Akkuyu Nükleer Santrali deniz suyunu ısıtacak
Akkuyu Nükleer Santrali'nin revize ÇED raporu açıklandı. Rapora göre en olumsuz koşullar altında dahi soğutma suyu deşarjının deniz suyu sıcaklığında en fazla 0,5 derece sıcaklık artışına neden olacak.
Mersin’nin Gülnar ilçesi Büyükeceli Mahallesi’ne yapılacak Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS), Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunulan 3 bin 600 sayfadan oluşan revize ÇED raporu açıklandı.
Akkuyu NGS’den yapılan açıklamada, Nükleer Güç Santrali, her biri 1200 MW kurulu güce sahip, 4 üniteden oluşacak. Akkuyu’da inşası planlanan 4 adet reaktör, 3+ nesil NGS’ler olarak kabul edilen VVER-1200 teknolojisi ile gerçekleştirilecek. Akkuyu NGS’nin inşaatı tamamlandıktan sonra bugünkü elektrik tüketiminin yüzde 16'sını karşılayacak. Akkuyu NGS Projesi’nin toplam maliyetinin 20 milyar ABD doları civarında olması öngörülüyor. Akkuyu NGS’nin işletme ömrü 60 yıl olarak planlanıyor.
Nükleer santralin kurulması ile enerjide dışa bağımlığın azaltılması hedefleneceği vurgulanırken, Akkuyu NGS Proje Sahası dışında ancak hemen bitişiğinde kurulması planlanan ve içerisinde kalıcı konut alanlarının olacağı yaşam merkezinde yaklaşık 4 bin 500 kişilik bir yerleşim alanı inşa edilecek. Bu yaşam merkezi, santralin inşaat dönemi boyunca ilgili uzmanların ve denetleyicilerin barınmaları için de kullanılacak. Akkuyu NGS'nin işletme aşamasında ise söz konusu kalıcı barınma tesisleri santral işletme ve bakım personeli ile onların aileleri tarafından kullanılacak. Yaşam Merkezi’nde aynı zamanda birçok sosyal tesis ve imkanlar da olacak. Eğitim merkezi, okul, anaokulu sağlık kompleksi, spor kompleksi, yangın istasyonu, atık su arıtma tesisleri ve diğer mühendislik tesisleri bulunacak.
BÖLGEDE OLUŞACAK DIŞ EKONOMİLER
Akkuyu NGS sahasına en yakın konumda olan ve küçük bir kentsel yerleşim olan Büyükeceli beldesi, işçi akımından, proje nedeniyle gelişecek destek hizmetlerinden ve yan sanayilerden en fazla etkilenecek yer olacak. Bu da belde ve çevresindeki sosyal ve ekonomik parametrelerin gelişmesini sağlayacak. Ayrıca, Gülnar ilçesinin de tamamı yatırımdan, özellikle de istihdamdan olumlu biçimde etkilenecek. Alışveriş tesisleri ile eğlence ve konaklama tesislerinin kurulmasıyla bölgenin genel anlamda zenginleşmesi beklenmekte.
Akkuyu inşaat sürecinde çalışanların yüzde 70’i yerli iş gücü olacak. Proje inşası ve işletmesinin en yoğun inşaat döneminde 12 bin 500 çalışan yer alacak. Bunun yüzde 70'i yerli iş gücü olacak ve bilahare yaklaşık 4 bin işletme personelinin çalışması söz konusu olacak.
Akkuyu NGS’de çalışanlara bin 500 dolar, işletme personellerine 3 bin dolar maaşın verileceği yer alan raporda, işletme süresince çalışacak yaklaşık 4 bin kişilik personelin Türkiye’de çalışanlardan oluşacağı ve büyük kısmının burada harcanacağı varsayıldığında, 144 milyon USD üzerinde doğrudan yıllık iş gücü geliri oluşacağı kaydedildi.
DENİZ SUYU SICAKLIĞI EN FAZLA 0,5 DERECE ARTACAK
Akkuyu Nükleer Santrali’nin işletilmesi sırasında ihtiyaç duyulacak soğutma suyu, Akdeniz’den karşılanacak. Akkuyu NGS soğutma sularının denizel alandaki yayılım ve dağılımı, Gazi Üniversitesi öğretim üyesi tarafından hazırlanan üç boyutlu “Hidrodinamik Taşınım Modeli'ne (HYDROTAM-3D) göre gerçekleştirilecek. Buna göre; en olumsuz koşullar altında dahi soğutma suyu deşarjının deniz suyu sıcaklığında en fazla 0,5 derece sıcaklık artışına neden olacak.
Bu modelleme çalışmasına göre oluşacak 0,5 derecelik ısı artışı;-Fitoplankton (su ortamındaki tek hücreli canlılar), deniz yosunu gibi çeşitlilikler, yerleşik balıkçılık açısından önemli olan zooplankton popülasyonu (mikroskopla görülebilen hayvanlar topluluğu) ve gıda zinciri üzerinde ve foklar üzerinde herhangi bir olumsuzluğa neden olmayacak. İstenmeyen cyanophytes (bir tür bakteri) oluşumuna yol açmayacak, yetişkin balıkların her zamanki yaşam alanlarında güvenle yaşamalarını sağlayacak.
AKDENİZ FOKLARINA ZARARI OLMAYACAK
Tasarım ve inşaat faaliyetleri esnasında Akdeniz foklarına yönelik bir gözetim planlanacak ve bu çalışma kapsamında fokların bolluk dereceleri, üreme performansı indeksleri, yuva koşulları ve populasyon durumları incelenecek. Biyolojik izleme kapsamında, balıkçıların ve turistlerin fokları ziyaretlerini kısıtlamak ve gerekmesi halinde öksüz, hasta ve yaralı foklara vaktinde veteriner hizmeti sunmak amacıyla bölgede devriye kontrolleri yapılması öngörülmekte.
Proje’nin arazi hazırlığı ve inşaat aşamasında patlatma yapılmasının zorunlu olduğu hallerde; patlatma yapılmadan önce ilgili bir uzman tarafından Beşparmak Adası’ndaki denizel mağaralarda birey olup olmadığı kontrol edilecek, eğer mağarada birey var ise patlatma işlemi yapılmayacak, bireyin beslenmek için denizel mağaradan uzaklaştığı zaman patlatma yapılacak. Ayrıca, ilgili uzman tarafından, proje için gerçekleştirilen patlatma işleminden dolayı denizel mağaranın iç yapısında herhangi bir hasar oluşup oluşmadığı da kontrol edilecek. Patlatma esnasında mağaraların durumu izlenecek.
Proje’de çalışanlar tarafından hiçbir şekilde Beşparmak Adası’na ve mağaralara giriş ve çıkış yapılmayacak. Proje’nin arazi hazırlığı ve inşaat çalışmasından başlayarak faaliyet işletmeye kapatılıncaya kadar Akdeniz fokları için düzenli olarak izleme yapılacak, yapılan izleme çalışmasına ait İzleme Raporu, T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı Adana’da bulunan VII. Bölge Müdürlüğü’ne ve Mersin Şube Müdürlüğü’ne sunulacak. Hazırlanacak olan İzleme Raporu’nun bir örneği T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın talep etmesi durumunda sunulmak üzere Proje Şirketi Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş. tarafından muhafaza edilecek.
Akkuyu NGS sahasında inşa edilecek Türkiye'nin ilk nükleer santralı için MSK-64 ölçeğine göre 9 şiddetinde olabilecek bir depremde güvenli durdurma dahil olmak üzere, birçok risk etkenleri hesaba katılarak uygulama yapıldığı belirtildi.
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.