1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. Ar-ge ve İnovasyonda Klas Kuruluşlarının Rolü Çalıştayı dün gerçekleşti
Ar-ge ve İnovasyonda Klas Kuruluşlarının Rolü Çalıştayı dün gerçekleşti

Ar-ge ve İnovasyonda Klas Kuruluşlarının Rolü Çalıştayı dün gerçekleşti

Piri Reis Üniversitesi tarafından “Gemi İnşa Sanayi Ar-Ge ve İnovasyon Kapasitesi Geliştirme Merkezi ve Sertifikasyon Programı” kapsamında “Ar-ge ve İnovasyonda Klas Kuruluşlarının Rolü" çalıştayı dün gerçekleştirildi.

A+A-

Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan “Dünya, gemi inşadaki arz ve taleple ilgili çok ciddi araştırmalar içerisinde. Bizlerin de bu konuda daha fazla çalışmamız gerektiğine inanıyorum. Uzun yıllar bu konuda çalışıyoruz. En somut örneği de Türk Loydu’yla yaptığımız Tersaneler Kıyı Master Planı Raporu. Uzun vadede arz talep projeksiyonunu ortaya koyup tersanelerin nasıl planlanacağını ortaya koymak gerekir.  Kriz dönemlerinde risklerin ihmal eden bir anlayış sonradan çok fazla sorun yaratıyor. Global düşünürsek yaptığımız tüm planlarda vade çok önemli. Borsa 1 saniyenin onda biri kısa vade olarak düşünülür. 2035’e kadar dünya gemi inşa arzına ilişkin en önemli nokta talep. 2035’e kadar herhangi bir pürüz görünmüyor. Tersaneler ve armatörler ciddi sıkıntı içerisindeler. Bu yüzden uzmanların gemi inşaya ağırlık vermesinde fayda var.” dedi.

“ÖĞRENCİLERİMİZİ DE PROJEYE DAHİL EDECEĞİZ”

Gemi İnşa Sanayii Ar-Ge ve İnovasyon Kapasitesi Geliştirme Merkezi ve Sertifikasyon Programı’yla ilgili katılımcılara bilgi veren Proje Koordinatörü Prof. Dr. Taner Albayrak “Proje kapsamında verilen tüm eğitimler İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle gerçekleşti. Projenin en önemli amacı gemi inşa sektörünün 2008 öncesi parlak günlerine dönebilmesi maksadıyla göz ardı edilmek zorunda kalmış ar-ge ve inovasyon kapasitesinin arttırılmasıydı. Projenin en önemli hedefi beş tane mentor yetiştirilmesiydi. Biz 10 mentore ulaştık. Bir diğer amacımızda bu programı kalıcı bir sertifika programına dönüştürmek. Son sınıf öğrencilerimizi de bu projeye dahil edeceğiz. Sertifika programı çerçevesinde her zaman  proje yönetimi ağırlıklı düşündük.” şeklinde konuştu.

“GELİŞMİŞLİĞİN EN BÜYÜK GÖSTERGESİ İNOVASYON”

İnovasyonun toplumlar arası gelişmişliğin en önemli göstergesi olduğunun altını çizen Piri Reis Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. NurhanKahyaoğlu  konuşmasında  “Bilmek ve tecrübe çok önemli. Bilmek tek başına yetmiyor. Bilgi ve tecrübeyle birlikte bunu iyi yönetebilmek çok önemli. İnsan ilişkilerini iyi firma ilişkilerine dönüştürebilirseniz kazanmamak elde değil. Bizim işimiz icat çıkarmak. İcat çıkartmakla birlikte iş de çıkartmış oluruz. Tüm bu işleri de çoğaltmak için inovasyon şart. Bir arada düşünebilmek ve bunu paylaşabilmek en önemli nokta. Gelişmişliğin en büyük göstergesi inovasyonda nerede olduğunuz.  Dünya gemi inşa sıralamasında yüzde 80’lik bir pastayı dört ülke paylaşmaktadır. Geri kalanlar ise sadece yüzde 15 ile yetinebilmektedir. İlk dörtteki ülkeler gelişmişlik sırasında da aynı seviyedeler. Dolayısıyla gemi inşada gelişmişliği sağlamanın en önemli etkeni inovasyon.” ifadelerine yer verdi.

“ORTAK AKLI BULMAYA ÇALIŞTIK”

Sertifika programının sektör ve üniversitenin biraraya gelmesi açısından oldukça önemli olduğunu belirten Proje Mentoru Süleyman Savaş “Projeyle birlikte güzel bir sinerji oluşturduk. Bu sinerjide ortak aklı bulmaya çalıştık. Bu sinerjinin içinde sanayi ve akademinin birlikte yer alması çok önemliydi. Ortak vizyon ve strateji oluşturabilmek için STK ve üniversitelerin ortak çalışması gerektiği kanaatindeyim. Bu başarıya gerçekleştirdiğimiz projeyle birlikte hayata geçirdik. Projenin en önemli amacı gemi inşada arge ve inovasyonun kapasitesini geliştirmekti. Ayrıca proje sektör ve üniversiteyi biraraya getirmesi açısından çok önemliydi.” diye konuştu.

“SEKTÖRDE EN ÖNEMLİ İNOVASYON ANA MAKİNE ÜRETMEK”

Klas Kuruluşu Oturumu’nun açılış konuşmasını gerçekleştiren Denizcilik Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Dereli “Gemi inşada sanayimizde yapılacak en önemli arge ve inovasyon çalışması şüphesiz gemilerin ana makinelerinin Türkiye’de üretilmesi olacak. Tülomsaş yıllardır ana makine üretti. Tülomsaş bizlere ana makine üretmenin imkansız olmadığını gösterdi. Şuanda yerli otomobil için herkes bir söylemde bulunuyor. Bizler büyük bir aileyiz. Aile içinde de mutlaka özeleştiri yapılmalı. Bu özeleştirilerden  de herkes gerekli kazanımları elde etmeli. Şahsım adıma bu toplantıya yaklaşımım budur. Bizler deniz dostu, denizci dostlarız. Biz dostlarımızı ruhumuzla, gönlümüzle seviyoruz.” dedi.

“DENİZCİLİK, ARGE VE İNOVASYONA AÇIK BİR SEKTÖR”

Uluslararası kuralların arge ve inovasyon çalışmalarını beraberinde getirdiğini belirten Türk Loydu Emniyet, Çevre Kalite Bölüm Başkanı Mehtap Karahallı Özdemir “Türk Loydu, büyüklerimizin kurdukları hayalin bir gerçeği. Denizcilik sektöründe tüm alanları temsil ediyoruz. İnovasyonun telem prensipleri kullanıcı faydası sağlama, ticari anlamda da getiri elde etme. Klas kuruluşları kendi koyduğu kuralları, IMO’nun koyduğu kurallara ve bayrak devletlerinin koyduğu kuralların tümüne uymak zorundalar. Uluslararası faaliyetlere göre hareket ediyoruz. Gemide kullanılan malzemelerin emniyet ve çevre açısından doğrulama faaliyetleri yürütüyoruz. Son dönemlerde enerji verimliliği oldukça önem kazanan kuralların başında geliyor. Salınımların azaltılması ve balast suyu da önemli kurallar arasında. Denizcilik, arge ve inovasyona açık bir sektör. Bu çerçevede IMO’nun koyduğu çok önemli kurallar var. Tüm bu kurallar arge ve inovasyonu da beraberinde getiriyor.” diye konuştu.

xx.jpgzz.jpg

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1216 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.