1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. Aliağa'dan İsrail'e römorkör ihracatı
Aliağa'dan İsrail'e römorkör ihracatı

Aliağa'dan İsrail'e römorkör ihracatı

İzmir'in Aliağa ilçesinde faaliyet gösteren Mariner Makina Şirketi, İsrail'in Aşdod Limanı'na kayıtlı bir firma için özel liman römorkörü yaptı.

A+A-

Römorkörü teslim almak için İsrailli şirket yetkilileri Aliağa'ya geldi. 2010 yılı Ocak ayında aldığı siparişi zamanında teslim etmenin mutluluğunu yaşayan Mariner Şirketi ortağı ve yöneticisi M. Ender Özer, "Biz

üretici olarak başarılı bir üretim yaptık. Kaliteli Türk malı imajı oluşturulmasına katkıda bulunduk, ihracat yoluyla ülkemize de döviz kazandırdık" dedi.

Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, Aliağa'nın denizcilik ve buna bağlı sektörlerde hızla geliştiğini kaydederek, "Küresel rekabet koşullarında, Aliağa'dan dünyaya ihracat yapabilen firmalarımız ilçemizin ve ülkemizin gururu oluyor" diye konuştu.

Aliağa'dan dünyaya tekne ihracatı

2007 yılında bir Norveç firması için 2 adet yem dubası, 2008'de Yunanlı bir firma için tahrikli 'towing' özellikli çıkartma gemisi tipindeki çelik hizmet teknesi üreten İzmir'in Aliağa ilçesindeki Mariner Makina Sanayii ve Ticaret Ltd. Şirketi, son aylarda gerilen ilişkilere rağmen İsrail'e de bir liman römorkörü inşa ederek İsrailli firmaya teslim etti.

Norveç ve Yunanistan'dan sonra şimdi de İsrail

İzmir'in Aliağa ilçesinde 1993 yılından bu yana çelik deniz yapıları ve tekne inşa faaliyetleri sürdüren Mariner LTD firması son 3 yıldaki 4 tekne ihracatını gerçekleştirdi.

Firma ortağı ve yöneticisi M. Ender Özer yaptığı açıklamada, "Firmamız özellikle Workboat dediğimiz profesyonel iş ve hizmet tekneleri alanında uzmanlaşmıştır. Daha önce yemleme 'barge'ları ve askeri çıkartma teknesi tipindeki atık toplama teknelerini Norveç ve Yunanlı müşterilerimize teslim etmiştik. İnşa ettiğimiz önceki teknelerin başarısı bize yeni müşteriler kazandırdı" şeklinde konuştu.

İsraillilerden sipariş Ocak 2010'da geldi

Aliağa Ticaret Odası Meclis Başkanlığı görevini de sürdüren M.Ender Özer, İsrailli firmadan römorkör siparişinin Ocak ayında geldiğini belirterek, "İsrail firması bizden liman römorkörü talebinde bulundu. O tarihte iki ülke arasında malum sorunların yaşanacağı akıllara gelmiyordu. Bu nedenle salt ticari ilkelerin ön planda olduğu ve iki tarafı tatmin eden bir anlaşma ile siparişi kabul ettik. Sözleşme tarihi 15 Şubat olup teslim tarihi 15 Haziran 2010 olarak belirlendi" ifadelerini kullandı.

Türkiye'yi ziyaretin bir sakıncası yok

Aliağa'da inşa edilen römorkörün teslim tarihinin Mavi Marmara baskını tarihlerine denk geldiğini, bu yüzden İsrailli firmanın Türkiye'ye gelmek konusunda endişe duyduğunu kaydeden Özer, "Römorkörün teslim tarihi geldiğinde alıcı firmanın tekneyi test edecek ve teslim alacak mürettebat göndermesi gerekiyordu.

Bize, teslimat için gönderecekleri mürettebatın gelmeye çekindiğini bildirdiler. Firmaya, ülkemize salt ticari nedenlerle yapılan bir ziyaretin hiçbir sakıncası olmayacağını ve ülkemizin ticaretle siyaseti ayırabilecek sağduyuya sahip olduğunu ve konuklarımızın aynı zamanda namusumuz olduğu geleneğimizden bahsettik. İkna oldular. Geldiler ve tekneyi test ettikten sonra teslim alarak deniz yoluyla gittiler" dedi.

Tekne performans değerleri memnun etti

Mariner Makine Şirketi Yöneticisi M. Ender Özer, İsrailliler tarafından yapılan testlerin büyük bir başarıyla geçildiğini de ifade ederek, "Bizim için konunun en önemli kısmı mesleki başarımızın göstergesi olan tekne performans değerleridir. Asıl sevincimiz de bu performans kriterlerinin denizdeki testler sonucu aşıldığını görmek oldu.

Profesyonel iş tekneleri bilindiği gibi en zorlu deniz ve hava koşullarında kesintisiz ve güvenilir performanslar üretmek durumundadır. Bu son teslimatımız da bu açıdan bizim için yüz akı oldu. Tekneyi teslim alan kaptan Zuriel, teknede teknik hiçbir sorun yaşamadıklarını, hız, güç ve yakıt tüketimi açısından çok memnun olduklarını rapor etti ve teşekkür etti" şeklinde konuştu.

Özer, Türkiye- İsrail ilişkilerinin yeniden normalleşeceğine inandığını ifade ederek, "Herkesin kendi işini yapması, ancak hakkıyla yapması gerektiği görüşündeyim. Biz üretici olarak başarılı bir üretim yaptık. Kaliteli Türk malı imajı oluşturulmasına katkıda bulunduk, ihracat yoluyla ülkemize de döviz kazandırdık" diye konuştu.

Adnan Saka: "Mariner'in başarısı Aliağa ve ülke için çok önemli"

Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, Mariner Makina'nın yurtdışı siparişlerdeki başarısının ülke ve Aliağa için önemine işaret etti. Saka, "İki ülke ilişkilerinin zor bir süreçten geçtiği bir dönemde yapılan bu ihracat sağduyunun sürmekte olduğunu gösteriyor.

Aliağa'da Türk mühendis ve işçisinin el emeği ve bilgi birikimiyle inşa edilen tekneler, Aliağa'nın bu sektörde ne kadar iddialı olacağını da gösteriyor. Yılda 40 milyon ton yükleme boşaltma yapılan Aliağa'daki limanların gelişmesi, Kuzey Ege Çandarlı Limanı'nın yakında yapımına başlanacak olması, konteynır terminallerinin hizmete girmesiyle Aliağa'nın denizcilik, liman ve buna bağlı yan sektörlerde büyük bir gelişme ivmesi yakalayacak" dedi.

Türkiye'den Gazze'ye yardım götüren gemilere İsrail baskınının ardından gerilen ilişkiler, ticaretle normalleştirilmeye çalışılıyor. İzmir'in Aliağa ilçesinde faaliyet gösteren Mariner Makina Şirketi, İsrail'in Aşdod Limanı'na kayıtlı bir firma için özel liman römorkörü yaptı. Römorkörü teslim almak için İsrailli şirket yetkilileri Aliağa'ya geldi.

2010 yılı Ocak ayında aldığı siparişi zamanında teslim etmenin mutluluğunu yaşayan Mariner Şirketi ortağı ve yöneticisi M. Ender Özer, "Biz üretici olarak başarılı bir üretim yaptık. Kaliteli Türk malı imajı oluşturulmasına katkıda bulunduk, ihracat yoluyla ülkemize de döviz kazandırdık" dedi.

Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, Aliağa'nın denizcilik ve buna bağlı sektörlerde hızla geliştiğini kaydederek, "Küresel rekabet koşullarında, Aliağa'dan dünyaya ihracat yapabilen firmalarımız ilçemizin ve ülkemizin gururu oluyor" diye konuştu.

 İnternethaber

Bu haber toplam 1215 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.