1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Annelerimize kalsa hepimiz doktorduk!
Annelerimize kalsa hepimiz doktorduk!

Annelerimize kalsa hepimiz doktorduk!

HP’nin yaptırdığı araştırma Türkiye’deki her beş aileden birinin çocuklarının büyüyünce doktor olmalarını tercih ettiklerini ortaya koyuyor. Ebeveynlerin yüzde 41' nin tercihi ise dişçi, doktor ya da bilim insanı.

A+A-

 Tüm anne babalar çocukları için en iyisini isterler. Ancak HP’nin yayınladığı araştırma Türkiye’deki ebeveynlerin yüzde 20’sinin çocuklarının doktor olmalarını istediğini ortaya koyuyor.

Türk anne babaların çocuklarına yakıştırdığı en gözde ikinci meslek ise yüzde 13’lük oranla bilim insanlığı. Araştırmada ortaya konulan bir diğer önemli sonuç da Türk ebeveynlerin üçte birinden fazlasının (yüzde 41) çocuklarının dişçilik, doktorluk ya da bilim insanlığı gibi bilim tabanlı meslekleri tercih etmelerini istemesi.

Türkiye’deki ebeveynlerin çocuklarına layık gördükleri meslekler

1 Doktor (yüzde 22)
2 Bilim İnsanı (yüzde 13)
3 Girişimci (yüzde 11)
4 Mühendis (yüzde 11)
5 Yaratıcılık odaklı profesyonellik (grafik tasarımcı, vb.) (yüzde 8)
6 Mimar (yüzde 8)
7 Pilot (yüzde 6)
8 Dişçi (yüzde 6)
9 Öğretmen (yüzde 5)
10 Avukat (yüzde 4)
11 Polis Memuru (yüzde 3)
12 Oyuncu (yüzde 1)
13 Gazeteci (yüzde 1)
14 Sporcu (yüzde 0)

Anne babaların çocuklarını yaratıcı işlere teşvik etmesi geleneksel mesleklerin düşüşe geçmesini de beraberinde getiriyor. Türkiye’deki ebeveynler çocuklarının sahip olmalarını istedikleri meslek tercihinde mühendislik, girişimcilik ve yaratıcılık tabanlı çalışmaları ön plana çıkarırken, çocuklarının gazetecilik, oyunculuk ve sporculuk gibi mesleklere sahip olmalarını istemiyorlar.

Kariyerler her ne kadar farklı alanlara odaklansa da hepsinin ortak noktasında iyi bir eğitim yatıyor. Düzenli olarak ders çalışmak ve çeşitli notlar almak, öğrencilerin okul hayatlarında verimli sonuç alabilmeleri için en önemli unsurlar arasında yer alıyor. Basılan ders notları verimliliği artırırken not yazdırma maliyetleri birçok ebeveyn için endişe kaynağı oluyor. HP’nin Ink Advantage baskı sistemi geleneksel yazıcılara kıyasla aynı fiyata iki kat fazla baskı alma avantajını sunarak ailelerin söz konusu endişelerini gideriyor.

Eğitim Uzmanı Profesör Sarah Moore, konuyla ilgili şu açıklamayı yapıyor: “Her kariyer için başarının anahtarı iyi bir eğitimdir. Verimli çalışmanın en iyi yöntemlerinden biri ders notlarının baskısını alıp üzerlerinde çalışma yapmaktır. Öğrencilerin bilgisayar ekranına bakmaktansa ellerine aldıkları notlarla çalışmalarının daha başarılı sonuçlar doğurduğu görüyoruz.”

HP Türkiye Baskı Sistemleri Kategorisi Departman Müdürü Serkan Bayır ise şu açıklamayı yapıyor: “HP olarak çocuklarımızın hayallerinin peşinden gitmelerini yürekten istiyoruz. Yenilikçi HP Ink Advantage ürün ailesi öğrencilerin ve ebeveynlerinin maliyet kaygısı olmadan baskı almalarını sağlıyor. Üstelik geleneksel yazıcılarla neredeyse aynı fiyata olmasına rağmen iki katı kadar fazla baskı alabiliyorlar. Böylelikle söz konusu eğitim olduğunda diğer birçok şeyden feragat etmeleri gerekmiyor.”

HP Ink Advantage sistemi evde kullanıma uygun altı yeni mürekkep püskürtmeli yazıcıyı içeriyor. HP Ink Advantage yazıcılarla ders notları, ödevler ve sunumlar kolaylıkla basılabiliyor. Ayrıca, orijinal HP Ink Advantage kartuşları sayesinde sonuçlar daha güvenli oluyor. Orijinal HP Ink Advantage kartuşlarıyla 600 sayfaya kadar baskı alınabilirken ortaya çıkan sonuçlar son derece kaliteli oluyor. HP Ink Advantage serisinde dört ürün HP ePrint, Apple AirPrint ve HP kablosuz doğrıdan yazdırma özelliklerine sahip. Böylelikle kablosuz ağ özellikli cihazların üzerinden neredeyse her yerden baskı alınabiliyor.

Doktorluk Orta ve Doğu Avrupa’da da gözde
HP araştırmasının kapsadığı ve Romanya, Polonya, Ukrayna, Rusya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Slovakya’yı içeren Orta ve Doğu Avrupa’da da ebeveynlerin çocukları için ifade ettikleri meslek tercihlerinde aslan payı doktorluğun oldu. Orta ve Doğru Avrupa’da ebeveynlerin tercihlerinde geleneksel kariyer odakları hala geçerliliğini koruyor. Söz konusu ülkelerde anne babaların yüzde 17’si çocuklarının doktor , yüzde 15’i ise avukat olmasını istiyor. Modern kariyer seçeneklerinin bu ülkelerde eski dönemlere oranla daha çok ilgi çektiği de görülüyor. Bu bölgedeki anne babaların yüzde 26’sı çocuklarının ‘yaratıcı profesyonel’ (yüzde 14) ya da ‘girişimci’ (yüzde 12) olmasını istiyor.

Orta ve Doğu Avrupa sonuçları
1 Doktor (yüzde 17)
2 Avukat (yüzde 15)
3 Yaratıcı Profesyonel (yüzde 14)
4 Girişimci (yüzde 12)
5 Mühendis (yüzde 7)
6 Dişçi (yüzde 6)
7 Mimar (yüzde 6)
8 Sporcu (yüzde 5)
9 Bilim İnsanı (yüzde 4)
10 Polis Memuru (yüzde 3)
11 Oyuncu (yüzde 3)
12 Pilot (yüzde 2)
13 Öğretmen (yüzde 2)
14 Gazeteci (yüzde 2)


Modern mesleklerin Akdeniz’deki yükselişi
BAE, Güney Afrika, Türkiye ve Yunanistan’ı içeren Ortadoğu, Afrika ve Akdeniz bölgelerinde ebeveynlerin yaklaşık yüzde 17’si çocuklarının doktor olmalarını tercih ediyor. Araştırmaya katılan anne babaların neredeyse üçte biri çocuklarının bilimsel sektörde (yüzde 31) çalışmalarını istiyor. Geleneksel meslekler her ne kadar en çok tercih edilenler olsa da, zamanın ruhundaki değişim ve modern mesleklerin yükselişi bu bölgede de hissediliyor. Araştırmada girşimcilik ve mühendislik gibi mesleklerin ilk 3’te yer alması ailelerin görüşlerinin nasıl değiştiğini ortaya koyuyor.

Ortadoğu, Afrika ve Akdeniz Sonuçları

1 Doktor (yüzde 17)
2 Girişimci (yüzde 16)
3 Mühendis (yüzde 15)
4 Bilim İnsanı (yüzde 11)
5 Yaratıcı Profesyonel (yüzde 10)
6 Mimar (yüzde 6)
7 Pilot (yüzde 5)
8 Öğretmen (yüzde 5)
9 Sporcu (yüzde 4)
10 Avukat (yüzde 4)
11 Polis Memuru (yüzde 3)
12 Dişçi (yüzde 3)
13 Oyuncu (yüzde 2)
14 Gazeteci (yüzde 1)

 


 

Bu haber toplam 1257 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.