Akdeniz'de doğalgaz umudu büyük
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Akdeniz'de petrol ve doğalgaz aramalarını hızlandırdı.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Akdeniz'de petrol ve doğalgaz aramalarını hızlandırdı.
Piri Reis'le Akdeniz'in güneyinde petrol ve doğalgaz arayan Türkiye, Norveçli CGG Veritas şirketine ait 93 metre uzunluğundaki 'Oceanic Challenger'la Alanya açıklarında bugün üç boyutlu sismik çalışmalara başlayacak. 44 gün sürecek çalışmalarla bölgede, ciddi miktarda doğalgaz çıkarılması hedefleniyor.
Türkiye, Akdeniz'de yeni bir doğalgaz ve petrol çalışması başlattı. Norveçli CGG Veritas firması ile 10 milyon dolara anlaşan TPAO, Oceanic Challenger adlı sismik araştırma gemisini dün Antalya Limanı'nda gerçekleştirilen törenle uğurladı. TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal, Akdeniz'de yoğun arama ve üretim faaliyeti yürüteceklerini, TPAO'nun bölgenin en önemli petrol şirketi olduğunu söyledi. Uysal, geminin sismik çalışmalarını 44-45 günde tamamlayacağını belirterek, "Bu gemi, sismik çalışmalar için denize 80 kilometre uzunluğunda kablo serecek." dedi. Uysal'ın verdiği bilgilere göre sismik çalışmaların sonuçları bir yıl içinde sonuçlanacak.
Mehmet Uysal, geminin sismik çalışmalarda elde edeceği trilyonlarca verinin, İngiltere'nin başkenti Londra'da ultra hızlı bilgisayarlarda ayrıntılı analizlere tabi tutulacağını, bu işlemin en az bir yıl süreceğini kaydetti. Uysal, normal bilgisayar sistemleri ile bu işlemin 3 yılı aşabileceğine dikkat çekti. Sismik çalışmanın maliyetinin 10 milyon dolar olduğunu belirten TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal, sismik çalışmaların sonucuna göre bölgede petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerine başlayacaklarını söyledi. Bir kuyunun maliyeti 300 milyon doları bulurken aramaların sonunda bulunacak petrol 1 milyar varilin altında olursa, ekonomik bulunmadığı için kuyu çimento ile kapatılacak.
8 BİN METRE DERİNE KABLO SERİLECEK
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı yetkililerinin verdiği bilgiye göre CGG Veritas'a ait Oceanic Challenger gemisi, denizin altında 15 bin metreye kadar sismik dalga yayabiliyor. Gemi, bin 100 kilometrelik bir alanda çalışma yapacak. Yetkililer, "Şimdiye kadar yapılan analizlere göre bu bölgede 200 milyon sene ile 5 milyon sene arasında bir petrol sistemi var. Buna göre önemli miktarda gaz ve petrol türevi ürün bulunmasını hedefliyoruz. Burada ciddi keşif yapılacağını düşünüyoruz. Uygun bir yapı görülüyor." dedi. Yetkililer, sondaj aşamasına 2014'te geçilebileceğini belirtirken sondaj derinliğinin 3 bin metreyi bulması bekleniyor. Norveçli CGG Veritas'a ait Oceanic Challenger da Akdeniz'e, 8 kilometre uzunluğunda ve 900 metre genişliğinde kablo serecek. Bu kablo, su yüzeyinin 8 metre altında sabitlenecek şekilde serilirken geminin deniz içinde kablo serme işleminin 4 günde tamamlanması bekleniyor.
Zaman
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.