1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Aka: Limanların rehabilite edilmesi gerek
Aka: Limanların rehabilite edilmesi gerek

Aka: Limanların rehabilite edilmesi gerek

DEÜ Denizcilik Fakültesi'nce bu yıl ilk kez düzenlenen 1. Ulusal Liman Kongresi, İzmir'de yapıldı. UDHB Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, bütün limanların rehabilite edilmesi gerektiğini söyledi.

A+A-

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi, 01 - 02 Kasım 2013 tarihlerinde Çakabey Deniz Feneri Konferans Salonu’nda “Küresel Rekabette Tedarik Zinciri Etkinliği” temalı 1. Ulusal Liman Kongresi’ni gerçekleştirdi.

Kongrede açılış konuşmasını gerçekleştiren Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Suat Hayri Aka limanlarımızın rehabilite edilmesi gerektiğini belirterek, hiçbir limanımızın büyüme genişleme imkânının kalmadığını, bütün limanlarımızın şehirlerle, konutlarla, turizm ve endüstri tesisleri ile kuşatıldığını ve bu nedenle kara yönlü genişlemenin imkânsız kılındığını, deniz yönlü genişleme için ciddi bir kaynak gerektiği, yatırım maliyetinin arttığı, bunun da gereksiz bir kaynak israfı olduğunu kaydetti. Bütün limanlarımızın ciddi bir rehabilitasyona ihtiyacı olduğunu belirten Aka, ölçek ekonomisinin gereklerini düşünerek limanların bir şekilde fiziken mümkün olmasa bile yönetimsel olarak birleşmesi gerektiğini, aksi takdirde limanların komşusu ile rekabet eden ve küresel rekabette hiçbir şansı olmayan tesisler olarak kalacaklarını ve Bakanlıkça gerçekleştirilen “Ortak Liman Yönetim Modeli” çalışmalarını aktardı.

Kongrenin ilk gününde, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından ilk olarak Kongre’nin Organizasyon Komitesi Başkanı ve Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Lojistik Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Soner Eesmer söz aldı. Esmer konuşmasında, bu kongrenin sadece liman sektörünü kapsayan Türkiye’de gerçekleştirilen ilk kongre olduğunu belirtti. Limanların tedarik zinciri içerisindeki önemini ve rekabetteki etkinliğini aktaran Doç. Dr. Esmer, kongrenin öneminin altını çizerek, kongre’de 20 üniversite ve 3 kurumdan toplam 28 bildiri ve 150 kayıtlı katılımcı bulunduğunu açıkladı. Doç. Dr. Esmer, kongre katılımcılarına, destek sağlayan tüm kurum ve kuruluşlara, bilim ve düzenleme komitelerine teşekkür edip, kongrenin faydalı olması dilekleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Daha sonra söz alan Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güldem Cerit konuşmasında, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’nin bu yıl 25. yılını kutladığını, 25. yıl kutlamalarında düzenledikleri ilk etkinliğin bu kongre olduğunu belirtti. Prof. Dr. Cerit, 15 yıldır her yıl liman ile ilgili çeşitli sektörel etkinlikler düzenlediklerini, liman çevrelerinin bu etkinliklerde her zaman yer aldıklarını ancak bilimsel bir toplantıyı ilk kez organize ettiklerini belirterek, bu ilk bilimsel etkinliğe ülkemizin 20 güzide üniversitesinin katılım gösterdiğini ve bu sayının, kongrenin gelecek vaat eden bir etkinlik olduğunu gösterdiğini vurguladı. Liman konusuna, Denizcilik Fakülte’sinin 4 bölümünün ders programlarında ve lisansüstü programlardaki derslerde ve üretilen tez ve projelerde geniş yer verildiğini belirten Prof. Dr. Cerit, İzmir’de yer alan bir Üniversite olarak bu şekilde davranmalarının çok yerinde bir davranış olduğunu ve dört bir yanı limanlarla çevrili bir şehir olan İzmir’deki limanlarda mezunlarnın başarılı bir şekilde görev aldığını vurguladı. Denizcilikte İzmir’in öneminin her zaman çok büyük olduğunu, tarihin bilinen ilk liman kenti olan Klozemenai’nin bu bölgede yer aldığını aktaran Prof. Dr. Cerit, büyük Atatürk’ün “ Zaferi, denizi kontrol altına alan, ihtiyacı olan şeyi ihtiyacı olduğu zaman istediği yere ulaştırabilen ülke kazanır” sözünün altını çizerek limanların ve denizciliğin önemini belirtti. Prof. Dr. Cerit, kongrenin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini sunarak konuşmasını sonlandırdı.

Türkiye Liman İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Gürgenç ise, böyle bir konferansın açılışında konuşma yapmanın kendisi için büyük bir gurur olduğunu, Prof. Dr. Güldem Cerit’in aktardığı Atatürk’ün sözünün bu kongrenin önemini yeteri kadar vurguladığını belirtti. 2008-2009 yılında yaşanan önemli krizin global ölçekli bir kriz olduğunu ve ülkemize yoğun şekilde yansıdığını, bundan çıkarılacak sonucun çok önemli olduğunu ve tüketim alışkanlıklarımızın değiştirilerek bu krizlere hazırlıklı olunması gerektiğini aktaran Gürgenç, dünyada teknolojinin hızla gelişmesiyle beraber, bilgi paylaşımının hızının son noktaya ulaştığını, hızı artan diğer bir sektörün de ulaştırma olduğunu vurgulayan Gürgenç , ulaştırmada artan hızın dünyayı küçülttüğünü, önümüzdeki dönemde savaşların top ve tüfekle değil ulaştırma stratejileri ile gerçekleşeceğini öngördüğünü belirtti. Geçmişte yakın coğrafyamızla mücadele ederken bugün bizden binlerce kilometre uzakta olan ülkelerle mücadele ettiğimizi; hızlı, planlı ve disiplinli hareket etmenin bu ortamda ayakta kalabilmenin en önemli şartı olduğunu belirten Gürgenç, 2023 yılındaki hedeflerimize ulaşmak için etkin bir planlamanın yapılması gerektiğini vurguladı. Ülkemizin coğrafi olarak mükemmel bir konumda olduğunu, ancak bunu avantaja ve sonuca çevirecek bir politikanın uygulanması gerektiğini aktaran Gürgenç, bunun ancak topyekun bir hareketle oluşturulması gerektiğini belirterek, Türkiye’deki 170 liman tesisinin toplam kapasitesinin çoğu ülkenin tek limanının kapasitesinden daha az olduğunu aktaran Gürgenç, bunun değişmesi için ölçek sorununa dikkat çekilmesinin, limanların bir yüke özelleşmesinin bir gereklilik olduğunu, eğer bu gereklilikler sağlanmazsa kesinlikle küçük limanların ayakta kalabilmesinin mümkün olmadığını belirtti.

Bugün birbirleriyle sıkı rekabet içerisinde olan dünyanın en büyük hat şirketleri bir araya gelerek verimi arttırmak için işbirliği yapmakta iken, limanların da bu şekilde bir birleşme içine girmesinin verimli olabileceğini belirten Gürgenç, rekabet avantajı sağlamak için akademisyenlere çok büyük görevler düştüğünü, işgücünün çok donanımlı olması gerektiğini aktardı. Limanların bağlantıları konusuna da dikkat çeken Gürgenç, limanların diğer ulaştırma modlarıyla ve ard bölgesi ile bağlantısının çok zayıf olduğunu belirterek çok hızlı bir demiryolu atağına ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Son olarak gençlere seslenen Gürgenç, ülkemizin rekabet sıralamasında daha öne gelebilmesi için gençlere ihtiyaç duyulduğunu, problemlerin hızlı bir şekilde çözümlenmesi gerektiğini belirterek değişim için gençlerin sorumluluk alması gerektiğini aktardı
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun mesajlarının okunmasının ardından söz alan UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin konuşmasına, kongrede yer almaktan büyük gurur duyduklarını belirterek başladı. Küreselleşme ile dünyadaki değişimlerin başında üretim alışkanlıklarının değişimi geldiğini belirten Erkeskin, üretimde kullanılan girdilerin birden fazla ülkeyi geçerek önümüze geldiğini, bunun da lojistik ve tedarik zincirinin önemini bir kez daha gösterdiğini vurguladı. Erkeskin, tedarik zincirindeki rekabetçiliğin, firmaların rekabetçiliğini doğrudan etkileyen bir faktör olduğunu aktararak, Türkiye’de bu dinamiklerin çok iyi incelenmesi gerektiğini belirtti. Limanların bu süreçte etkin bir rol aldığını ve bu kongrede bu rolün daha iyi bir şekilde inceleneceğini aktaran Erkeskin, demiryolu taşımacılığının ana güzergâhının Türkiye’nin üzerinden geçmesi gerektiğini vurguladı. Lojistik sektöründe kriz senaryolarının sürekli gündemde kalması gerektiğini belirten Erkeskin, Çin’in Avrupa’ya ulaşımında Rusya’dan sonra ikinci alternatif olarak Türkiye’yi kullanmaya başladığını vurguladı. Türkiye’nin doğu batı aksında bir merkez olmasına çok yakın olduğunu belirten Erkeskin kongrenin herkese hayırlı olmasını diledi.

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk tarihte Türkiye’nin tüm lojistik rotalarının üzerinde bulunduğunu, bu stratejik konum günümüzde de devam ettiğini aktararak, limancılığın bu denli önemli bir noktada bulunan bir ülkede çok nem arz ettiğini vurgulamıştır. Deniz ticaret istatistiklerine yer verdiği konuşmasına, 2023 hedefleri doğrultusunda limanların önemini vurgulayarak devam eden Yusuf Öztürk, yanlış planlamaların, gemi trafiğinin yoğunlaşmasının Marmara Bölgesi dışında yatırımları teşvik ettiğini, bu bölgelerin başında Ege Bölgesi’nin geldiğini aktararak, bölge limanlarının halkla bütünleşmesi gerektiğini vurgulamıştır. Limanların iç yollarla ve ard bölgeyle olan bağlantılarını tamamlamaya yönelik tüm yatırımların biran önce tamamlanması gerektiğini aktaran Yusuf Öztürk, yabancı limanların bu anlamdaki stratejilerinin örnek alınması gerektiğini vurguladı.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, ulusal liman kongresini önemsediğini aktararak başladığı konuşmasını, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesinin 25. yılını kutlayarak devam etti. Türk ekonomisinin son 10 yılda sürekli büyüyen bir yapıya sahip olduğunu ve IMF’nin GSMH sıralamalrına göre şu anda dünyada en büyük 17. ülkenin Türkiye olduğunu aktaran Aka, ekonominin büyümesi için ihtiyaç duyulan faktörlerinden olmazsa olmazını Ulaşım Altyapıları olarak belirledi. Limanların da bu ulaşım altyapılarının en önemli unsurunu oluşturduğunu aktaran Aka, Türkiye’nin 187 kıyı tesisi limanı olduğunu ve bu limanların bugünkü ihtiyaçlar üzerinden bakıldığında kapasite fazlası doğurduğunu, ancak küresel ticaretimizin yüzde 88’inin deniz yoluyla yapılması sebebiyle bu mevcut arz fazlasının herhangi bir sıkıntı yaratmasının söz konusu olmadığını aktardı. Limanlarımızın çok ciddi sıkıntıları olduğunu vurgulayan Aka, sahip olduğumuz limanlarla ilgili kısa bir değerlendirme yaptı. Limanların önceleri sadece gemilerin yanaştığı, yükleme ve boşaltma yaptığı yerler olarak tasarlandığını bugün Türk Limanlarında 9.4 milyon TEU konteyner kapasitesi, 270 milyon ton kuru ve genel yük, 150 milyon ton civarında sıvı yük ve 2.5 milyon otomobil kapasitesinin bulunduğunu ve bu kapasitelerin şu anki ihtiyaçları karşıladığını, ancak ekonomik büyüme hedeflerinin tutturulması için 32 milyon TEU konteyner kapasitesi, 500 milyon ton kuru ve genel yük, 150 milyon ton civarında sıvı yük ve transit sıvı taşımacılığında 200 milyon ton kapasite ihtiyacı bulunduğunu belirtti ve limanlarımızda halihazırda elleçlenen yük miktarını 387 milyon ton olarak açıkladı. Limanlarımızın temel liman fonksiyonu üzerine inşa edildikleri için eski ve basit limanlar olduklarını vurgulayan Aka, Hopa’dan İskenderun’a hiçbir limanımızın büyüme genişleme imkânının kalmadığını, bütün limanlarımızın şehirlerle, konutlarla, turizm ve endüstri tesisleri ile kuşatıldığını ve bu nedenle kara yönlü genişlemenin imkânsız kılındığını, deniz yönlü genişleme için ciddi bir kaynak gerektiğini, yatırım maliyetinin arttığını, bunun da gereksiz bir kaynak israfı olduğunu aktardı. Bütün limanlarımızın ciddi bir rehabilitasyona ihtiyacı olduğunu belirten Aka, ölçek ekonomisinin gereklerini düşünerek limanların bir şekilde fiziken mümkün olmasa bile yönetimsel olarak birleşmesi gerektiğini, aksi takdirde limanların komşusu ile rekabet eden ve küresel rekabette hiçbir şansı olmayan tesisler olarak kalacaklarını ifade etti. Bugün değişen ticaret anlayışında limanların birçok hizmetin yürütüldüğü kompleks endüstriyel yapılar haline dönüştüğünü, demiryolu ve karayolu bağlantılarının limanlar için olmazsa olmaz haline geldiğini aktaran Aka, artan gelirlerin limancılığı cazip bir endüstri haline getirdiğini belirtti.

İzmit körfezindeki liman tesislerinin yukarıdan görünüşüne bakıldığında içi içe geçmiş liman tesislerinin olduğunu gözlemlendiğini, fiziki ıslah anlamında bir liman rehabilitasyon projesinin acil olarak hayata geçirilmesinin gerekli olduğunu belirten Aka, yeni yapılan limanlardan Çandarlı limanının dünya çapında bir liman olacağını açıklayarak, eski limanlara rağmen limancılık sektörünün Türkiye’de büyümeye devam ettiğini aktardı. Küresel ölçekte liman hizmeti üreten birçok şirketin artık Türkiye’de limancılığa ortak olma ve kendi limanlarını işletme yoluna gitmekte olduğunu tespit eden Aka, limanların çok uzmanlık gerektiren endüstriyel alanlar olduğunu ve liman eğitimi açısından eğitim kurumlarımızın çalışmalarını ümit verici bulduğunu belirtti. Denizyolunun sağladığı fiyat avantajından yararlanılması gerektiğini ancak limanlarımızın yüz yüze olduğu en büyük konunun küresel rekabet olduğunu aktaran Aka, bunun için çok etkin elleçleme kabiliyetleri, hinterland ve yönetimsel hareketleri kabiliyetlerinin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Limanlarımızın içinde bulunduğu coğrafya gereği rakiplerimizin çok fazla sayıda olduğunu ve buna paralel olarak yatırımlarımızın hızla sürdüğünü ancak yeterli olacak seviyeye ulaşamadığını belirten Aka, Türk limanlarının küresel rekabette sürekli etkin durumda bulunması gerektiğini vurguladı. Denizcilik idaresi olarak liman rehabilitasyonunu ve rekabet gücünü arttıracak seviyelere çıkarmak için yapılan tüm yatırımlara sonuna kadar destek vereceklerini belirten Aka, limanların demiryolu bağlantılarına sürekli yatırım yaptıklarını aktararak, limanların kruvaziyer turizm açısından da önemli bir uğrak nokta olduğunu vurguladı. 2012’de 1685 gemi ve 2,1 milyon gemi’ye ulaşan Kruvaziyer turizminde büyük bir payın İzmir’de olduğunu belirten Aka, bunun sürekli geliştirilmesi gerektiğini aktardı.

Türkiye’de limancılığın mülkiyet açısından da çok farklılık gösterdiğini belirten Aka, özel sektör fabrika iskelelerinin, belediye limanlarının, otomobil fabrikaları için kurulmuş endüstriyel limanların, münhasıran inşa edilen ve işletilen limanların, tersaneden dönüştürülen limanların Türkiye’de yer aldığını, birbiriyle rekabet eden ve engelleyen ancak yönetimsel ve amaçsal açıdan birbirleriyle ilgisi olmayan birçok liman tesisinin Bakanlıkça yürütülen “Ortak Liman Yönetim Modeli” çalışmaları kapsamında birleştirilmesine çalışıldığını aktardı. Limanlarımızda farklı kamu kurumlarının tasarrufu olduğunu, bunlar arasındaki çekişmeler ve mevzuat çakışmalarının önlerindeki en büyük engellerden biri olduğunu aktaran Aka, kongrenin faydalar sağlaması dilekleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Törende son açılış konuşmacısı olarak söz alan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Yaparel konuşmasında, liman kavramının, tanımlanırken çok boyutlu olarak düşünülmesi gerektiğini ve sosyo-kültürel çıkarımların göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti ve limanlarımızın uluslararası rekabette “çevik” olması gereğinin altını çizdi.

UZMAR Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Kaptan Altay Altuğ’un açılış konuşmacılarına onur plaketlerini takdiminin ardından açılış konuşmaları sonlandı.

Kongrede bir sunum gerçekleştirmek üzere Hamburg Liman Danışmanlığı şirketinin temsilcisi Susanne Milberg söz aldı. Milberg sunumunda Türk limancılık sektörünü genel hatlarıyla değerlendirerek bu sektörün geliştirilmesi adına nelerin yapılabileceğini belirtti. Milberg’in konuşmasının ardından Kongrenin birinci oturumuna geçildi.

Prof. Dr. Yalçın Arısoy başkanlığında başlayan birinci oturumda, “Liman Yapılarının Tasarımı İçin Dalga Tahmini” başlıklı bildirisi ile Prof. Dr. Lale Balas, “Sismik Risk ve Limanlarda Hasar Tipleri” başlıklı bildirisi ile Prof. Dr. Yalçın Yüksel, “Mobil Liman Vinçlerinin (Kreynlerinin) Seçimi” başlıklı bildirisi ile Tarık Efe Kendir ve “Limanların Yüzer Dalgakıranla Modellenmesi” ile Yrd. Doç. Dr. Bergüzar Özbahçeci sunumlarını gerçekleştirdi. Oturum başkanı Prof. Dr. Yalçın Arısoy’a teşekkür plaketinin verilmesinin ardından oturum sonlandı.

Prof. Dr. Hakkı Kişi başkanlığında başlayan Liman Sektör Paneli’nde, TCDD Limanlar Dairesi Başkanı Nevzat Güner, LİMAŞ Liman İşletmeciliği A.Ş’den Kürşat Bal, MIP Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş.’den Buğra Bilginer, MARPORT Liman İşletmeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.’den Hakan Genç, POLİPORT Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş’den Fırat Yemeniciler, LİMAK İskenderun Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş.’den Reşit Yıldız, UZMAR Uzmanlar Denizcilik Tic. ve San. Ltd. Şti.’den Murat Yılmazel kurumları ve şirketleri hakkında sunumlarını gerçekleştirerek sorunları ve çözüm önerilerini paylaştılar.

Prof. Dr. Lale Balas başkanlığında başlayan ikinci oturumda “Teknik Seyir Hizmetlerinde Kaynakların Simülasyon Modellemesi Yöntemiyle Optimizasyonu: Römorkör Park Yeri Seçimi” başlıklı bildirisiyle Doç. Dr. Selçuk Nas, “Liman Tasarımında ve Proje Uygulamasında Yararlanılan Hava ve Uydu Teknikleri” başlıklı bildirisiyle Prof. Dr. Turgut Uzel, “Kıyı Tesislerinin Planlama ve Tasarımında Basen Genişliği Ölçütlerinin Belirlenmesi” başlıklı bildirisiyle Doç. Dr. Selçuk Nas, “Gemilerin Limanlarda Sahil Elektriği Kullanımının Analizi” başlıklı bildirisiyle Hasan Göler ve “Açık Ön Yüzlü Kısmi Taş Kaplamalı Keson Sistem Üzerine” başlıklı bildirisiyle M. Adil Akgül sunumlarını gerçekleştirdi. Oturum başkanı Prof. Dr. Lale Balas’a teşekkür plaketinin verilmesinin ardından oturum ve 1. Ulusal Liman Kongresi’nin ilk günü sonlandı.

I. Ulusal Liman Kongresi’nin ikinci günü Doç. Dr. Selçuk Nas başkanlığında başlatılan Kongrenin üçüncü oturumunda; “İntermodal Limanlar ve Pazarlama İletişimi: Liman Web Sitelerinin İçerik Analizi” başlıklı bildirisiyle Didem Çavuşoğlu, “Trabzon Limanı’nın Genel Konumu, Özellikleri ve Ticaretteki Önemi” başlıklı bildirisiyle Fatma Temelli, “Liman Operasyonları Sürecinde Depolama Yönetimi” başlıklı bildirisi ile Emre Akyüz ve “Limanlardaki İç Lojistik Araçlarında Yakıt Pili Kullanımı İle Ekonomik ve Ekolojik Kazanımlar” başlıklı bildirisi ile Murat Mutlusunumlarını gerçekleştirdi. Oturum başkanı Doç. Dr. Selçuk Nas’a teşekkür plaketinin verilmesinin ardından oturum sonlandı.

Prof. Dr. Ferah Yılmaz başkanlığında başlatılan Kongrenin dördüncü oturumunda “Özelleştirme Öncesi ve Sonrası: Samsun Limanı” başlıklı bildirisiyle Selçuk Kahveci, “Limanlarda Katma Değer Yaratan Hizmetlerin Rekabete Etkisi” başlıklı bildirisiyle Simge Hekim, “Liman Yatırımlarını Etkileyen Pazar Etmenleri İle Liman Yatırımlarının Etkileri ve Bir Liman İncelemesi” başlıklı bildirisiyle Fatma Çilengir, “Türkiye’deki Limanların Konumlarının Çevresel ve Ekonomik Açıdan Değerlendirilmesi” başlıklı bildirisiyle Özen Küçükosmanoğlu ve “Liman Ekonomisinde Talebin Fiyat Elastikiyetinin (Esnekliğinin) Değerlendirilmesi” başlıklı bildirisiyle Doç Dr. Serap İncaz sunumlarını gerçekleştirdi. Oturum başkanı Prof. Dr. Ferah Yılmaz’a teşekkür plaketinin verilmesinin ardından oturum sonlandı.

Doç. Dr. Ersan Başar başkanlığında başlatılan Kongrenin beşinci oturumunda “Antalya Limanı Konteyner Trafiğinin Bulanık Sinir Ağı ile Tahmini” başlıklı bildirisiyle Yrd. Doç. Dr. Rıfat Tür “Antalya Limanı Konteyner Elleçleme Ekipmanlarının Monte Carlo Yöntemi ile Tahminlenmesi” başlıklı bildirisiyle Yrd. Doç. Dr. Alp Küçükosmanoğlu, “Açık Deniz Limanları” başlıklı bildirisiyle M. Adil AKGÜL, “Liman Zamanı” başlıklı bildirisiyle Yrd. Doç. Dr. Sadık Özlen Başer, “VZA Malmquist Toplam Faktör Verimlilik Ölçüsü: Karadeniz Konteyner Terminalleri Uygulaması” başlıklı bildirisiyle Yrd. Doç. Dr. Alpaslan Ateş sunumlarını gerçekleştirdi. Oturum başkanı Doç. Dr. Ersan Başar’a teşekkür plaketinin verilmesinin ardından oturum sonlandı.

Doç. Dr. D. Ali Deveci başkanlığında başlatılan Kongrenin altıncı ve son oturumunda “Oyun Tabanlı Eğitim (OTE) Yöntemi: Denizcilik Eğitimi Açısından Değerlendirme” başlıklı bildirisiyle Yrd. Doç. Dr. Eyüp Akçetin, “Limanların Konumlandırılması Sürecinde Güvenlik Yönetimi” başlıklı bildirisiyle Burcu Öztürk, “Limancılık Eğitimlerinin Liman Geliştirmeye Etkisi ve Sektörün Eğitim İhtiyaçları” başlıklı bildirisiyle Enes Oğuzhan Ağca, “Üniversite Sanayi İşbirliği İle Deniz ve Liman İşletmeciliği Programı Eğitiminin Geliştirilmesi” başlıklı bildirisiyle Emrah Murat Tacar, “Liman Çalışanlarının Mesleki Tükenmişlik Seviyelerinin İncelenmesi: Bir Liman Uygulaması” başlıklı bildirisiyle Barış Kuleyin sunumlarını gerçekleştirdi. Oturum başkanı Doç. Dr. D. Ali Deveciİ’ ye teşekkür plaketinin verilmesinin ardından oturum sonlandı.

I. Ulusal Liman Kongresi’ne İzmir Vali Yardımcısı Erdoğan Özdemir, İzmir Liman Başkanı Durmuş Ünüvar, Karayolları Genel Müdürlüğü Bölge Müdürü Abdulkadir Uranoğlu, Deniz Nakliyeciler Derneği’ni temsilen Nur Özgen ve Mehti Bıkmaz, Gemi Mühendisleri Odası Başkanı Osman Kolay, Burak Bulut, Halil Hatipoğlu ile denizcilik, lojistik ve liman sektörlerinden çok sayıda temsilci katıldılar.

deu_konferans.20131104164412.jpg

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1457 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.