1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Adalar'da anlamlı etkinlik: Bu ağlar geleceğimize atılıyor
Adalar'da anlamlı etkinlik: Bu ağlar geleceğimize atılıyor

Adalar'da anlamlı etkinlik: Bu ağlar geleceğimize atılıyor

Adalar Kent Konseyi Deniz ve Yaşam Grubu, denizaltı yaşamının tahrip edilmesine dikkat çeken anlamlı bir etkinlik gerçekleştirdi. Yaklaşık 50 teknenin katıldığı etkinliğe, kabinede iki dönem bakanlık yapan ve çevreci kimliği ile tanınan Kürşat Tüzmen de d

A+A-

Yaşar Özer / ViraHaber

Adalar Kent Konseyi Deniz ve Yaşam Grubu, “Avcılığa Yasak Alanın Büyütülmesi Farkındalık Etkinliği” ile kaçak avcılığa ve denizaltı yaşamının tahrip edilmesine dikkat çekti. 10 Nisan Pazar günü öğleden sonra gerçekleştirilen etkinlik kapsamında, Büyükada ile Heybeliada açıklarında dalgıçlık faaliyeti düzenlendi. Eski Çevre Bakanı ve Türkiye Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen’in yanı sıra, Adalar Kent Konseyi Deniz ve Yaşam Grubu Başkanı Volkan Narcı, Gökhan Narcı ve Yener Kuşçuoğlu, denizin dibine dalarak dipten ağ çıkardı. Sonrasında denizde Türk bayrağı açılması ile devam eden etkinlik, basına yapılan açıklamaların ardından son buldu. Adalar halkı ile birlikte çevreci aktivistlerin de katıldığı etkinliğe yoğun ilgi gösterildi.
“Bu ağlar berekete değil geleceğe atılıyor”

Kürşat Tüzmen, dalış sonrası yaptığı açıklamada “Ağ atılması bereket getirir ama maalesef bu ağlar berekete değil geleceğe atılıyor. Biz burada geleceğimizi ağlarla kapatıyoruz” dedi.
“Buradaki bu çalışmanın çok anlamlı olduğunu düşünüyorum” diyen Tüzmen, “Prenses Adaları olarak bilinen dünyaca ünlü bu bölgenin, korumaya alınması ve buradaki balıkçılığın geleceğe uygun bir şekilde yapılması gerekiyor. Bizde balık tabii ki berekettir, ağ atılması bereket getirir ama maalesef bu ağlar berekete değil geleceğe atılıyor. Biz burada geleceğimizi ağlarla kapatıyoruz. Bundan sonra bizim nesiller bu suları göremeyecekler, öyle gözüküyor” diye konuştu.
Daha önceden Volkan Narcı ve diğer başkanlarla beraber Tarım Bakanlığı ile bu konuda görüşme yaptıklarını söyleyen Tüzmen, açıklamasını şu sözlerle noktaladı: “Adalar’ın denizaltı yaşamını korumaya yönelik yapacağı çalışmaların desteklenmesi, özellikle Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü’nün burada avcılıkla ilgili kararlar alırken çok dikkatli davranması gerekiyor. Ayrıca son derece duyarlı bir Adalar halkı var. Bu insanların bu duyarlılığına gerekli desteğin verilmesi gerektiğini biz söyledik. Bunu da her platformda dile getiriyoruz. Genç arkadaşlarımız buralarda bunu çok daha iyi bir şekilde yapıyorlar. Eskiler de çok güzel çalışmalar yapmıştı. Ben samimiyetle yapılan her çalışmanın mutlaka amacına ulaşacağına inanıyorum.”

“Önlem alınmazsa kaybolan türler tamamen yok olacak”
Adalar Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Özbek, Adalar çevresindeki yasağın genişletilerek sürdürülmesini ve büyük teknelerin burada av yapmamasını amaçladıklarını söyledi. “Sadece orta boy teknelerle geleneksel balıkçılığın devam etmesini istiyoruz” diyen Özbek, “Dikkat edilirse bu yıl balık çıkmadı. Denizaltı yaşamın da tahrip edildiğini biliyoruz. Bununla ilgili bakanlık düzeyinde yaptığımız çalıştayın sonucunu bildirdik. Bu anlamda denizaltı yaşamı ve deniz yaşamının sürdürülebilmesi için bir sonuç almayı hedefliyoruz. Önlem alınmazsa İstanbul’da zaten kaybolan türler tamamen yok olacak” diye konuştu.
“Yasak bölge büyütülürse aşağıdaki hayat kurtulur”

Adalı aktivist Serço Ekşiyan ise, “Yasak bölge büyütülürse aşağıdaki hayat kurtulur. Zaten bir şey kalmamış, son kalanları kurtarmaya çabalıyoruz” dedi. Adalar Kent Konseyi’ne yaptıkları etkinlik için teşekkür eden Ekşiyan, söz konusu problemlerin yeni olmadığını söyledi.
Ağların takıldığı taşların yasak bölge dışında olduğunu ve çok ağ bulunduğunu söyleyen Ekşiyan, “Filmleri, videoları, fotoğrafları da mevcut. Eğer bir şey yapılacaksa tam anlamıyla yapılması gerekiyor” diye konuştu.


Dalış eğitmeni Bülent Tüzel de, yaptıkları aktivite ile insanların denize ve doğaya daha çok sahip çıkması için dikkat çekmeyi amaçladıklarını belirtti. Tüzel, “Dalış yapan arkadaşlarımız dipten ağ çıkardılar. Bu da aşağıdaki ekolojik habitatın, doğanın kirletilmesinin ve canlıların yok edilmesinin bir örneği. Balık nesli ve diğer deniz canlıları yok oluyor. Bunlara “dur” diyelim” ifadelerini kullandı.
ViraHaber.com



Bu haber toplam 4000 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.