Arslan: Denizciliğe destek için yeni bir yapı kuruluyor
Bakan Arslan, İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri Deniz Ticaret Odası'nın (İMEAK DTO)’da yaptığı konuşmada , koster filosunun yenilenmesi amacıyla hükümetin elini taşın altına koyduğunu söyledi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, koster filosunun yenilenmesi amacıyla hükümetin elini taşın altına koyduğunu belirterek, "Bakanlığımız öncülüğünde, Bilim, Sanayi Teknoloji Bakanlığı ve ilgili bakanlıklarla birlikte yeni bir yapı kuruyoruz. Bu yapı ile ilgili son aşamaya geldik." dedi.
Arslan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın öncülüğünde, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile birlikte bu yeni yapıyı kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi.
Bakan Arslan, İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri Deniz Ticaret Odası'nın (İMEAK DTO) meclis toplantısında yaptığı konuşmada, denizcilik sektörüne ilişkin son 16 yılda çok sayıda düzenleme yapıldığını anlattı.
Bakanlık olarak bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da denizciliğe güzel hizmetler vereceklerini dile getiren Arslan, Türkiye'nin her şeyden önce bir deniz ülkesi olduğunun herkesin ağzında pelesenk olduğunu, bu durumun sorumluluklarını artırdığını aktardı.
Arslan, "Denizler aynı zamanda ağır çelik sanayisinden, deniz üstü ve altı kaynaklarına ve deniz yetki sahalarımız açısında da egemenlik haklarımızı temsil eden kara topraklarımızın devamındaki mavi vatanımızdır. Bu nedenle denizcilikte ülke ekonomisi, dünya ticaretinden pay alma, bölgesel ve küresel rekabette yerimizi tahkim etme ve güçlendirme söz konusu olduğunda, alabildiğine gerçekçi olmak durumundayız." diye konuştu.
Denizcilik için önemli olan konulardan bahseden Arslan, bunlardan bazılarının kıyı altyapılarını gerçekleştirilmesi, tersaneciliğin geliştirilmesi, yasal düzenlemelerin yapılması, karasularının emniyetli hale getirilmesi olduğunu bildirdi.
Arslan, ülke savunması için donanmanın rolü ne ise ülke büyümesi için deniz ticaretinin de aynı değerde olduğunu kaydederek, bu yüzden deniz ticaretini çok önemli gördüklerini bildirdi.
Denizcilikten sorumlu bakanlık olarak bir irade ortaya koyarken, paydaşların fikirlerine, deneyimlerine ve önerilerine kulak verdiklerini dile getiren Arslan, uygulanabilir kararlar alma konusunda paylaşımın, istişarenin önemine değindi.
Arslan, Türkiye'nin son dönemde denizcilikte sağladığı başarının altında istişarenin, sektörle birlikte hareket edilmesinin yattığını aktardı.
"Gemi adamı sayımız 110 binin üzerine çıktı"
Arslan, son 15 yılda denizcilik alanında yaptıklarından bahsederek, 15 yılda 354 yasal düzenleme yaptıklarını, denizlere anlık izleme sistemleri kurduklarını, bürokrasiyi azalttıklarını, hizmetlerin çoğunu e-Devlet'e taşıdıklarını bildirdi.
Tersaneciliği geliştirdiklerini dile getiren Arslan, "Geçen yıl yürürlüğe koyduğumuz düzenleme ile denizlerimizde bulunan yaklaşık 6 bin teknenin Türk bayrağına geçmesini öngörüyorduk ki dün itibarıyla bunların 5 bin 762'si Türk bayrağına geçmiş bulunuyor." dedi.
Arslan, ÖTV'siz yakıt uygulaması ile kabotaj yolcu ve yük taşımacılığında sektöre yaklaşık 6 milyar 570 milyon liraya yakın destek verdiklerini kaydederek, Türk gemilerinin yurt dışındaki limanlarda yüksek tutulma oranını azalttıklarını, Türkiye'yi beyaz bayrak ülkesi konumuna yükselttiklerini bildirdi.
Türkiye'nin gemi adamı sayısını 110 binin üzerine çıkardıklarını aktaran Arslan, gezinti ve tenezzül gemilerine yönelik yeni düzenlemelerin de yakında hayata geçeceğini, sektörün beklentilerini bildiklerini vurguladı.
Arslan, özellikle tüm dünyayı etkileyen siyasi ve ekonomik krizin deniz taşımacılığı ve gemi sanayisi üzerindeki etkilerini azaltmak için sektöre önemli destekler sağladıklarını anlattı.
Türk Eximbank ile gemi ihraç projelerine destek sunulduğunu, tersanelerin hazineye ödedikleri kiraları sıfırladıklarını anlatan Arslan, diğer desteklerden de bahsetti.
Denizciliğe destek için yeni bir yapı kuruluyor
Arslan, şu anda mevcut Türk sahipli koster filosunun yüzde 68'inin 20 yaşın üzerinde olduğunu kaydederek, şu bilgileri verdi:
"Koster filomuzun yenilenmesi amacıyla 2009 yılından bu yana çalışmalar yürütülüyor ancak finansman konusunda birçok sıkıntı yaşandı. Hükümet olarak bu konuda elimizi taşın altına koyduğumuzu vurgulamak istiyorum. Bakanlığımız çok ciddi bir çalışma yapıyor. Bakanlığımız öncülüğünde, Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı ve ilgili bakanlıklarla birlikte yeni bir yapı kuruyoruz. Bu çok önemli. Vergisel destek ve istisnalar, direk finansman desteği ve hurda desteği gibi çeşitli destekleri sağlayacak bir yapı oluşturuyoruz. Bu yapı ile ilgili son aşamaya geldik. İnşallah bunu da Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımlarıyla, bizim öncülüğümüzde, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile birlikte sizlerle ve kamuoyu ile yakında paylaşacağız. Son aşamaya geldiğimizi memnuniyetle ifade etmek istiyorum."
Arslan, "Bu yeni yapı sayesinde ülkemiz koster filosunu gençleştirmekle kalmayacağız, ilave 30 bin kişilik istihdamın da önünü açacağız. Bunu da çok önemsiyoruz. Ayrıca Türk sahipli yabancı bayraklı birçok geminin de Türk bayrağına geçmesine vesile olacağız." şeklinde konuştu.
Türkiye'nin toplam dış ticareti içerisindeki denizyolunun parasal değer olarak payının 2003 yılına göre neredeyse 5 kat arttığını dile getiren Arslan, bu rakamın 57 milyar dolardan 228 milyar dolara yükseldiğini aktardı.
Yenikapı'ya kruvaziyer limanı yapılacak
Arslan, denizcilik sektörünü uluslararası arenaya hazır hale getirdiklerini kaydederek, 354 adet mevzuatı bu amaçla hayata geçirdiklerini, 41 adet uluslararası sözleşme imzaladıklarını, 62 adet denizcilik anlaşması, 10 adet kardeş liman anlaşması yaptıklarını anlattı.
Yenikapı'da 6 geminin yanaşabileceği bir kruvaziyer limanı yapacaklarını dile getiren Arslan, yakın zamanda ihalesi yapılacak bu limanın İstanbul'a ciddi bir katkı sağlayacağını vurguladı.
Vira Haber
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.