1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. Alabalık üretiminde Avrupa lideri olduk
Alabalık üretiminde Avrupa lideri olduk

Alabalık üretiminde Avrupa lideri olduk

Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği Başkanı Faruk Coşkun, Türkiye'nin alabalık üretiminde Avrupa'da lider olduğunu söyledi.

A+A-

Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği Başkanı Faruk Coşkun, Türkiye'nin alabalık üretiminde Avrupa'da lider olduğunu belirterek, "Muğla bölgesi hem denizde hem de alabalıkta en büyük üretici illerinin başında geliyor. Başta deniz balığı olmak üzere üretimin yüzde 50'si Muğla'da yapılıyor. Alabalık'ta da Fethiye başkent olarak biliniyor" dedi.

Coşkun, yaptığı açıklamada, Türkiye'deki alabalık yetiştiriciliğine bakıldığında 2012'de 112 bin ton, 2013'te ise 117 bin ton üretimin gerçekleştiğini söyledi.

Üretilen alabalığın büyük bölümünün Avrupa'ya ihraç edildiğine işaret eden Coşkun, alabalığın füme, taze ve dondurulmuş şekilde Almanya, Hollanda, Avusturya, Polonya, Romanya gibi ülkelere gönderildiğini dile getirdi.

Coşkun, ihracatın 2013 yılı karşılığının yaklaşık 565 milyon lira olduğunu, bu rakam bir milyon liraya ulaştığında balıkçılık sektörünün önemli bir noktaya geleceğini vurguladı.

"Alabalık üretiminde Avrupa'da lider durumda bulunuyoruz" diyen Coşkun, şöyle devam etti:

"Muğla bölgesi hem denizde hem de alabalıkta en büyük üretici illerinin başında geliyor. Başta deniz balığı olmak üzere üretimin yüzde 50'si Muğla'da yapılıyor. Alabalık'ta da Fethiye başkent olarak biliniyor. Toplam balık üretiminde ise 3. sıradayız. Çipura ve levrekte Yunanistan'dan sonra 2. sırada yer alıyoruz. Ülkemiz özellikle iç sulara yönelik çok büyük bir potansiyele sahip. Yetiştiricilikte de çok modern işletmelerimiz var. Avrupa da ve dünyada bu işin liderliğine oynuyoruz."

Faruk Coşkun, yetiştiricilikte ülkenin iyi konumda olduğunu ve modern işletmelerin yanı sıra çok büyük kapasiteli işletmelerinde bulunduğunu vurguladı.

Türkiye'de yaklaşık 2 bin 500 balık işleme ve üretim tesisi bulunduğuna dikkati çeken Coşkun, bu tesislerin ülkenin tüm vilayetlerine yayılmış durumda olduğunu ifade etti.

Coşkun, ilk üretim faaliyetlerinin Muğla bölgesinde başlamış olmasının bölgeye ivme kazandırdığını, Fethiye'nin de alabalık üretimi açısından ülkenin en önemli merkezlerinden olduğunu belirtti.

 "Balık tüketmiyoruz"

Genel balıkçılıkta iç tüketime bakıldığında kişi başı tüketimin 7 kilogram civarında olduğunu bildiren Coşkun, şöyle konuştu:

"Diğer Avrupa ve dünya ülkelerine göre bizim tüketimimiz bir hayli düşük. Avrupa ülkelerinde 22 ile 24 kilogram kişi başı tüketim olurken, dünyada ise 16-17 kilogram. Bizde o ülkerin 3'te biri kadar tüketim var. Biz ürettiğimiz balığı iç piyasada tüketmek durumundayız. Yetiştirdiğimiz balığı tüketmemiz için de mutlaka bu işin gelişmesini sağlamak lazım. Ülkedeki balık tüketimini artırmamız lazım. Çocuklar balık yiyecekler ki zekaları gelişsin. Kültür balıkçılığından elde ettiğimiz özellikle alabalıktaki "Omega 3" ve "Omega 6" besinleri insan sağlığı için çok önemli. Damar sertliğini önlediği, kollestrolü düşürdüğü bilinmektedir. Ayrıca çok yararlı bir besin ve sağlıklı yaşamı sağlıyor. Biz 'balık ye, sağlıklı yaşa' diyoruz."

Faruk Coşkun, alabalığın planlama yapılarak üretilmesi gerektiğini, çünkü fazla üretildiğinde satılmadığını, az üretildiğinde ise fiyatının çok yükseldiğini söyledi.

Bunun üretim planlaması yapılarak dengelenebileceğine işaret eden Coşkun, "Bu konuda çeşitli toplantılar yapıyoruz. En büyük sorunlarımızdan birisi pazarlama. Bunun için ya dış ülkelere ihracat yapacağız ya da iç tüketimle talebi artıracağız. Talebi artırmak için tanıtıcı reklam faaliyetleri yapmamız gerekli. Bu reklamlarla birlikte insanlar gördüğü bu balığı tüketecek" diye konuştu.

Coşkun, balıkçılık sektöründe yem kalitesinin düşüklüğü ve fiyatlarının pahalı olmasından dolayı sorun yaşadıklarını, bu sorunun doğrudan balığın gelişimini, tadını ve lezzetini etkilediğini dile getirdi.

Balıkçılık sektörünün ilerlemesi için koordineli çalışmalar yapılması gerektiğini ifade eden Coşkun, şöyle devam etti:

"Bu nedenle birlikleri kurduk ama bizim birliklerimiz güçsüz kaldı. Üyelerimiz gerekli desteği sağlamadı. Onlar destek sağlamadıkça, sıkıntılar devam edecektir. Sektör 2012 ve 2013 yılarını çok büyük sıkıntılarda geçirdi. 2014 şusanda iyi gibi gözküyor ama mayıs ve haziran ayında ne olacağı belli değil. İnşallah iyi olur." diye konuştu.

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1248 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.