ABD savaş gemileri Güney Çin Denizi'ne girdi
ABD'ye ait iki savaş gemisinin Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalı adalara gitmesi bölgede gerilimi artırdı. Olaya tepki gösteren Çin Dışişleri Bakanlığı, savaş gemilerinin Pekin'den izinsiz bölgeye girdiğini açıkladı.
Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin Güney Çin Denizi'ne iki savaş gemisi yollamasını öfkeyle karşıladıklarını duyurdu Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, bugün düzenlediği basın toplantısında, ABD'nin Güney Çin Denizi'ne iki savaş gemisi yollamasını öfkeyle karşıladıklarını bildirdi.
Çin, ABD Donanmasına ait USS Spruance ve USS Preble adlı güdümlü füze destroyerlerinin Güney Çin Denizi'ndeki Nanşa adalarına yaklaşmasına tepki göstererek "ABD'yi bir an önce bu tür provokatif eylemleri bırakmaya" çağırdı.
Bakanlık Sözcüsü Hua Çunying, başkent Pekin'de düzenlediği olağan basın toplantısında, Washington yönetiminin Güney Çin Denizi'nde provokasyonda ve gerilimi artırmada ısrar ettiğini belirterek "Bundan güçlü şekilde hoşnutsuzluk duyuyor ve kararlılıkla karşı çıkıyoruz." dedi.
ABD'nin bu tür eylemlerle ülkesinin egemenliğini, ilgili bölgenin barış ve güvenliğini ihlal ettiğini savunan Hua, Çin Donanmasının ABD gemilerini bölgeden ayrılması için uyardığını kaydetti.
Hua, "Çin, ABD'yi bir an önce bu tür provokatif eylemleri bırakmaya ve bölge ülkelerinin Güney Çin Denizi'nin barış ve istikrarını koruma çabalarına saygı duymaya çağırıyor." diye konuştu.
ABD Donanması 7. Filo Sözcüsü Clay Doss, yaptığı açıklamada, gemilerin "seyrüsefer serbestisi" çerçevesinde görev icra ettiğini ve uluslararası yasalar kapsamında bölgede bulunduğunu kaydetmişti.
Hua, ayrıca Washington yönetiminin Pekin'de gelecek günlerde başlayacak Çin-ABD ticaret müzakereleri öncesinde böyle bir girişimde bulunmasına yönelik, "ABD'nin aslında ne istediğini hepiniz biliyorsunuz. Ama Çin tarafı olarak sakiniz." ifadesini kullandı.
Hua, diğer yandan ticaret müzakerelerinden iyi sonuçlar alınmasını umduklarını kaydetti.
Güney Çin Denizi
Çin, 1947'de yayımladığı haritayla egemenlik ihtilaflarının yaşandığı bölgenin yüzde 80'i üzerinde hak iddiasında bulunurken, yer altı kaynakları açısından zengin bölgede başta Filipinler olmak üzere Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da aralarında bulunduğu komşu ülkelerle egemenlik tartışmaları yaşıyor.
Pekin yönetiminin, Güney Çin Denizi'ndeki adalara üs inşa ederek egemenlik hakkı iddiasına, bölge ülkelerinin yanı sıra ABD de karşı çıkıyor. ?
Uluslararası kamuoyunda Paracel ve Spratly olarak bilinen takımadalar, Vietnam tarafından Hoang Sa ve Truong Sa, Çin tarafından ise Şişa ve Nanşa Çündao olarak adlandırılıyor.
Vira Haber
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.