1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. ABS Türkiye "OEP" konulu seminerini gerçekleştirdi
ABS Türkiye "OEP" konulu seminerini gerçekleştirdi

ABS Türkiye "OEP" konulu seminerini gerçekleştirdi

ABS Türkiye, "Gemilerde Performans Yönetim Sistemleri ve Enerji Verimliliği Semineri"ni 12 Nisan Çarşamba günü İstanbul Marriott Hotel Asia’da gerçekleştirdi.

A+A-

ABS Türkiye, 2017 yılının ilk seminerini 12 Nisan Çarşamba günü İstanbul Marriott Hotel Asia’da, denizcilik sektöründe faaliyet gösteren şirketlerden 100’ün üzerindeki katılımcısı ile gerçekleştirdi.

“OEP” konulu seminerde ABS’in iki uzmanı Dr. Jan Otto de Kat ve Dr. Soren Hansen, “Gemilerde Performans Yönetim Sistemleri”, “Gemilerde Enerji Verimliliği”, “MARPOL’de ki Son Çevresel Regülasyonlar” ve “Balast Suyu Yönetimi”ni içeren konularda sunumlar yaparak Türk denizcilik camiasından katılanlarla bilgi ve tecrübelerini paylaştılar.

Seminer sonrası görüşlerini aldığımız ABS Türkiye Ülke Müdürü Seyfettin Tatlı ise, sektöre açık olan seminer ve eğitimleri çok önemsediklerini, uzun zamandır süre gelen kriz döneminde doğal olarak bir seri önlem almalarına karşılık eğitim ve seminer faaliyetlerinden asla ödün vermediklerini, ABS’in alışılmış standart ve kalitede ki seminerlerine Türkiye’de devam edeceklerini bildirdi. Tatlı, klas kuruluşlarının en önemli vazifelerinden birisininde  sanayiye yeni teknolojileri, gelişen kural ve regulasyonları zamanında aktarmak olduğunu, ABS Türkiye olarak da bunu en önemli görevlerinden birisi olarak kabul ettiklerini bildirdi.

abs-turkiye-oep-seminer-2.jpg

Dr. Jan Otto de Kat sunumunda, gemilerde operasyonel performansı artıran sistemlerin, "Yeni inşaat esnasında dizayn ve enerji verimliliği optimizasyonu yapmak, Yeni inşaat sonrası pervane - sevk sistemlerinde ve makinalarda yapılacak enerji verimliliği optimizasyonu tonaj ve hacim artırımı çalışmaları, Gemilerdeki teknolojik geliştirmeler - operasyonel optimizasyon ve planlı bakım-tutum, Çevresel performans gelişimi (SEEMP, EEDI, SOx, NOx, ECA, MRV/IMO, Balast Suyu Yönetimi ve Gemilerdeki Çöp & Atık Yönetimi)" olmak üzere dört ana başlıkta değerlendirildiğinden bahsetti.

Seminerin önemli konularından biriside Enerji Verimliliği Yönetimi (Management of Energy Efficiency) ile ilgili olan bölümde Dr. Jat Otto de Kat, tekne ve pervane uyumu ile dizayn edilmiş bir gemide uygun makinaların seçilmesinin enerji verimliliğine katkı sağlamasının yanında CO2 salınımınıda azaltarak optimum bir gemi elde edilebileceğini ama konvensiyonel diesel makinalarının yanında hybrid akülü sistemler ile “Air Lubrication” adı verilen ve özellikle  düz ve geniş bir su altı yüzeyi olan büyük tanker ve dökme gemilerinde uygulanabilen “Hava yağlama / Hava filmi” sistemi ile de verimliliğin artırıldığını ve bunların  CO2 salınımını en aza düşüren yeni teknolojiler olduğunu ama bunların yanında rüzgar ve yelken sistemleri ile birlikte güneş enerjisinin, biofuel, hidrojen ve fuel cells (yakıt hücreleri) gibi yeni teknolojilerin önümüzdeki yıllarda inşa edilecek gemilerde kullanılacağını belirtti.

dr.-jan-otto-de-kat-ve-dr.-soren-hansen.jpg

Dr. Kat’ın ilgi çeken yeni teknolojilerle ilgili sunumunun en önemli kısımlarından birisi ise son zamanlarda tartışılan ve çok uzak olmayan bir zamanda özellikle uzun seyirlerde göreceğimiz insansız diye tabir edilen ve uydu sistemleriyle sevk ve idare edilecek Akıllı Gemi (Smart Ship) teknolojisiydi.

Dr. Kat ve Dr. Hansen’in paylaştığı diğer önemli konulardan birisi ise, halen gündemde yerini koruyan Balast Suyu Yönetimi (Ballast Water Management Convention) kurallarındaki gelişmeler ve uygulama yöntemlerine yönelik olan sunumlarında, tekrarladıkları konu ise; 8 Eylül 2017 tarihi itibari ile 400 GRT ve üzerinde ki her gemide Balast Suyu Yönetimi uygulaması mecburi olduğu ve bu konuda IMO’nun şimdilik yeni bir uzatma vermesi söz konusu olmadığı göz önünde bulundurulursa, zamanın çok kısalması ve tip onaylı imalatçıların bile kısıtlı sayıda olması, US Coast Guard tarafından onaylı ekipmanların şu anda kısıtlı sayı ile ifade edildiği bir ortamda seminer katılımcılarından sıkça alınan soruların başında ise;

  • Erken yenileme surveyi ve havuz bir çözüm müdür?
  • Bayrak devletleri harmonizasyonu bozarak IOPP sertifikasını erkenden yenilerse zaman kazanırmıyım?
  • Ne zaman nasıl BWM için başlangıç yapmalıyım?
  • Sistemi seçerken nelere dikkat etmeliyim? Tip? Marka? Fiyat? Uluslararası servis  ve yedek parça temini?
  • BWMS montajında klas ve bayrak onay süreci nasıl olur?  Ne tür modifikasyonlar yapmalıyım?
  • BWMS maliyetini gözönüne aldığımızda 20-25 yaşlarındaki gemiler için maliyet / kar  analizini nasıl yapmalıyım?

abs-turkiye-oep-seminer-3.jpg

Seminerin sonunda görüş belirten Seyfettin Tatlı’nın yorumu ise; "Bu tür sorulardan anlıyoruz ki sektörde bu konu halen net olarak oturmamış ve bu sebepten dolayıdır ki bizim görüşümüz ABS olarak BWMS Teknolojisi Değerlendirme Hizmeti’nin aktif olarak olarak kullanılarak gemi işletmecilerine en uygun çözümün sağlanmasıdır" şeklinde olmuştur.

VİRA HABER MERKEZİ | ViraHaber.com

Bu haber toplam 3127 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.