Abdirashid Mohammed Ahmed: "Somali korsanları" batının algı oyunu
Somali Ticaret ve Sanayi Bakanı Abdirashid Mohammed Ahmed, “Somalili korsanlar” meselesinin batılı ülkeler tarafından uydurulan bir algı oyunu olduğunu söyledi. Ahmed, söz konusu ülkelerin her türlü atığını korumasız Somali sahillerine boşalttığını ve kaç
İstanbul’da gerçekleşen ‘Somali – Türkiye İş Programı’na katılan Somali Ticaret ve Sanayi Bakanı Abdirashid Mohammed Ahmed ve Bakanın Türk Danışmanı Kemal Güller Yeni Söz gazetesinden Furkan Hasdemir'e konuştu.
Somali batı medyasında korsanlarıyla sıkça gündeme gelmesi hakkında açıklamalarda bulunan Ahmed, “Bu bizim yüreğimizi yakan bir mesele. Bu aldatmaca yüzünden yıllık en az 15-20 milyon dolarlık bir balıkçılık kaybımız var. Mesela İtalya'dan İspanya'dan, Çin'den, Afrika'dan, Pakistan'dan gemiler geliyor burada kaçak avlanıyorlar. Şimdilik bunu engelleyecek bir koruma gücümüz yok ve bu balıkçıları uzaklaştırmak için Somali'deki yerli halk bir sahil güvenliği oluşturmaya çalışıyor. Sadece balık avcılığı değil, gelişmiş batılı ülkeler her türlü atığını bizim korunaksız sahilimize boşaltıyor. Buna engel olmaya çalışan Somali halkını da korsan ilan ediyorlar utanmadan. Gerçi utansalar toksik atıklarını bizim sahilimize bırakırlar mıydı? İnsanlıktan nasipleri olmadığı için hem utanmazlar, hem de tüm pislikleri mazlum Somali halkının geçim kaynağı denizimize boşaltıyorlar” diye konuştu.
Büyük bir oyun oynanıyor
“Halkımız kendi motorlarıyla çıkıp bunları makineli tüfeklerle ateş ederek kıyıdan uzaklaştırmaya çalışıyorlar, bunlara da “korsan” diyor batılılar” diyen Ahmed, konuyla ilgili şunları söyledi: “Bu konu Türkiye'de çok yanlış anlaşıldı ve aktarıldı. Kaçak balık avlamaya gelenleri kovalamaya, kıyıdan uzaklaştırmaya çalışan yerli halka “korsan” denildi. Bu batının bir algı oyunuydu. Çünkü bu halkın savunması, orada kaçak avlanma için gelen İtalyan, İspanyol, Çinli vs. balıkçıları engelliyordu. Batı bundan rahatsız oldu ve basit silahlarla onları uzaklaştırmaya çalışan yerli halkı “korsan” gibi gösterdi. Somali yerli balıkçılarının kullandığı tekneler denizin 20-30 mil ötesinden sonrasına gidemez ve motor kapasiteleri 1 milde bir litre benzin harcar. Bu teknelerin kapasitesi zaten büyük gemileri kaçırmaya müsait değil. Burada büyük bir oyun oynuyorlar, hem de çok büyük.”
Abdirashid Mohammed Ahmed’in Yeni Söz’e yaptığı açıklamalardan bazıları:
“Batı kimyasal atıklarını Somali kıyılarına atıyor”
Sahil Güvenlik Kurumu'muz yok ve 3 bin 300 kilometrelik büyük bir sahili koruyacak gücümüz de şimdilik yok. Bir ara İtalya'dan bir firma vardı bu firma İtalya'daki toksik maddeleri, atıkları, hastane atıklarını büyük variller içine koyarak Somali kıyılarına attı ve tsunami zamanında bu atıklar kıyılara vurdu. Halkımıza zarar verdi. Bütün batılı ülkeler yapıyor bunu. Neredeyse gelişmiş ülkelerin hepsi. Çünkü kendi ülkelerinde bu atıkları yok etmek çok maliyetli. Bizim sahile maliyetsizce bırakıyorlar ve tüm faturayı bize kesiyorlar.
Bu atıkların Avrupa'daki yok edilme maliyeti 1 tonu bin dolar şeklinde. Somali'ye geldiği zaman bu maliyet 1 dolara iniyor. Yüz binlerce ton atığı bu sahillere döküyorlar ve hem kıyıları mahvediyorlar, hem turizmi yok ediyorlar, hem de Somali balıkçılığına darbe vuruyorlar. Oysa Somali dünyanın en güzel kıyılarına sahip.
“Türkiye bu bölgeye balıkçılık yatırımı yapabilir”
Mesela bu bölgeye Türkiye balıkçılık yatırımı yapabilir. Türkiye'de ton balığı firmaları var. Bu firmalar Somali'de bir imalathane açabilir. Böylece hem oradaki halka da istihdam sağlanır. Hem onlar, hem biz kazanırız. Türkiye, Norveç'ten balık alacağına bizden alabilir.
Nükleer atık bırakan Rus gemisi
Greenpeace'ın dökümanlarında TNT27 isimli Rus gemisinin nükleer atıkları Somali kıyılarına atarken çekilmiş fotoğrafları ve belgeleri var elimizde. Bu kıyılarda Somalili balıkçılar da ‘Banana' adı verilen teknelerle ve kalaşnikoflarla geziyorlar. Çünkü bu gemilerin kendi kıyılarını ve balıklarını öldürdüklerini görünce ateş açıyorlar. Batı medyasının algı oyunlarıyla bu balıkçılara da korsan deniyor. Bununla birlikte atık bırakılan bu denizlere giren ve balık yiyen Somalili insanlar da hastalıklar oluşmaya başlıyor.
“Bizim için Türkiye her şeyden önemli”
Bizim için Türkiye her şeyden önemli. Türkiye bizi hiç sömürmedi bundan sonrada buna asla yeltenmeyecek yegane ülkedir. Türkiye birkaç sahil güvenlik gemisi yollayabilir. Onlar Somali'de bu konuda eğitim verebilir. Şu anda Türkiye'de Somalili subayların eğitimi yapılıyor. İnşallah bu eğitim bir deniz kuvvetlerinde de verilebilir. Türkiye Somali'ye bir askeri üs kuracak. Üs kurduğu zaman sahilleri koruma imkanımız da artacak.
ViraHaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.