1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Antarktika rüyası için ilk adım atıldı
Antarktika rüyası için ilk adım atıldı

Antarktika rüyası için ilk adım atıldı

Antarktika'ya Türk bayrağını diken iki denizcinin, kıtada bir bilim üssü kurulması rüyası için çalıştay düzenlendi. Program uluslararası alanda onay alırsa, üs için yer aranacak.

A+A-

Antarktika'ya Türk bayrağını diken iki denizcinin, kıtada bir bilim üssü kurulması rüyası için çalıştay düzenlendi. Program uluslararası alanda onay alırsa, üs için yer aranacak

Her yanı buzullarla kaplı, dünya üzerinde daimi insan yaşamının olmadığı tek yer olan Antarktika'da bir Türk üssü için ilk adım dün atıldı. "Türk Antarktik Bilim Programı Yol Haritası Çalıştayı'nda "Türk Antarktik Deniz Programı" yazıldı.

Bu program uluslararası bilim kurulu tarafından gelecek yıl taraflar toplantısında kabul edilirse beyaz kıtada ilk Türk Bilim üssü için yer arayışına geçilecek. Aslında süreç iki Türk denizcisi Sibel Karasu ve Osman Atasoy'un Uzaklar II yelkenlisiyle Güney Amerika'daki Horn Burnu'nu geçerek Antarktika'ya Türk bayrağını dikmesiyle başladı. 2012 yılında 45 gün kaldıkları beyaz kıtadan dönen çift, kendilerini karşılayan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a orada bir Türk üssü kurulması fikrini söylediler.

Ardından Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın da destek verdiği çift deneyimlerini Türk bilim insanlarıyla paylaşarak Türk üssü için ilk fikri geliştirdiler. Ancak ilk gerçek adım, dün Deniz Ticaret Odası'nda Türk ve yabancı bilim insanlarının katılımıyla "Türk Antarktik Programı Yol Haritası Çalıştayı" nda atıldı.

'HER İSTEYEN ÜS KURAMIYOR'

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, "Antarktika'da kurulacak Türk üssünde Türk bilim adamları ne yapacak sorusunun cevabını bugün yazıyoruz. Her isteyen gidip üs kuramıyor. Ne tür bilimsel çalışmalar yapacağımızı ortaya koyacağız. Bu programımız, uluslararası bilim kurulu tarafından kabul görmeli. Deniz bilimleri, deniz jeolojisi ve jeofiziği, iklim gözlem programı ve tıp programları hazırlandı. Bu çalışmadan çıkan veriler uluslararası bilim kuruluna gelecek yıl yapılacak taraflar toplantısında sunulacak. Kabul görürse üs için yer arayışına girilecek" dedi.

"Üs kurmaya oranın maden kaynakları için talip olmadığımızı, gerçek bilimsel araştırmalar yapmak istediğimizi çok iyi anlatmalıyız" diyen Türk denizci Sibel Karasu "Türkiye 18 yıl önce Antarktika Araştırmaları Birliği'ne imza atmış ama söz sahibi olabilmesi için bir üssünün olması gerekiyor" dedi. Çalıştay'ın konuklarından Antarktik Araştırmaları Bilimsel Komitesi (SCAR) Başkanı Prof. Dr. Jeronimo Lopez- Martinez ise "Yapılan araştırmalarda 1 milyon yıllık buzullar bulundu. Bu kıtanın keşfedilmemiş sırları hâlâ barındırdığını görebiliriz. Araştırmamız gereken çok şey var" dedi.

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 929 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.