Aka: Koster filosu için çalışmalar sürüyor
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka, koster filosunun yenilenmesi için finans çalışmalarının sürdüğü müjdesini verdi.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka ile yaptığımız söyleşinin bu bölümünde geçtiğimiz günlerde Şile açıklarında batarak 11 kişiye mezar olan ve ardından kamuoyunun gündemine yeniden gelen koster filosunun yenilenmesi ve lojistik konularını ele aldık.
Lojistik konusuna bakanlık olarak çok önem veriyorsunuz. Bize biraz bu konudaki çalışmalardan bahseder misiniz?
Bakanlık olarak çok önemli çalışmalar yapıyoruz. Birkaç farklı kategoride lojistik sektörünü güçlendirici, geliştirici tedbirler alıyoruz. Yurt sathına yayılmış çok önemli bir çalışmayla yerleri saptanmış 21 civarında lojistik merkez inşa ediliyor. Bunların 7-8 tanesi inşa edildi. Hayata geçirildi… Diğerleri de devam ediyor. Bunlar Türkiye’nin lojistik altyapısının en çok ihtiyaç duyduğu tesisler olacak. Kuru limanlar şu anda planlanıyor. Limanların kapasitelerinin genişleme imkanları kısıtlı olduğu için artık ilave kapasiteleri denizde dolgu yaparak veya yeni deniz limanları inşa ederek değil de, kuru limanlarla giderme yolunda çalışmamız söz konusu. Bu anlamda bir takım hazırlıklar yürütülüyor. Ama lojistik altyapılarına yönelik en önemli çalışmamızın “İltisak Hatları” olduğunu söyleyebilirim. İltisak hatları Türkiye’deki demiryolu bağlantısı olmayan limanların, maden ocaklarının, endüstriyel ve organize sanayi bölgelerinin, büyük fabrikaların tamamının, kimi 2-3 km, kimi 500 metre ama kimi 20-30 belki 50 km, 278 civarında tesisin demiryolu ağına kısa hatlarla bağlanması çalışması yapılıyor. Bunun için bu sene TBMM’den çok önemli bir yetki aldık. Özel sektörle çeşitli yap-işlet-devret ve diğer kamu-özel sektör işbirliği modellerini uygulayabilmek, onlarla ortaklıklar yapabilmek, onlarla çeşitli formlarda işbirliği kurabilmek ve imkânlar yaratabilmek adına çok önemli bir kanuni yetki aldık. Şimdi bu yetki çerçevesinde hazırlıklarımız devam ediyor. Yıl sonunda inşallah start vereceğiz. Bir önceliklendirme çalışması yapıyoruz. Fabrikaları, limanları, maden ocaklarını, organize sanayi bölgelerini ve endüstri bölgelerini demiryolu ağına bağlayacağız. Böylece bugün karayoluyla taşınmakta olan yaklaşık 50 milyon ton yükün demiryoluna kaymasını sağlayacağız. Hem karayollarında ciddi bir rahatlama olacak, hem de demiryolları lojistikte çok ciddi bir hamle yapmış olacak. Keza lojistik mevzuatını da güncellemek suretiyle önümüzdeki aylarda yayınlayacağız. Şu anda kolaylaştırıcı ve modernize edici yönde çalışmalarımız devam ediyor. Hem lojistik mevzuatını güncelliyoruz, hem lojistik altyapılarını güçlendirecek yatırımlar yapıyoruz.
Koster filomuzun yenilenmesi konusunda son gelişmeler neler?
Bu çok önemli bir projeydi. Benim şahsi olarak da emeğim olan bir alan. O konuda bir şey yapabilmiş olmayı ümit ederdim ama projeden vazgeçmiş değiliz, birkaç yeni umut ışığı var. Koster filosunun yenilenmesi ve bunun için bir finansman temini konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Biraz olgunlaşsın, iyi bir müjde olarak bunu yakın zamanda inşallah sektörle paylaşacağız. Ama bu aşamada henüz erken.
Yarın: Afrika ülkeleri ya da niş pazarlar diyelim… Sanki denizcilik sektörü biraz araştırma yaparak, oraların ihtiyaçları doğrultusunda anlaşmalar yapmalı. Bu konuda İdare de destek olabilir mi?
Vira Haber
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.