1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Anadolu yakası için yeni balık hali istediler
Anadolu yakası için yeni balık hali istediler

Anadolu yakası için yeni balık hali istediler

Anadolu yakasındaki balıkçılar, Beylikdüzü'ne taşınması kararlaştırılan ve ihalesi yapılan Kumkapı'daki su ürünleri halinin kendilerinden daha da uzaklaşacağını savunarak, bu karara tepki gösterdi.

A+A-

Anadolu yakasındaki balıkçılar, altyapısının yetersiz olması ve artan ihtiyacı karşılayamaması nedeniyle Beylikdüzü'ne taşınması kararlaştırılan ve ihalesi yapılan Kumkapı'daki su ürünleri halinin kendilerinden daha da uzaklaşacağını savunarak, bu karara tepki gösterdi.

Kartal Balıkçılar Derneği (KBD) Başkanı Mehmet Reşit Alır, Kumkapı'daki su ürünleri halinin Beylikdüzü'ne taşınmasına ilişkin olarak, "Halin taşınma kararı yerinde bir karar. Ancak taşındığı yer itibarıyla şehrin diğer yakası ve Anadolu esnafının ihtiyacına cevap vermeyecektir. Esnaf ve trafiğin rahatlatılması için Anadolu yakasında da mutlaka bir balıkhanenin olmasını istiyorum" dedi.

Anadolu yakasındaki balıkçılar, altyapısının yetersiz olması ve artan ihtiyacı karşılayamaması nedeniyle Beylikdüzü'ne taşınması kararlaştırılan ve ihalesi yapılan Kumkapı'daki su ürünleri halinin kendilerinden daha da uzaklaşacağını savunarak, bu karara tepki gösterdi.

Konuya ilişkin AA muhabirine açıklama yapan KBD Başkanı Alır, yeni halin konumunun kendileri açısından uygun olmadığını ifade ederek, Anadolu yakasından tutulan balığın, Avrupa yakasının en uzak ilçelerinden Beylikdüzü'ne gitmesinin balıkçı esnafını zora sokacağını söyledi.

Şu anki halin bile kendileri için uygun olmadığını savunan Alır, "Kumkapı Hali zaten bize uzaktı. Şimdi yeni hal daha da uzaklaşıyor. Köprülerden geçmek bizim için çok zor. Anadolu yakasından diğer yakaya geçen balıkçının, aldığı balıkla dönmesi gece yarısını bulacak. Bu saatte balığı kime satacak? Ayrıca halin bu kadar uzaklaştırılması çok saçma. Çünkü hale balık nereden geliyor? Balık Kefken, Şile, Akçakoca, Ereğli, Zonguldak, Sinop, Samsun ve Trabzon gelecek ve Beylikdüzü'ne gidecek. Bizde Beylikdüzü'nden balık getireceğiz. Anadolu yakasında yer varken ne gereği var Avrupa yakasına götürmeye" diye konuştu.

Bu durumun balık fiyatlarına da yansıyacağını anlatan Alır, o kadar uzak bir yere gidip balık getirmenin maliyetleri artıracağını söyledi.

Artacak fiyatların vatandaşın balık tüketimine yansıyacağını vurgulayan Alır, "Maliyet arttığında biz de mecburen bunu balık fiyatlarına yansıtacağız. Zaten balık fiyatları yüksek. Daha da yükseltildiğinde vatandaş balık yiyemeyecek" dedi.

"Yeni hal, balık fiyatlarını daha da artıracak"

Antalyalı sebze ve meyve taşıyıcılarının eylemini hatırlatan Alır, şu bilgileri verdi:

"Antalyalı sebze-meyve taşıyıcıları neden isyan etti? Kamyonlar sabah 07.00-10.00 ile 18.00-22.00 arası piyasaya giriyor. Piyasaya girdiği zaman bu ne oluyor? Gecikmeli çıkıyor. Geçen sene bozulma riski olduğu için yasakları dinlemediğim ve köprüye girdiğim için her seferinde 72 lira ceza kesildi. Ehliyet puanım düşürüldüğünden ehliyetime 2 ay el konuldu. Kendim balık almaya gidemiyorum. Yanımda ehliyetli birini çalıştırmaya mecbur kaldım. Esnaf ve trafiğin rahatlatılması için Anadolu yakasında da mutlaka bir balıkhanenin olmasını istiyorum."

Halin konumu nedeniyle vatandaşın taze balık almasının da önüne geçildiğini ileri süren Alır, kamyonların köprülerden geçişlerinin sadece belirli saatlerde yapılabildiği için balıkçının aldığı balığı bir gün sonraya karşı yakaya getirebildiğini söyledi.

Bu durumun tüm Türkiye için önemli olduğuna dikkati çeken Alır, şöyle konuştu:

"Bu konu aslında sadece bizi değil, tüm Türkiye'yi ilgilendiriyor. Halden balık almaya Antaya'dan, Gaziantep'ten, Diyarbakır'dan balıkçılar geliyor. Esnaf balık çeşitlerini topluyor. Kamyona verecek. Ancak saat 16.00''ya kadar malı temin edemiyor, 16.00'dan sonra da yasağa giriyor, saat 22.00'a kadar. Bu balık ne oluyor bir gün sonrasına kalıyor. Fakat Anadolu yakasında bir hal kurulursa kamyonlar böyle bir yasağa girmez ve Anadolu'ya da daha taze balık sevkıyatı yapılabilir. Hem zamandan tasarruf yapılır hem maliyetler düşer. Yoksa balıkçılar da Antalyalı kamyoncular gibi boykot edecek. Halin taşınma kararı yerinde bir karar. Ancak taşındığı yer itibarıyla şehrin diğer yakası ve Anadolu esnafının ihtiyacına cevap vermeyecektir."

"Anadolu'ya hitap edecek hal istiyoruz"

17 yıllık balıkçı Gültekin Kızmaz, Kumkapı balıkhanesinin sadece İstanbul'a değil, Türkiye'ye hitap ettiğini söyledi.

Gaziantep, Adana, Trabzon, Samsun, Bolu ve Eskişehir gibi yurdun her tarafına buradan balık sevkiyatı yapıldığını belirten Kızmaz, "Balık buradan dağılıyor. Balık Trabzon'da tutuluyor, Kumkapı'ya getiriliyor. Orada mezat yapılıyor ve satılıyor. Diğer illere de gidiyor. Ama genelde İstanbul merkez olduğu için merkezden dağılıyor. Balıkhane Beylikdüzü'ne taşındığı zaman herkes Anadolu yakasına geçecek. Eskişehirli balık almaya gelecek, Beylikdüzü'ne gidecek, tekrar geri gelecek. Trafik yoğunluğu, maddi külfeti hepsi bunlar üst üste binecek. Onun için yeniden düşünülmesi lazım. Halin esnafa sorulmadan Beylikdüzü'ne yapılmasını doğru bulmuyoruz" ifadelerini kullandı.

Halin, Anadolu yakasında, Gebze veya İzmit civarında bir yere kurulmasını isteyen Kızmaz, "Yeter ki tüm Anadolu'ya hitap eden bir balıkhane olsun" dedi.

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1398 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.