1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. Arkas, İzmir Limanı için sahaya inmeye hazır
Arkas, İzmir Limanı için sahaya inmeye hazır

Arkas, İzmir Limanı için sahaya inmeye hazır

Yıllık cirosu 2 milyar doları bulan Arkas’ın Başkanı Lucien Arkas, büyük gemilerin yanaşması için deniz taraması yapılması gereken İzmir Limanı için, “İhaleye çıkarsa tabii ki talibiz” diyor.

A+A-

Yılda 1 milyon konteyner ve 15 milyon ton yükle dünyanın 28’inci, Türkiye’nin en büyük deniz taşımacılığı şirketi olan Arkas’ın Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, İzmir Limanı’nından yapılan taşımacılığın hacminin 800 bin ton olduğunu söylüyor. İstanbul’daki limanı Marport’ta bunun iki mislini yapan Arkas, suyu az olan limanı pisti kısa olan havaalanına benzetiyor. Deniz taşımacılığında maliyeti düşürmek için gemi boyutlarının giderek büyüdüğünü, bunun da İzmir Limanı’nı zaman içinde trafiğin dışına atacağını söylüyor. İzmir Limanı’ndaki ticaret hacminin yarısını yapan Lucien Arkas özelleştirme portföyünde bulunan İzmir Limanı için, “İhaleye çıkarsa tabii talip oluruz” dedikten sonra ekliyor: “İzmir için her zaman sahaya inerim.”

Deniz taraması şart
Lucien Arkas, İzmir Limanı’nın mutlaka taranması gerektiğini ise şu örneklerle anlatıyor: “KuzeyAvrupa’ya giden gemiler zorlanmaya başladı. Uzakdoğu’dan gelen gemilerin hiçbiri bu limana giremez. Böyle giderse sadece Akdeniz’e giden gemiler yanaşabilecek. Deniz ticareti dünyada beşe katlanacak, burası yerinde sayacak.”
Grubunun her yıl yüzde 10-15 arasında büyüyüp, portföyüne yeni rotalar eklediğini kaydeden Arkas, ticaretin her alanında olduğu gibi deniz taşımacılığının da kabuk değiştirdiğine dikkat çekiyor.

Arkas, “Son 20 yılda gemi boyutları, maliyetleri düşürmek için o kadar büyüdü ki, safdışı kalmamak için limanları da büyütmek zorundasınız. Biz son 3 yılda 2 bin 500 konteyner üstü 5 gemi aldık” diyor.

5 milyon kişinin su İhtİyacı korundu

Lucien Arkas ve Tezcan Yaramancı ile İzmir Çeşme’de, 2006’dan bu yana Deniz Temiz Derneği/TURMEPA ile birlikte yürüttükleri proje için buluştuk. ArkasTURMEPA II teknesi, 8 yıldır Çeşme koylarını dolaşarak tekne atıklarını topluyor. Bu sürede toplam 2 bin 22 tekneden 1 milyon 500 bin litreye yakın sıvı atık toplanmış. 1 litre yağın 1 milyon litre suyu kirlettiği düşünüldüğünde, bugüne kadar Çeşme’de toplanan 1000 litreye yakın sintine (yağlı su) ile yaklaşık 1 milyar litre suyun kirlenmesi önlenmiş. Kirlenmesi önlenen su miktarı, yaklaşık 160 olimpik havuz hacminin, bu da ortalama 5 milyon kişinin günlük su ihtiyacına eşdeğer. TURMEPA Yönetim Kurulu Tezcan Yaramancı, bu yıl listeye Kekova’nın da ekleneceğini, ayrıca İzmir Seferihisar Belediyesi’nin de atık alım teknesi istediğini anlatırken, bu işin zaten  yerel yönetimlerin işi olduğunu söylüyor, Çeşme Belediye Başkanı’na da bir çağrıda bulunuyor: “300 bin liralık bir tahsisatla ikinci tekneyi de alalım. Çeşme’nin denizini kurtaralım.”

Şarap ve zeytİnyağı İşlerİ hızlı büyüyor

İzmir Kordon’da kurduğu müze ile kentin sanat ve kültür hayatına büyük katkı sunan Lucien Arkas, hobilerini de zamanla iş haline getirmiş. 70 yıllık zeytinyağı markası Kristal’in çoğunluk hisselerinin sahibi olan Arkas, Türkiye’de en çok zeytinyağı satan fabrikalardan birinin sahibi.

Kristal’in sektördeki en eski markalardan birisi olduğunu hatırlatan Arkas mesela diyor: “Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül, bir sohbetinde, ‘Bizim eve başka zeytinyağı girmez’ demişti.”

Torbalı’da 1300 dönümde şarap bağları bulunan Arkas, Türkiye’nin en büyük tek parça bağı olan bu bölgenin etkinlikler için de kullanılmak istendiğini söylüyor. Arkas bağlarından elde ettiği üzümlerle yılda 1 milyon 300 bin şişe şarap üretiyor. Bir süredir bu şaraplardan Fransızlar’a da satıyor.

Öncelİk Çandarlı Limanı’nda

2007 yılında ihaleye çıkan İzmir Limanı için dört grup yarışmıştı. Global-Hutchison-Ege İhracatçı Birlikleri grubu 1 milyar 275 milyon dolarlık teklifle ihaleyi kazanmıştı. Ancak 29 ay süren hukuki süreç, 2008 global kriziyle birleşince alıcılar teminatları yakarak çekilmişlerdi. Arkas o günleri anlatırken, “Çok yüksek fiyatla satılmıştı, ‘biz bu parayı çıkaramayız’ dediler, teminatı yaktılar. Ama öyle bir yüksek bir fiyatla satıldı ki, bunu kim bugün alabilir? Bana göre İzmir zaten Çandarlı limanının bitmesini bekler” diyor. Arkas’ın Deniz Ticaret Filosu, 35 gemi ile Türkiye’nin en büyük konteyner filosu. Filosunda ayrıca 5 tane yakıt ikmal tankeri bulunuyor.

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1422 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.