Asrın Projesi'nde baraj 7 Mart'ta bitiyor
"Asrın Projesi" olarak nitelendirilen, dünyada ilk kez uygulanan yöntemle deniz altından 80 kilometrelik borularla Mersin'den KKTC'ye su aktarılmasını sağlayacak projenin en önemli ayağı 7 Mart'ta bitiyor.
"Asrın Projesi" olarak nitelendirilen, dünyada ilk kez uygulanan yöntemle deniz altından 80 kilometrelik borularla Mersin'den KKTC'ye su aktarılmasını sağlayacak projenin en önemli ayağı 7 Mart'ta bitiyor.
Dünyada bir ilki gerçekleştirerek denizin altından 80 kilometrelik borularla Mersin'den KKTC'ye su aktarılmasını sağlayacak KKTC Su Temin Projesi'nin en önemli ayaklarından olan Anamur ilçesindeki Alaköprü Barajı'nın inşaatı 7 Mart'ta tamamlanacak. AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, projenin kilit tesisi olan ve Anamur ilçesindeki Dragon Çayı üzerine yapılan barajın temeli, 7 Mart 2011'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tarafından atıldı.
Normal şartlarda 48 ayda tamamlanması planlanan barajın bitiş tarihi, Başbakan Erdoğan'ın talimatı üzerine öne çekilerek 7 Mart'a alındı. Dört aşamalı projenin ilk ayağını oluşturan baraj inşaatı, yoğun şekilde yürütülen çalışmalarla hedeflenen tarihte tamamlanacak hale getirildi.Bu arada, şantiye alanına kurulan ve inşaatın bitiş tarihini gösteren elektronik saat de geri sayımını sürdürürken, yüklenici firma da barajdaki son rötuşları gerçekleştiriyor.
Yüklenici firmanın jeoloji mühendisi Mahmut Er, yaptığı açıklamada, baraj gövdesi için yaklaşık 2,5 milyon metreküp kaya dolgu yapıldığını belirterek, "Dolguyu tamamladıktan sonra ön yüz betonunu da tamamladık. Barajın gövde ve beton işleri hemen hemen tamamlanmış vaziyette" dedi.
Barajda tutulacak suyun kullanımı hakkında da bilgi veren Er, "Borunun bir tanesi Anamur'un sağ sahil sulaması ve KKTC içme suyuna gidecek. Ortadaki branşmandan gelecek su, aşağıdaki hidroelektrik santralini besleyecek. Diğer boru ise Anamur'un sol sahil sulaması için hizmet verecek" diye konuştu. Projenin en önemli ayağını oluşturan baraj, tutacağı suyla hem KKTC'ye hem de Anamur'a önemli katkı sağlayacak. Alaköprü Barajı'nda tutulacak sudan KKTC'ye hem sulama suyu hem de içme suyu verilecek, Anamur'da da tarımsal sulama yapılacak.
KKTC Su Temini Projesi'nin en önemli ayağını teşkil eden deniz geçişi ünitesi ise dünyada ilk kez uygulanıyor. Alaköprü Barajı'ndan alınacak yıllık 75 milyon metreküp su, 80,151 kilometre ve deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte askıda geçecek olan 1600 milimetre çapında yüksek yoğunluklu polietilen boru hattı ile Girne yakınlarındaki Geçitköy Barajı'na aktarılacak.
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.