken su kaynakları doğan ihtiyaca paralel yönde artmamakta, aksine kirlettiğimiz su kaynakları elden çıktığından her geçen gün azalmaktadır. Enerji kaynakları gibi suyun alternatifi yoktur. 21. Yüzyılda suya sahip olan ülkeler hem ekonomik refah düzeylerini artıracak hem de diğer ülkelere bağımlı olmadan yaşayabilecektir."
KKTC Proje Müdürlüğü adına Seha Gültekin de toplantıda projede yapım kurulum ve gelişim aşamalarını anlatan sunum gerçekleştirdi.
Toplantıya, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Akif Özkaldı, eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen, Yapı İşleri Genel Müdürü Kasım Kayıhan, TBMM Genel Sekreter Yrd. Murat Saraçyakupoğlu, Devlet Su İşleri Genel Müdür Yardımcısı Murat Acu, öğretim üyeleri ve ilgili yetkililer katıldı.
SU TEMİN PROJESİ
Türkiye'den KKTC'ye Su Temin Projesi çerçevesinde Anamur'da bulunan Dragon Çayı üzerinde yer alan Alaköprü Barajı'ndan başlayarak 23 kilometrelik bir kara hattı ile denize, oradan 80 kilometlik deniz geçişiyle KKTC'ye ulaşan deniz seviyesinin 250 metre altından ve tabana askı halatları ile bağlı borularla su geçişi sağlanacak.
KKTC'de ise 3 kilometrelik terfi hattı ve Geçitköy Barajı, sonrasında ise bir pompa istasyonuyla Lefkoşa, Girne, Gazimağusa ve Dipkarpaz hatları olmak üzere 4 grup halinde ihale edilmiş toplam uzunluğu 480 kilometreyi bulan ana dağıtım hatları bulunuyor.
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.