Akdeniz'deki atıklar Kıbrıs'ı tehdit ediyor
Denize bırakılan çöp veya gemilerden Uluslararası Denizcilik kurallarına aykırı olarak basılan atık yağlar, Kıbrıs’ın kuzey kıyıları ve Mağusa Körfezi’ndeki akıntılar nedeniyle Ada sahillerine ulaşıyor.
Açık denizde gemilerden bırakılan çöp ve atık yağlar, akıntılarla sahillere vurarak ciddi kirlilik yaratıyor. Suriye, Mısır veya 10’larca kilometre derinde denize bırakılan çöp veya gemilerden Uluslararası Denizcilik kurallarına aykırı olarak basılan atık yağlar, Kıbrıs’ın kuzey kıyıları ve Mağusa Körfezi’ndeki akıntılar nedeniyle Ada sahillerine ulaşıyor.
Yetkililer KKTC ve Türkiye arası sefer yapan Kıbrıs Türk bayraklı gemilerle kalite sınıfı yüksek olan gemilerin denize atık yağ bırakmasının mümkün olmadığını, ancak açık denize bazı gemilerin denize makine bölümünden çıkan atık yağ ve pis su bıraktığını söylüyor. Gemilerden denize boşaltılan atık yağlar kısa sürede katılaşıp akıntılar sayesinde KKTC karasularına ve daha sonra da dalgalarla kıyılara vurarak kirlilik yaratıyor.
ÜNLÜSOYER
Çevre Koruma Dairesi Müdürü Eşref Ünlüsoyer, kıyılarda kadran olarak bilinen kirliliği yaratan atık yağların kaçakçılık yapan gemiler ve açık denizden geçen bazı gemiler tarafından denize bırakıldığını söyledi.
Uluslararası Denizcilik Örgütü kuralları altında tüm limanlarda gemilerin atık yağ ve pis su konusunda çok ciddi denetlendiğini ifade eden Ünlüsoyer, buna rağmen denize atık yağ boşaltıldığı yönde son iki ayda 5 şikayet aldıklarını vurguladı.
DÖKMECİOĞLU
Gazimağusa Liman Başkanı Ahmet Dökmecioğlu ise, ülkede Uluslararası Denizcilik Örgütü kurallarının uygulandığını, Gazimağusa Limanı’nda da gemilerde biriktirilen atık yağ ve kirli suyun toplanması için gerekli hizmetlerin sunulduğunu belirtti.
KKTC -Türkiye arası sefer yapan Kıbrıs Türk bayraklı gemilerle iyi sınıftaki gemilerin denize atık yağ veya pis su boşaltmadığını kaydeden Dökmecioğlu ancak tüm limanlarda sıkı denetim yapılması ve cezaların da çok ağır olmasına rağmen bazı yabancı gemilerin açık sularda (karadan 12 milden daha açıkta) risk alarak denize atık yağ da içeren sıvı bastığını söyledi.
Limanlarda yapılan denetlemelerin (Liman Devlet Kontrolü-Port Estate Control) Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün kurallarının gözetildiği ve çok sıkı yapıldığını, bayrak devletlerin bu konuda çok hassas davrandığını kaydeden Dökmecioğlu, limanlardaki yetkililerin, gemi yetkilisinden yaptığı seferde oluşabilecek atık yağ ile atık suyun ne yapıldığı konusunda kabul edilebilir bir açıklama almadığı takdirde ceza yazması gerektiğini anlattı.
ÇÖPLER DE AKINTILARLA GELİYOR
Sahillerde biriken çöplerin bir kısmının da akıntılarla adaya geldiğini belirten Dökmecioğlu, Gazimağusa’dan Zaferburnu, Zaferburnu’ndan Antalya körfezine uzanan güçlü akıntılar bulunduğunu ve bu akıntılar sayesinde çöplerin KKTC karasularına kadar geldiğini kaydetti.
IMO tarafından alınan önlemlerle denize dökülen çöplerin geçmiş yıllara göre çok azaldığını belirten Dökmecioğlu, Mısır ve Suriye’de üretilen ürünlerin naylon poşetlerinin dahi KKTC sahillerine sürüklendiğine işaret etti.
CANCURİ
Armatörler Birliği Başkanı Mustafa Cancuri ise, Kıbrıs Türk gemilerinin denize atık yağ veya atık su bırakmadığını, bunun limanlarda yapılan kontrollerde anlaşıldığını, yabancı gemilerin de İMO’nun sıkı denetimlerinden ve gemilerin uydudan takip edildiğinden dolayı denize atık yağ bırakacağına inanmadığını söyledi.Denize atık yağın “ancak arıza meydana geldiği durumlarda denize atık yağ boşaltılmış” olabileceğini kaydeden Cancuri, bunun için de, gemi denetimlerinin sıkı sık ve düzenli bir şekilde yapılması gerektiğini söyledi. Ada özelliğinden dolayı akıntılarla yaklaşan çöplerin karasulara girdikten sonra sahillere vurduğunu anlatan Cancuri, söz konusu sorunun Girit adasında da yaşandığını söyledi.
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.