1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. AP üyeleri, geri dönüşüm ve daha az atık için çağrı yapıyor
AP üyeleri, geri dönüşüm ve daha az atık için çağrı yapıyor

AP üyeleri, geri dönüşüm ve daha az atık için çağrı yapıyor

Avrupa Parlamentosu Çevre Komitesi, atıkların bugün % 44 olan geri dönüştürülme oranının 2030 yılına kadar % 70'lere çıkarılmasını ve depolanmaları durumunda büyük çevresel etkiye sahip bu atıkların depolanmasının ise % 5 ile sınırlandırılmasını istedi.

A+A-

24 Ocak 2017'de Avrupa Parlamentosu (AP) üyeleri "ambalaj atığı" yasa taslağını kabul etti ve gıda atıklarında 2030 yılına kadar % 50 azalmayı destekledi.

Avrupa Parlamentosu'nun yaptığı basın açıklamasında ki 2014 istatistikleri göstermektedir ki; Avrupa'daki tüm kentsel atıkların % 44'ü geri dönüştürülmüş veya kompost edilmiştir. Bu rakam, 2004 yılında yalnızca % 31 olan oranla kıyaslanmakta olup, 2020'ye kadar AB üyesi devletler atıkların % 50'den fazlasını geri dönüştürmeli veya kompost yapmalıdır.

geridonusum2.jpg

Geri dönüşüm ve depolama hedeflerinde iyileştirme kararı

AP üyesi Simona Bonafè "Avrupa Parlamentosu'nun Çevre, Halk Sağlığı ve Gıda Güvenliği Komitesi (ENVI-European Parliament's Committee on Environment, Public Health and Food Safety), döngüsel ekonomiye doğru geçiş olacağına güvendiğini göstermiştir. Komisyon'un 2014'teki önerisine paralel olarak, büyük geri dönüşüm ve depolama hedeflerini iyileştirmeye karar verdik." diye belirtmiştir. Bonafè, "Artık en düşük geri dönüşüm oranlarını gösteren üye devletler için kapsamlı bir azalma imkânı olmayacaktır. Bir azalma talep edebileceklerdir ancak bu, özel durumlarda söz konusu olacaktır." diye eklemiştir.

AP üyelerine göre; kentsel atık olarak adlandırılan (ev ve işyerlerinden kaynaklanan) atıklar, 2030 yılına kadar en az ağırlıklarının % 70'i oranında geri dönüştürülmesi veya geri kazanımı (kontrol edilmiş, temizlenmiş ve onarılmış) sağlanması yönünde. Avrupa Komisyonu'nu ise % 65 oranını önerdi.

geridonusum3.jpg

Geri dönüşümde 2030 yılı hedefleri %70 oranında

AP üyeleri; kâğıt, karton, plastikler, cam, metal ve ahşap gibi ambalaj malzemeleri için, 2025 ortası hedefleriyle birlikte, 2030 yılı için % 70'lik bir hedef önerdi. Bu yasa taslağı depolanmış kentsel atıkların oranını 2030 yılına kadar % 10 ile sınırlandırmaktadır. AP üyeleri, 2013 yılında kentsel atıklarının % 65'den fazlasını depolayan ülkeler için bu rakamı belli şartlarla % 5'e düşürmeyi (5 yıllık bir süre uzatımı imkânıyla) önermiştir.

geridonusum4.jpg

AB üyesi ülkelerde kentsel atıklar halen depolanıyor

AB üyeleri Kıbrıs, Hırvatistan, Yunanistan, Letonya, Malta ve Romanya kentsel atıklarının dörtte üçünden fazlasını halen depolamaktadır. Gıda atıklarına gelince ise yıllık 89 milyon ton (kişi başına 180 kg) olarak hesaplanmaktadır. AP üyeleri 2014 yılına kıyasla, 2025 yılına kadar % 30, 2030 yılına kadar ise % 50 azaltım hedef için çağrı yapmıştır.

Ayrıca deniz çöpleri için de benzer bir hedef önermektedirler. AB ambalaj atığı yasa taslağı, 13-16 Mart'ta Strasburg'daki genel kurulda oylanacaktır.

geridonusum5.jpg

ViraHaber.com

Bu haber toplam 4151 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.