AB, mülteci sorunuyla mücadele için askeri operasyona yeşil ışık yaktı
Akdeniz üzerinden Avrupa ülkelerine geçiş yapmaya çalışan mültecileri ticaret unsuru olarak gören insan kaçakçılarına karşı etkin mücadele kararı alan Avrupa Birliği, askeri deniz operasyonuna yeşil ışık yaktı.
İtalya’nın başkenti Roma’dan yönetilecek operasyon çerçevesinde insan kaçakçılarının kullandıkları teknelerin aranması, bunlara el konulması, yönlerinin değiştirilmesi ve imhası öngörülüyor.
Avrupa Birliği (AB) dışişleri ve savunma bakanlarını bir araya getiren toplantıda operasyona “EUNAVFOR MED” adı verilirken operasyonel karargâhın İtalya’nın başkenti Roma’daki üs olması kararlaştırıldı.
Planlama çalışmalarına start verilen operasyonun komutası ise İtalyan Tuğamiral Enrico Credendino’da olacak.
Ağırlıklı olarak deniz ve hava unsurlarından oluşacak operasyonda farklı özelliklere sahip savaş gemileri, istihbarat toplama amaçlı uçaklar, helikopterler, imha kapasitesi bulunan unsurlar ve özel güçler kullanılacak.
Operasyon, belgelerde resmen adı geçmese de büyük ölçüde Libya odaklı yürütülecek ancak askerin karaya ayak basması söz konusu olmayacak.
Operasyon çerçevesinde kaçakçılara ait teknelerin imhası da planlamanın bir parçası durumunda ancak bu adıma olanak verecek Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararı henüz alınmadı. Dört aşamalı olarak planlanan operasyonda güçlerin operasyon bölgesinde konuşlandırılması ve kaçakçılık şebekeleriyle ilgili istihbarat toplanması en erken başlatılacak aşamaları oluşturacak. Sonraki aşamalarda ise kaçakçıların kullandıkları teknelerin aranması, bu teknelere el konulması, yönlerinin değiştirilmesi ve imhası devreye girecek.
LİBYA’DAN İTİRAZ
Avrupa Birliği operasyonu uluslararası hukuk temelinde ve Libya makamlarıyla işbirliği içinde yürütmeyi planlıyor. BMGK’nın alacağı kararın kapsamı AB’nin operasyon alanını da belirleyecek. BMGK’nin yeşil ışık yakması ya da ilgili kıyı devletinin rızası halinde AB’ye ait güçler sadece açık denizde değil o ülkenin kara sularında da operasyon yürütebilecek. Libya ise daha şimdiden bu fikre karşı çıktı. Libya Hükümet Sözcüsü Hatem al-Uraiby, “Hükümet bu kararı kabul etmiyor ve Libya’nın sınırlarının ve egemenliğinin her türlü ihlalini reddediyor” dedi.
ÜÇÜNCÜ ÜLKELERE AÇIK
AB, operasyonun üçüncü ülkelere de açık olmasını kararlaştırdı. Bu çerçevede Avrupa Birliği Konseyi üçüncü ülkeleri operasyona katkı sağlamaya davet edebilecek. Kararın bu boyutu nedeniyle akla ilk gelen ülkelerden biri Türkiye olsa da diplomatik kaynaklar şu ana kadar Brüksel ile Ankara arasında bu yönde bir temasın gerçekleşmediğinin altını çiziyor. Operasyon için bir yıllık görevlendirme yapılırken başlangıç aşamasını oluşturacak ilk iki ayda ortak maliyet 11.8 milyon Euro olarak hesaplandı. Planlaması kısa sürede tamamlanacak olan operasyonun haziranda toplanacak Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının 22 Haziran’da alacağı kararla fiilen başlatılması öngörülüyor.
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.