1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Akdeniz Ticareti Ve Liman Kentleri Kongresi başladı
Akdeniz Ticareti Ve Liman Kentleri Kongresi başladı

Akdeniz Ticareti Ve Liman Kentleri Kongresi başladı

Akdeniz Bölgesi'nde ticaret ve turizmin geliştirilmesini amaçlayan 'Uluslararası Akdeniz Ticareti ve Liman Kentleri Kongresi' başladı.

A+A-

'Dünya'nın deniz yolları Akdeniz'de kesişiyor' sloganıyla Hilton Oteli'nde gerçekleştirilen kongrede, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu'nun yanı sıra 23 Akdeniz ülkesinden gelen yetkililer de yer aldı. Ekonomi Bakanlığı'nın himayelerinde gerçekleştirilen kongrede konuşan Vali Güzeloğlu, organizasyonunun Mersin ve Türkiye adına önemli olacağına inandığını belirtti. Dostlukların her şeyin temeli olduğunu söyleyen Güzeloğlu, “Geçtiğimiz dönemlerde Mersin ile İskenderiye arasında kardeş şehir anlaşması imzalandı. Kardeşlik gibi önemli bir kavram Türkiye ile Mısır arasında imza altına alındı. Dostluk zor anlarda bir olmayı amaçlar. Tıpkı ülkemizin komşu ülkelerde yaşanan sıkıntılarda komşularını yalnız bırakmaması gibi. Ticari anlamda da ekonomik tüm değerlerin eşiği Akdeniz'dir. Akdeniz'in dünyanın ticaretine egemen olması geçmişte var olan kuralların ürünüdür. Bu açıdan Akdeniz, zenginleştirici bir deniz kıyısı olmuştur. Bölgede ticaret gelişirken uygarlık da ticarete bağlı olarak gelişmiştir” dedi.

“MERSİN, AVRUPA'DAN ASYA'YA AÇILAN BİR LOJİSTİK KENTİ OLACAKTIR”

Mersin'in geçmişten bugüne ve geleceğe Türkiye'nin en önemli ticaret ve liman kentlerinden birisi olduğuna vurgu yapan Güzeloğlu, dış ticaret alanında Mersin'in 2 milyar dolarla İstanbul'un ardından en büyük ikinci dış ticaret kenti olduğunu, yine İstanbul'un ardından Türkiye'nin en büyük 2'nci limanına da sahip olduğunu dile getirdi.

Mersin'in 2011 yılında 1 milyon 400 bin konteynır teu yük hacmine ulaştığının altını çizen Güzeloğlu, “Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ve Cumhuriyetimizin 100'ncü kuruluş yıldönümüne denk gelen 2023 hedeflemesinde Mersin'e, dünyanın en büyük ilk 10 konteynır limanı arasına girecek olan liman yapılacaktır. Hedefimiz Akdeniz kıyısındaki ülkelerin işbirlikleriyle Türkiye'nin uluslararası ticaret merkezi haline gelmesini sağlamaktır. Bu noktada karşılıklı olarak sağlanacak işbirlikleri zenginleştirici nitelik taşımaktadır. Mersin, Avrupa'dan Asya'ya ve uzak diyarlara açılan bir lojistik kenti olacaktır” diye konuştu.

“ÜLKE OLARAK GÜÇLERİN BİRLEŞTİRİLMESİ GEREKTİĞİNİN FARKINDAYIZ”

Türkiye olarak güçlerin birleştirilmesi gerekliliğinin farkında olduklarını belirten Güzeoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Güç birliğini önceliğimize almış durumdayız. Yurtdışına yaptığımız gezilerde de bir olmayı ve işbirliğini amaçlıyoruz. Türkiye 2023 hedeflemesinde dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasına girmeyi amaçlayan bir ülkedir. Amacımız 500 milyar dolar ihracat gerçekleştirmektir. Bu noktada komşularımızla ilişkilerimizi arttırmak zorundayız. Kurvaziyer turizminin Mersin'le buluşması gayesiyle katıldığımız yurtdışı fuarlarında ilimize ait standımızla Mersin'i temsil ettik. Kurvaziyer alanında yapacağımız çok şey var. Birçok güzelliğimiz olmasına rağmen Mersin olarak yolun başındayız. Mersin'e gelecek küçük büyük tüm kurvaziyer gemilerini önemsiyoruz.”

Güzeloğlu, Uluslararası Akdeniz Ticareti ve Liman Kentleri Kongresi kapsamında imzalanacak protokolleri ve işbirliklerinin önemsendiğini aktararak, önümüzdeki yıl 4'ncüsü düzenlenecek olan kongrenin yine Mersin'de gerçekleştirilmesini istediğini söyledi.

İskenderiye Ticaret Odası Başkanı Ahmed El Wakil ise Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi adına önemli çalışmalar yaptığına işaret ederek, “Geçtiğimiz ocak ayında Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanı Sayın Zafer Çağlayan ile Mısır Ulaştırma Bakanımız arasında anlaşma imzalandı. Bu kapsamda 26 Nisan tarihinde Mersin Limanı'nda hazır bulunan gemiler Mısır'a doğru yola çıktı. Anlaşmayla birlikte işbirliği rotası ortaya çıkmıştır. Mısır olarak amacımız Türk şirketler için Afrika'ya bir rota çizmek sonrasında ise Türkiye'yi Avrupa'ya ve Orta Asya'ya taşımaktır” şeklinde konuştu.

"DÜNYA DENİZ TİCARETİNİN ÜÇTE BİRİ AKDENİZ'DE YAPILIYOR"

MTSO Başkanı Şerafettin Aşut da Akdeniz'in, dünya gemi taşımacılığının en yoğun olduğu bölge olduğunu söyledi.

Dünya deniz ticaretinin üçte birinin Akdeniz'de yapıldığına dikkat çeken Aşut, şöyle devam etti; "Dünyada şehirlerde yaşama oranı yüzde 50 iken Akdeniz'de yüzde 70'dir. Dünyada cep telefonu kullanma oranı yüzde 60 iken Akdeniz'de yüzde 98'dir. Dünyada internet kullanma oranı yüzde 22 iken Akdeniz'de yüzde 35'tir. Günümüz küresel dünyasında teknoloji, iletişim ve taşımacılık hızı düşünüldüğünde; Akdeniz, ticaretin kolay yapıldığı bir bölgedir. Peki, neden bu muhteşem fırsattan ve zenginlikten tam anlamıyla yararlanamıyoruz? Bize engel olan şey nedir? Bence sorun yeterince bir araya gelmememiz, yeterince ortak hareket etmememizdir. 'Et ve tırnak gibi' diye bir söz vardır. Bizler et ve tırnak gibi olmalıyız. Birlikte hareket etmeli, ortaklıklar kurmalıyız. Bizler birbirimizin rakibi olmamalıyız. Bizim rakibimiz Çin'dir, Hindistan'dır, Amerika'dır, Asya'dır. Birbirimizden ne kazanırız mantığını bir kenara bırakmalıyız. Ortak hareket ederek Akdeniz ailesi olarak dünya ticaretinden daha çok payı birlikte nasıl alırız demeliyiz. Bunu sağlayacak projeler üretmeliyiz. Birlikten kuvvet doğduğunu unutmamalıyız."

Kongrenin ilk olarak yapıldığı kent olan İzmir'in Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Mersin'i temsil eden heyetlerin Vali Güzeloğlu başkanlığında yurtdışı fuarlarına katıldığını belirterek, “Mersin Valimiz Sayın Hasan Basri Güzeloğlu Seatrade Fuarı'nda katılımcılara cezerye dağıtıyordu. Mersin bunun faydalarını görmeye başladı. Kurvaziyer gemileri önümüzdeki dönemlerde Mersin Limanı'nda demirleyecektir. Akdeniz, gelecek zamanda turizmin en çok yükseldiği bölge olacaktır” dedi.

Konuşmaların ardından Vali Güzeloğlu katılımcılara çeşitli hediyeler verirken, Arap Bilim, Teknoloji ve Deniz Taşımacılığı Akademisi Dekanı tarafından da Vali Güzeloğlu'na plaket takdim edildi. Kongrede ayrıca Mersin Üniversitesi (MEÜ) ile Arap Bilim, Teknoloji ve Deniz Taşımacılığı Akademisi arasında iyi niyet protokolünün de imzalandı.

Kongrenin öğleden sonra yapılacak oturumuna Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da katılacak.

haberfx.net
 

Bu haber toplam 1003 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.