1. HABERLER

  2. GEMİ & YAT İNŞA

  3. ADİK, Hindistan Donanmasına 5 FSS inşa edecek
ADİK, Hindistan Donanmasına 5 FSS inşa edecek

ADİK, Hindistan Donanmasına 5 FSS inşa edecek

Anadolu Tersanesi (ADİK) Hindistan Donanması'nı geliştirmek için büyük bir destek olan Hindistan Savunma Bakanlığı tarafından desteklenen  Hindustan Tersanesi ile beş Filo Destek Gemisi inşa etmek üzere teknik işbirliği anlaşması imzaladı.

A+A-

Hindistanlı Hindustan Shipyard ile TAIS Grup üyesi Anadolu Shipyard (ADIK) arasında bir süredir devam eden görüşmeler çok önemli bir anlaşma ile sonuçlandı.

Hindistan Donanması'nı geliştirmek için önemli çalışmalar yapan Savunma Bakanlığı ve Hindistan Tersanesi Limited Şirketi, (HSL - Hindustan Shipyards Limited) filo destek gemilerini inşa etmek üzere Türkiye'nin önde gelen 5 tersanesi tarafından oluşturulan TAIS konsorsiyumla teknik işbirliği için sözleşme imzalayacak. Sözleşmenin değerinin 2,3 milyar dolar olduğu belirtiliyor.

Türkiye'den üst düzey bir heyet, Salı günü HSL’nin üst yönetimi ile görüşmelerde bulundu. Projeye 2020 sonunda başlanması bekleniyor.

İlk geminin 4 yıl içinde inşa edilmesinin ardından kalan gemilerin her biri 10 aylık arayla inşa edilecek.

KÜRESEL MÜZAYEDE

Teknik işbirliği için oluşturulan küresel rekabet içindeki müzayede sürecinde 8 şirket yer aldı ve bunlardan 3’ü teknik olarak yeterli bulundu. Filo destek gemileri, yiyecek ve mühimmat gibi kuru eşyaları taşıyacak.

Hindistan Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Tuğamiral Sarat Babu, “Son gelişmeye göre, HSL ve TAIS adlı Türk şirketleri ilk gemiyi 4 yıl içinde devredecek. Proje, ‘Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli Girişimciler’ sektörüne büyük bir katkı sağlayacak. 5 geminin tamamı Visakhapatnam'da inşa edilecek” dedi.

Babu ayrıca, TAIS ile bir ay içinde sözleşmeyi imzalayacaklarını ve ardından gemileri inşa etmek için Hindistan Donanması ile resmi bir anlaşma yapacaklarını sözlerine ekledi.

HSL, daha önce Hyundai Ağır Sanayi ile yaptığı stratejik işbirliği ve ilk geminin Güney Kore’de inşaa edilmesi planını rafa kaldırmıştı.

TAIS nedir?

Türkiye’nin, özellikle savunma projelerinde, öne çıkan tersanelerinden Anadolu Tersanesi, İstanbul Tersanesi, Sedef Tersanesi, Sefine Tersanesi ve Selah Tersanesi  bir araya gelerek TAIS ortak girişimini kurmuştu.

Sermayenin yanısıra teknik birikim ve ilişki ağını da tek çatı altında buluşturan TAIS, beş tersaneden oluşmasına rağmen tek bir tersane gibi hareket ediyor.

Tek bir tersanenin kaldıramayacağı proje gündeme geldiği zaman devreye TAIS üyesi diğer tersaneler devreye giriyor ve elini taşın altına koyuyor.

Teknik Destek

30 yıldan fazla deneyime sahip TAIS'in lider üyesi olan Anadolu Tersanesi, filo destek gemilerinin tasarlanması ve inşası için Hindistan Tersanesine destek sağlayacak.

Her gemi 45.000 DWT'luk kapasiteye sahip olacak. Anlaşmanın bir parçası olarak TAIS’in uzmanlık bilgileri (know-how) Hindistan Tersanesi’ne aktarılacak.

Proje, insan gücünü 3 kat artırırken Hindistan Tersanesi projesine yönelik gereklilikleri karşılamak için imalat, patlatma, boru tesisatı, kablo tesisatı gibi alanlarda hizmet veren yerel firmalara da büyük destek sağlayacak.

Vira Haber

Bu haber toplam 13365 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.