Antalya’daki tatbikata Şevli’den övgü
Antalya’da PortAkdeniz liman içi ve şamandıralar bölgesinde 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde deniz kirliliği tatbikatı yapıldı. Tatbikatı başından sonuna kadar Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürü Cemalettin Şevli de izledi.
Seagull Martı Deniz Temizliği tarafından planlanan ve Dünya Çevre Günü’nde yapılan tatbikata; Akdeniz Akaryakıt Akaryakıt A.Ş., Çekisan Depolama Hizmetleri A.Ş. Antalya Terminali, Shell&Turcas Petrol A.Ş. Antalya Dolum Tesisleri, Asçimport ve Ortadoğu Antalya Liman İşletmeleri A.Ş. (Port Akdeniz) ve SEAGULL Martı Deniz Temizliği Ltd. Şti. katıldı.
Tatbikatı izlemek üzere Antalya’ya gelen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürü Cemalettin Şevli onuruna tatbikattan önceki akşam bir yemek düzenlendi. Yemeğe tatbikata katılacak kurum ve kuruluşların yetkilileri katıldı.
5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde saat 10:00’da başlayan tatbikatta önce katılımcılara bir brifing verildi. Brifinge; Deniz ve İç Sular Genel Müdürü Cemalettin Şevli, Antalya Liman Başkanı Murat Müftüoğlu, Port Akdeniz Genel Müdürü Özgür Sert, Akdeniz Akaryakıt A.Ş. Terminal Müdürü Serdar Güler, Çekisan Depolama Hizmetleri A.Ş. Antalya Terminal Müdürü Orkun Sekitmez, Asçimport Turizm San. Ve Tic. A.Ş. Genel Müdürü Taner Güngör, Shell&Turcas Petrol A.Ş. Antalya Dolum Tesisi Terminal Müdürü Zafer Şahinoğlu, Seagull Operasyon Koordinatörü, diğer katılımcılar ve basın mensupları katıldı. Deniz ve İç Sular Düzeneleme Genel Müdürü Cemalettin Şevli’nin Port Akdeniz Limanı’na gelmesi ile birlikte başlayan brifingde önce Seagull Martı Deniz Temizliği Operasyon Koordinatörü Erdem Nevşehir herkese hoş geldin dedikten sonra, yapılacak tatbikatla ilgili katılımcılara ve Genel Müdür Cemalettin Şevli’ye bilgi verdi. Erdem Nevşehir’den sonra tatbikata ev sahipliği yapan Port Akdeniz’in genel müdürü Özgür Sert kürsüye geldi ve bir hoş geldin konuşması yaptı. Son olarak kürsüye gelen Genel Müdür Cemalettin Şevli çevrenin önemine dikkat çekerek tatbikatın 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde yapılmasının anlamına değindi. Antalya Bölgesi’nin turizm açısından çok önemli bir bölge olduğuna dikkat çeken Şevli tatbikatın bu bölgede bu kadar geniş katılımla yapılıyor olmasının önemine vurgu yaptı ve tüm katılımcılara teşekkür etti. Bu tür tatbikatların sıklıkla yapılmasının insanların tehlike anında yapmaları gerekeni daha soğukkanlı yapmalarını sağlayacağını belirterek, geçmişte gemide çalışırken çıkan bir yangını kontrol anında ekipte yer alanlardan birinin yangın söndürme musluğunu ters tarafa çevirmeye çalıştığını anlattı ve bu tatbikatların önemine vurgu yaptı.
Brifingin ardından Port Akdeniz’de tatbikatta kullanılacak malzemelerin sergilendiği alana gidildi ve bu malzemelerle ilgili Seagull Operasyon Koordinatörü Erdem Nevşehir tarafından Genel Müdür Cemalettin Şevli’ye bilgi verildi. Seagull tarafından üretilen malzemelerin sertifikalandırılması için Türk Loydu'na başvurulması ve işlemlerin başlatılması Deniz ve İç Sular Genel Müdürü Cemalettin Şevli’yi memnun etti.
Tatbikat heyecanı
Ardından tatbikata katılacak tüm personel ve basın mensupları tatbikatın izleneceği tekneye geçtiler ve tekne hareket etti. Uygun hava koşullarında gerçekleştirilen tatbikatın senaryosu şöyle oluşturulmuştu: ÇEKİSAN Depolama Hizmetleri Antalya Terminali şamandıralarında bulunan Alev Kaman Tankeri’ndeki gemi operasyonları sırasında hortum yırtılması sonucu 5 m3 motorin denize dökülür. Terminal personeli tarafından komşu tesisler ve acil müdahale gemisi SEAGULL EGE 7 olaydan haberdar edilir. SEAGULL EGE 7 olaya ilk müdahale için şamandıra bölgesine 150 metre şişme tipi bariyer serme çalışmalarına başlar. ÇEKİSAN Acil Müdahale Personeli de olay bölgesinde SEAGULL EGE 7’ye destek verir. Kararsız akıntı ile Sarısu Sahili’ne yönelen bir miktar kirlilik olduğu gözlenir. SHELL&TURCAS PETROL A.Ş ve AKDENİZ AKARYAKIT A.Ş. Acil Müdahale Personelleri de anafor sebebiyle şamandıralara yönelebilecek kirliliğe karşı önlem almak amacıyla 100’er metre şişme tip bariyeri kendi şamandıra bölgelerinde serer. PORT AKDENİZ ve ASÇİMPORT acil müdahale personeli gerekli durumda destek için hazır bekler. 150 metre şişme tip bariyeri şamandıra bölgesine sererek kirliliğin büyük bir kısmını tutan ÇEKİSAN Antalya Terminali, bariyer içindeki kirliliği toplamak için skimmer operasyonuna başlar. Şamandıralar Bölgesi’nde devam eden operasyon sırasında PORT AKDENİZ’de aynı anda başlamış olan rıhtımdan, alargaya çıkmak için gemi manevra operasyonu yapılmaktadır. Kıyıya yönelen kirliliği toplamak üzere tüm tesislerin kıyı operasyonları personelleri Sarısu Sahili’ne yönlendirilir ve sahil şeridine sorbent boom serilir. ÇEKİSAN Antalya Terminali şamandıralarındaki skimmer operasyonu devam ederken PORT AKDENİZ’de liman çıkışı yapan bir gemi manevra sırasında rıhtıma yanaşmış olan kargo gemisine temas eder. Kargo gemisinin iskele kıç omuzluk yakıt tankı delinir ve yaklaşık 2 m3 motorin denize dökülür. PORT AKDENİZ acil müdahale personeli 100 metre şişme bariyeri iskeleden geminin kıç tarafını çevirerek kirliliği kontrol altına alır. Liman ağzını 250 metre bariyer ile kapatarak hem liman, hem de açık deniz emniyetini sağlar. sEAGULL ve PORT AKDENİZ acil müdahale personeli kirliliği kontrol altına aldıktan sonra skimmer ile toplama operasyonuna başlar. Limandaki çalışmalar ASÇİMPORT acil müdahale personelinin desteğiyle tamamlanır. Müdahale sonrası oluşan toplam 9 m3 su karışık motorin ve 2 m3 kontamine katı atık lisanslı depolama araçlarıyla bertaraf tesisine gönderilir.
Tatbikat senaryosu değiştirildi
Tatbikatın başarıyla devam ettiği sırada Şamandıralar Bölgesi’ne OMV Petrol Ofisi’nin anlaştığı yetkili firmanın teknesi izinsiz girdi ve tatbikat senaryosunun uygulanması tehlikeye girdi. Bunun üzerine yetkililer tarafından tekne uyarıldı ancak tekne tatbikat alanını terk etmedi. Sonunda tatbikat senaryosunda değişiklik yapıldı. Teknenin sahayı terk etmemesi üzerine bu sefer devreye Antalya Liman Başkanlığı girdi ve teknenin tatbikat alanını hemen terk etmesini istedi. Tekne tatbikat alanını terk etti ve tatbikat sağlıklı bir şekilde devam etti ve başarılı bir şekilde sonlandırıldı.
4 aşamalı olarak gerçekleştirilen tatbikatın sona ermesiyle Port Akdeniz Limanı’na geri dönüldü ve burada bir değerlendirme toplantısı yapıldı. Tatbikatı organize eden Seagull Martı Deniz Temizliği’nin koordinatörü Erdem Nevşehir tatbikatın durumu ile ilgili bir değerlendirme yaptı. Nevşehir, tatbikata katılan kurum ve kuruluşlara başarılı çalışmalarından dolayı teşekkür etti ve tatbikatın başarılı olduğunu belirtti. Genel Müdür Cemalettin Şevli de bu tatbikattaki en önemli konunun birlik ve beraberlik içinde, dayanışma ruhu ile hareket etmek olduğunu belirtti. Olası bir felakette bu dayanışma ruhunun önemine dikkat çeken Şevli, “Bazen çok büyük organizasyonlar görürsünüz içi boştur, bazen de küçük çaplı katılımın olduğu bir şey görürsünüz içi dopdoludur dedi ve şöyle devam etti: “Biz bugün şunu gördük. Burada çok güzel bir dayanışma var. Allah korusun yarın bir felaket olduğunda biz Ankara’da şunu bileceğiz ki bizim orada çok güzel bir ekibimiz var ve birlik beraberlik içinde çalışıyorlar. Bu çok önemlidir”. Şevli, konunun önemine dikkat çekerek tatbikatı neden gerçekleştirdiklerini de şöyle anlattı: “Personelin ekipman kullanımına etkinlik kazandırmak, doğru, etkili ve hızlı müdahalede sistemlerinin önemini göstermek, ekipman ve malzemelerin yeterliliğini, kullanılabilirliğini test etmek, müdahale esnasında personelin stratejik karar verebilirliği, aldığı karar ve talimatı uygulayabilirliği ve sorumluluk alabilirliği gözlemlemek, birimler arasındaki haberleşmenin standartlara uygunluğunu test etmek için bu tatbikatı gerçekleştirdik". Cemalettin Şevli konuşmasının sonunda başta Seagull Koordinatörü Erdem Nevşehir olmak üzere tatbikata katılan herkese teker teker teşekkür etti. Basın mensuplarını da unutmayan Şevli ileride çok daha büyük bir tatbikatın yapılması için de start verdi.
Haber: Ayşe Olcay
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.