Aliağa yabancı yatırımcıların çekim merkezi oldu
Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, “Başını sağa çeviriyorsun Hintli, sola çeviriyorsun Meksikalı. Aliağa’nın hem uluslararası hem de yerli nüfusu artıyor” dedi
Farklı ülkelerden gelen yatırımcı ve işçiler, Aliağa’yı çok uluslu bir ilçe haline getirdi. Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, “Başını sağa çeviriyorsun Hintli, sola çeviriyorsun Meksikalı. Aliağa’nın hem uluslararası hem de yerli nüfusu artıyor” dedi
Son dönemde birçok ülkeden yatırımcı çeken Aliağa, çok uluslu bir yerleşim yeri haline geldi. Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, ilçedeki yatırım bölgelerinde Amerikalı'dan Hintli'ye, Meksikalı'dan Japon'a kadar dünyanın dört bir tarafından yatırımcı ve bu firmalarda çalışan işçileri görmenin mümkün olduğunu ifade etti. Saka, "Bazen başını sağa çeviriyorsun Hintli, sola çeviriyorsun Meksikalı görüyorsun. Aliağa'nın hem uluslararası hem de yerli nüfusu artıyor, ancak altyapımız yeterli değil" dedi.
Türkiye ekonomisinde sanayi ve denizcilik deyince akla ilk gelen yerler arasına giren Aliağa, demir-çelik fabrikaları, gemi geri dönüşüm tesisleri, uluslararası ticaret, petrokimya, enerji ve lojistik sektörleriyle dikkatleri üzerine çekiyor. Gelişmişlik endeksine göre, bağlı bulunduğu İzmir'le yarışan Aliağa, ülke genelinde birinci derece gelişmiş ilçeler arasında da 5. sırada yer alıyor.
Aliağa'nın nüfusu, ağır sanayide kaydettiği büyük ilerlemeyle birlikte katlandı. 1960'lı yıllarda 3 bin civarında olan ilçe nüfusu, TÜİK'in 2016 verilerine göre 87 bin 366 rakamına ulaştı. Yapılan yatırımlar içerisinde yaklaşık 5 milyar dolarlık yatırımla Socar başı çekerken, Nemrut Limanı ve Aliağa Organize Bölgesi' ndeki (ALOSBİ) enerji ve geri dönüşüm yatırımları ilçeye uluslararası bir kimlik kazandırdı. Aliağa'da Socar'ın dev rafineri yatırımının yanı sıra özel sektör yatırımları da hızla artıyor. Dev şirketler ilçede, yeni demir çelik tesisleri, termik santral ve doğalgaz alanında milyarlarca liralık yatırım planlanıyor. Aliağa'ya yapılacak yeni yatırımların 15 milyar lirayı geçmesi bekleniyor.
Arazi arıyorlar
Yatırımların Aliağa'ya önemli katkılar yapacağını belirten Saka, "Aliağa'daki büyük gelişmeye karşın altyapı bir gelişme sağlamadı. Gelecekte bu yatırımları karşılayabilecek alt ve üst yapının, sosyal yaşam alanlarının, yolların, hastanelerin geliştirilmesi gerek" diye konuştu.
ALOSBİ Başkanı Haluk Tezcan da, "İzmir ve Aliağa'ya ilgi son dönemde çok artı. Bundan 5 yıl önce 3-5 dönüm yer bakan yabancı yatırımcılar şimdi 100-150 dönüm yer bakıyorlar. Aliağa çok uluslu bir kent olma yolunda ilerliyor. Otoyol ve hızlı tren ile birlikte 10 yıl sonra Aliağa'yı tanıyamayacaksınız" diye konuştu.
ViraHaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.