1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Akdeniz'in en büyük koruma alanı
Akdeniz'in en büyük koruma alanı

Akdeniz'in en büyük koruma alanı

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Saros Körfezi'nin, Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmesiyle Türkiye'nin, Akdeniz'in en büyük deniz koruma alanına sahip ülkesi konumuna yükseldiğini belirtti.

A+A-

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Saros Körfezi'nin, Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmesiyle Türkiye'nin, Akdeniz'in en büyük deniz koruma alanına sahip ülkesi konumuna yükseldiğini belirtti.


Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Bakanlar Kurulu'nun, Saros Körfezi'ni Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan eden kararının 22 Aralık 2010 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

Bakanlar Kurulu kararıyla 14 olan Özel Çevre Koruma Bölge sayısının, 15'e yükseldiğini, böylece özel çevre koruma bölgelerinin kıyı ve denizalanı büyüklüğünün 73 bin hektar artırıldığını ifade etti.

Saros Körfezi ve kıyılarının jeomorfolojik, peyzaj, ekolojik, floristik, biyogenetik ve turistik özelliklerinin bozulmadan korunması maksadıyla Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edildiğini belirten Eroğlu, böylece Türkiye'nin, Akdeniz'in en büyük deniz koruma alanına sahip ülkesi konumuna yükseldiğini vurguladı.

Ege Denizi'nin en tuzlu kesimlerinden birini oluşturan Saros Körfezi'nde karmaşık girdaplar çizen akıntılar görüldüğünü ifade eden Eroğlu, bu akıntılar sebebiyle Saros'un kendi kendini temizleyen bir körfez olduğuna, dünyada bu özelliğe sahip 5 körfez bulunduğuna dikkati çekti.

Körfezin, suların yüksek oksijen içeriği ve körfeze dökülen akarsuların getirdiği bol besin tuzları sebebiyle tür bakımından zengin olduğunu belirten Eroğlu, körfezin 144 çeşit balık, 78 tür deniz bitkisi ve 34 tür süngere ev sahipliği yaptığına işaret etti.

Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığının, Saros Körfezi'ni cazibe merkezi haline getirmek için yürüttüğü çalışmaların devam ettiğini bildiren Eroğlu, şunları kaydetti:

Bu kapsamda kısa, orta ve uzun vadeli hedefler belirlenerek hayata geçirilmektedir. Saros Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesindeki faaliyetleri yürütmek üzere Çanakkale Alan Yönetim Birimi kurularak, birimin başına 18 Mart Üniversitesinden bir öğretim görevlisi getirilmiştir.

Bölgede deniz alanı su kalitesi izleme çalışmaları 5 istasyonla sürekli yapılacak olup, bölge belediyelerinin altyapı faaliyetleri gözden geçirilmiş, eksik olan katı atık aktarma merkezleriyle alakalı ekipman temini çalışmalarına başlanmıştır. Ayrıca vahşi çöp depolama alanlarının rehabilitasyon çalışmaları da bütün hızıyla sürdürülmektedir.''

AA

Bu haber toplam 1087 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.