1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. Antalya Limanı yeni yatırımlarla genişleyecek
Antalya Limanı yeni yatırımlarla genişleyecek

Antalya Limanı yeni yatırımlarla genişleyecek

Antalya bölgesinin ticaretinin gelişmesinde etkin ve önemli bir role sahip olan Antalya Limanı’nda yeni yatırımlara hız verildi.

A+A-

Antalya Limanı'nda (Port Akdeniz), önümüzdeki birkaç yıl içerisinde limanın çehresini değiştirecek önemli projelerle ilgili çalışmalar devam ederken, liman içerisindeki yatırımlar da hız kesmeden sürüyor. Bu süreçte kapasitesini hızla artıran Antalya Limanı, her ay, önceki yıllara göre konteyner ve dökme gemi operasyonlarında yeni bir rekora imza atıyor. Büyüme sürecinde daha geniş alanlar yaratabilmek için toprak veya bozuk olan sahaların betonlama çalışmalarının yanı sıra makine, ekipman ve personel yatırımlarına da hız verildi. Limanda bulunan kapalı depo ise full kapasite olarak çalışıyor.

Port Akdeniz yetkililerinin verdiği bilgiye göre, limanın kurulum alanı nedeniyle genişleme alanları geçmişte yapılan tahsislerle dolmuş durumda. Yetkililer, liman yönetiminin bu soruna çözüm olarak birçok yeni proje ürettiğine işaret ederek, “Manevra alanını daraltmayacak şekilde rıhtımların denize doğru uzatılması ve rıhtım ve su yollarının derinleştirilmesi düşünülüyor. Ancak Serbest Bölge’nin konumu nedeniyle limanın bir bölümünden diğer bölümüne geçebilmek için limandan çıkarak Antalya-Kemer yolu üzerinden yaklaşık 7-8 kilometre dolaşılması gerekiyor. Özellikle iş makinesine ihtiyaç duyulduğu zamanlarda bu durum çok büyük sıkıntılar yaşanmasına sebep oluyor” dediler.

Gelinen noktada genişleme ihtiyacı ile karşı karşıya olan Antalya Limanı’nda faaliyet alanları limancılıktan uzak olan kuruluşların limanda yer işgal etmesi nedeniyle de sıkıntı yaşanıyor. Edinilen bilgiye göre, limanın hemen bitişiğinde yer alan ve uluslararası ISPS’de (Limanda Tesis Güvenlik Planı) güvenlik açığı yaratabilecek sınır noktası olarak belirlenmiş balıkçı barınağının yeni yerine kavuşması ile balıkçı barınağı liman alanlarına dahil edildi. Bu gelişme liman rıhtımları arasındaki ulaşım kopukluğunun ortadan kaldırılması, limanın iş akışı ve gelişimi açısından oldukça önemli. Liman yetkilileri, hazırlanmış projeler doğrultusunda balıkçı barınağını içine alan ve limanın 7 numaralı rıhtımının serbest bölge rıhtımına kadar uzanan kısmını kaplayan alanın limana katılması ve ara yolun açılması ile Antalya Limanı’nın çok daha güvenli hale gelerek, bütünüyle daha büyük kapasiteli gemilere hizmet verebilen bir liman görüntüsüne kavuşacağını söylüyorlar. Yetkililere göre, 2023 hedeflerinin gerçekleştirilmesi ve Antalya bölgesi sanayi ve ticaretinin gelişiminin ancak bu ve benzeri engellerin kaldırılması ile mümkün olacak.

Öte yandan, liman içerisindeki betonlanma çalışmalarına paralel olarak liman dışındaki saha problemlerine çözüm için de harekete geçildi. Yetkililer, bu konuda kısa zaman içerisinde sonuç alınmasının beklendiğini ifade ediyorlar. Bunun yanı sıra, mermer ihracatçılarından gelen talepler doğrultusunda blok mermer depolama hizmeti de aktif olarak verilmeye başlandı. Bu hizmet sayesinde ihracatçılar liman dolumlarını haftanın her gününe yayabiliyor. Liman tarafından ardiyelerde tanınan free time imkanlarıyla ihracatçılar mallarını 1-2 hafta öncesinden rahatça limana sokabiliyor.

Solonport Liman Otomasyon Yazılımı
Port Akdeniz, konteyner liman işletmeciliğindeki iddiasını, pilotaj/römorkaj, depo, genel yük, dökme yük ve konteyner operasyonlarını yönetebilmek amacı ile 2010 yılında uygulamaya soktuğu SolonPort Liman Otomasyonu Yazılım sistemini 1 yıl önce kullanmaya başladı. 11 yıllık know-how’ı, acente verimliliği, uluslararası EDI standartlarında entegrasyonları ve operasyonel maliyetleri azaltıcı optimize özellikleri ile büyüyen SolonPort Liman Otomasyon Yazılımı; uluslararası platformlarda son bir yıldır çeşitli ödüllerle Türkiye’ye dönen Port Akdeniz için performansı artırıcı ve çalışanları motive edici bir ortam yarattı.

Liman takip sistemleri; denizden veya karadan saha içerisine giriş yapan dökme yüklerin, genel kargoların ve konteynerlerin, limandan çıkışına kadar geçen zaman içerisindeki hizmetlerini takip eder, düzenler ve limandaki gerekli birimlere ve liman kullanıcılarına (armatör acentesi, ithalat & ihracatçı, temsilci vs.) ilgili raporlamaları istenilen formatlarda aktarır. Kargo veya konteynerlerin hangi gemi ile hangi limana gideceğine, ağırlık, boyut vb. özelliklerine göre planlamasını yapar, düzenler. Bu sayede hem liman içi operasyonlar hızlanmış, hem de müşteriler zamandan büyük ölçüde tasarruf etmiş olur.

Port Akdeniz’de, Nisan 2012 ortalarından itibaren, limanı kullanan ZIM ve MSC Gemi Acenteleri ile ortak yürütülen konteyner hareketleri ve booking bilgilerinin, elektronik ortam üzerinden transferlerine başlandı. Yapılan çalışmalar sonucunda, Temmuz 2012 itibariyle CODECO - COARRI bilgi mesajları da, sistem üzerinden otomatik yollanıyor.

Liman genelini kapsayan kablosuz ağ sistemi sayesinde, radyo frekanslı el terminalleri ve araç terminalleri ile tüm hareketler anlık olarak kaydediliyor ve takip ediliyor.

Konteyner hatları ile tüm iletişim artık EDI (CODECO, COARRI, COPARN, BAPLIE) ile gerçekleştiriliyor. Konteyner hatları, tüm konteyner stoklarını sahadaki konumları ile görüp tüm talimat ile taleplerini ‘online’ olarak veriyor. Bu sayede müşterilerine en hızlı yoldan doğru bilgileri ulaştırıp konteyner stoklarını da çok daha hızlı döndürebiliyor.

virahaber.com


 

Bu haber toplam 1161 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.