"Akdeniz'de özel şirket kurulsun"
Kıbrıs'taki petrol arama faaliyetlerinde Rumların tek taraflı araştırma yapmasına karşı olduklarını söyleyen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Devletler çözüm olana kadar birbirini muhatap almak istemiyorsa, özel şirket kurulsun, çalışmaları o yürütsün" dedi
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs'taki petrol arama faaliyetlerine ilişkin devletlerin çözüm olana kadar birbirlerini muhatap almak istememesi nedeniyle çalışmaların kurulacak özel şirket tarafından yürütülmesi önerisini gündeme getirdiğini söyledi.
Çavuşoğlu, bakanlığının 2015 yılı bütçesinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
Çavuşoğlu, Türkiye'nin dış politikasına yönelik ağır eleştirileri, özellikle terör örgütlerine destek verdiğine yönelik iddiaları kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirtti.
Türkiye'nin nasıl bir dış politika izlediğine yönelik sorulara Çavuşoğlu, Türkiye'nin emperyalist bir politika izlemesinin mümkün olmadığını söyledi.
Türkiye'nin küresel bir güç olma yolunda ilerlediğini kaydeden Çavuşoğlu, "Bugün küresel bir güç olmak için illa emperyalist ve yayılmacı politikalar izlemek mi gerekir. Hayır... Aslında bugün izlediğimiz dış politikaya yönelik eleştiriler bu yönde. Sanki 'Türkiye'nin Suriye'de gözü var, Irak'ta gözü var, tüm bölgeye yayılmak istiyor. Buralara müdahale ediyor' gibi bir yaklaşım gördük. Biz buna katılmıyoruz, ama küresel bir güç olmak için sadece askeri bakımdan güçlü olmak gerekir mi. Hayır... Ekonomik olarak güçlü olmak lazım. 'Soft power' denilen yumuşak gücünüzü iyi kullanmak lazım" diye konuştu.
Türkiye'nin dünyanın her yerine yaptığı insani yardımlarla itibarı olan bir ülke olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, "Türkiye'nin Karayiplerde bir emelim mi vardı da oralara gidiyor. Fiji'ye büyükeçilik açarken Osmanlı gibi geri almak, kontrol etme hayalimiz mi var. Hayır... Buralara insani yardımlarla gidiyoruz" dedi.
Mustafa Kemal Atatürk'ün gösterdiği "Yurtta sulh, cihanda sulh" politikasına ve hedefine inandıklarını dile getiren Çavuşoğlu, "Komşularla sıfır sorun politikası da aslında genel bir politikanın bölgesel bir yansımasıdır. Atatürk, 'Yurtta sulh, cihanda sulh' gibi güzel bir ilke koymuş ama bu her zaman yurtta da sulh olmamış cihanda da sulh olmamış. İçeride de geçmişte çok sorunlarımız oldu. Dersim katliamı gibi, darbeler oldu, insanlar katledildi" diye konuştu.
"Bu algı operasyonunun bize zararı oldu"
Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilememesine ilişkin Çavuşoğlu, "Konjonktür bizim aleyhimizeydi. Mısır'daki olaylardan dolayı bazı Körfez ülkelerinin bizim aleyhimize açıkça çalışması. Kobani'den dolayı niye Türkiye oraya müdahele etmiyor diye... Oysa PYD de bizim oraya girmemizi istemiyor. Büyük bir algı operasyonu oluştu. Tanklar orada duruyor, öbür tarafta sanki Kürtler katlediliyor. Halbuki biz tüm Kürtleri içeri aldık. Orada sivil kalmadı. Bu algı operasyonunun bize zararı oldu" ifadelerini kullandı.
Çavuşoğlu, eleştirileri yanıtlarken, Suriye'de sadece Türkiye'nin değil, tüm dünyanın Esed rejiminin karşısında Suriye Ulusal Koalisyonu'nu muhatap aldığını belirtti.
"Petrol arama çalışmalarını özel şirket yürütsün"
Kıbrıs'taki petrol arama faaliyetleri için hem KKTC hem de Rum kesiminin hakkı olduğunu vurgulayan Mevlüt Çavuşoğlu, bir taraftan müzakereler devam ederken Rumların tek taraflı araştırma yapmasına karşı olduklarını belirtti. Çavuşoğlu, şunları söyledi:
"Onlar sondaj çalışması yapınca biz de gemiyi gönderiyoruz. Eğer onlar durdurursa biz de durdururuz. Şimdi yeni önerilerimiz var. Hatta benim şöyle bir teklifim oldu; madem devletler çözüm olana kadar birbirini muhatap almak istemiyor, özel şirket kurulsun, çalışmalar onun tarafından yürütülsün."
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.