1. HABERLER

  2. ENERJİ

  3. 8. Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı İstanbul’da yapıldı
8. Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı İstanbul’da yapıldı

8. Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı İstanbul’da yapıldı

36. Enerji Verimliliği Haftası çerçevesinde gerçekleşen 8. Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı, 11-12 Ocak 2017 tarihlerinde İstanbul WOW Convention Center'da yapıldı.

A+A-

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, küresel ve bölgesel gelişmelerin Türkiye’yi de baskıladığını belirterek, “Ancak her türlü baskı ve konjonktürel gelişmelere rağmen ülkemiz gelişmeye ve ilerlemeye devam edecektir. Bu noktada enerji verimliliği, sürdürülebilirlik, arz güvenliği, dışa bağımlılığın azaltılması, rekabetçilik çevresinde daha da önem kazanmaktadır.” dedi.

Enerji verimliliği faaliyetleri ivme kazanmalı

Dönmez 8. Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı’nın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye olarak hedeflere ulaşmak için lokomotif sektörlerde öncü olmak ve enerjide verimlilik kriterini sağlamak zorunda olduklarını söyledi. Fatih Dönmez, petrol fiyatlarında 50-60 dolar bandındaki stabilizasyonun, Türkiye’nin cari açığını göreceli olarak azalttığını, ancak bu dönemde enerji çeşitliliği, arz güvenliği ve enerji verimliliği faaliyetlerinin ivme kazanması gerektiğini vurguladı.

Enerji verimliliğinin bir davranış şekli ve kültür haline dönüşmesi gerektiğini aktaran Dönmez, şöyle konuştu: “Dünya ekonomisindeki kırılgan durumun devam ettiği, büyüme hızının yavaşladığı, finansal piyasalardaki durgunluğun yeterince aşılamadığı, emtia piyasalarında fiyatların çalkantılı olduğu bir dönemden geçiyoruz. Küresel ve bölgesel gelişmeler Türkiye’yi de baskılamaktadır, ancak her türlü baskı ve konjonktürel gelişmelere rağmen ülkemiz gelişmeye ve ilerlemeye devam edecektir. Bu noktada enerji verimliliği, sürdürülebilirlik, arz güvenliği, dışa bağımlılığın azaltılması, rekabetçilik çevresinde daha da önem kazanmaktadır.” diye konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Abdullah Tancan da enerji verimliliği ve tasarrufun, maliyetsiz bir ilave arz kaynağı ve en temiz enerji çeşidi olduğunu söyledi. Tancan, enerji üretiminden nihai tüketime kadar olan süreçlerde verimlilik artırılarak enerji yoğunluğunun hem sektörel bazda hem de makro düzeyde azaltılması gerektiğini bildirdi.

Binalarda enerji kimlik belgesi uygulaması

Binalarda enerji kimlik belgesi uygulamasının geliştirilmesinin önemine değinen Tancan, şunları kaydetti: “Bugüne kadar uygulaması başarıyla tamamlanan 65 verimlilik artırıcı proje desteklenmiş, 148 verimlilik artırıcı projenin uygulama süreci ise devam etmektedir. Gönüllü anlaşma yapanlardan başarılı olan 7 işletme desteklenmiştir. Verimlilik artırıcı proje ve gönüllü anlaşmalar çerçevesinde yaklaşık 5,4 milyon lira destek ödemesi yapılmış olup, bu projelerin uygulanmasıyla sağlanan yıllık tasarruf 32 milyon lira civarındadır. Hala uygulama safhasında olan projelerin tamamlanmasıyla 15,8 lira civarında yapılacak destek ödemesine karşın, yıllık 43,5 milyon lira civarında tasarruf sağlanması beklenmektedir.” dedi.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 4047 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.