Araştırmacılar mahsur kaldı
16 kutup araştırmacısı Kuzey Buz Denizi'ndeki hızla eriyen bir buz kütlesinin üzerinde mahsur kaldı. Araştırmacıları kurtarmak için nükleer güçle çalışan bir buzkıran gönderildi.
"Cemal" adlı buzkıran geminin önünde araştırmacılara ulaşmak için daha yaklaşık 11 günlük mesafesi olduğu kaydediliyor. Buzkıranın kaptanı Valeriy Tomov beklenmedik bir zorlukla karşılaşılmadığı sürece geminin saatteki hızının yaklaşık 25 kilometre olduğunu belirtiyor. Kurtarma operasyonunun yaklaşık bir ay süreceği tahmin ediliyor.
Araştırmacılar 2012 yılının ekim ayından bu yana Kuzey Kutup Bölgesi'ndeki değişimleri inceliyordu. St. Petersburg'daki Arktika ve Antarktika Enstitüsü'nün araştırmacılarının Kanada'ya yaklaşık bin 600 kilometre mesafedeki bölgede birkaç ay daha geçirmesi planlanıyordu.
Ancak 2 ila 4 metrelik buz parçalarının araştırma istasyonunun üzerinde kurulduğu yüzen buz kütlesinden ayrılmaya başlaması nedeniyle istasyon tahliye edilmesi gerekti. Buz kütlesinin kırılmasının araştırmacıları hayati tehlikeye sokacağına işaret ediliyor.
Çevre Koruma Örgütü Greenpeace daha önce birçok kez yüzen buz kütleleri üzerine bu tip araştırma istasyonları kurulmasının tehlikelerine dikkat çekmişti. Kutup araştırmaların önemini kabul ettiklerini belirten örgüt, istasyonların doğaya olumsuz etkileri olduğunun pek çok kez altını çizmişti.
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.