1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. 6 aydır vincin tepesinde direniyor
6 aydır vincin tepesinde direniyor

6 aydır vincin tepesinde direniyor

Güney Kore'de tersane işçisi bir kadın, işten çıkarmalara karşı başlatılan mücadelenin sembolü olarak tam altı aydır 35 metre yüksekliğinde bir vincin üzerinde direnişini sürdürüyor.

A+A-

Güney Kore'de tersane işçisi bir kadın, işten çıkarmalara karşı başlatılan mücadelenin sembolü olarak tam altı aydır 35 metre yüksekliğinde bir vincin üzerinde direnişini sürdürüyor.

Güney Koreli kadın işçi Kim Jin-suk, Busan'daki bir tersanede patronun 400 işçiyi çıkarma planına karşı 189 gündür tersanedeki vinçlerden birinin tepesinde direniyor. Sermaye yanlısı politikalarından dolayı hükümete öfkesi giderek büyüyen Güney Kore emekçileri, artık sembolik bir anlam da taşıyan Jin-suk'un direnişine büyük destek veriyor.

İşten çıkarma kararına karşı tersanedeki 700 işçi direnişe geçmişti. Geçtiğimiz ay patronla uzlaşma sonucu iş tekrar başladı, fakat Kim Jin-suk ve 100 kadar iş arkadaşı direnişi sürdürme kararı aldılar.

51 yaşındaki kaynakçı Kim Jin-suk, geceleri vincin kabininde yatıyor. Jin-suk, geride bıraktığı altı ayda sıfırın altına düşen sıcaklıklara, bir tayfuna, bir sıcak hava dalgasına ve muson yağmurlarına dayandı. Jin-suk, haliyle duş alamıyor. Tuvalet olarak ise bir kovayı kullanıyor.

Yoldaşlarının kendisine desteği sayesinde ayakta kalan Jin-suk, her günün bir "ölüm kalım savaşı" olduğunu söylüyor. Bazı durumlarda patronun güvenlik görevlileri dostlarının getirdiği yiyecek ve kitapların kendisine ulaştırılmasını engellemiş, fakat elinde olanlarla idare etmeyi başarmış. Jin-suk, "Buradaki kötü hava ve yiyecek sıkıntısı, aşağıda mücadele edenlerin sıkıntılarıyla karşılaştırılınca pek de önemli değil" diyor.

Güney Kore'de giderek artan işsizlik ve yoksulluk, emekçilerin öfkesini giderek artırıyor. Haftasonu 185 "umut otobüsüyle" gelen 7 bin kişi, Busan'da Jin-suk'a destek eylemi yaptı. Fakat polis, göstericilerin vince ulaşmasını engellemek için tersaneye birkaç yüz metre kala saldırdı. Polisin tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz kullandığı müdahalede 50 kişi gözaltına alındı.

Haziran ayındaki "umut otobüsleri" eylemine birkaç yüz kişi katılmış, merdivenlerle duvarı aşıp tersaneye girmeyi başarmıştı. Ağustos ayında sayısının, bu ayki eyleme göre çok daha yüksek olması bekleniyor.

"Umut Otobüsleri" hareketinin örgütleyicilerinden şair Song Kyungdong, geçici işlerin ve işten çıkarmaların halkta güvensizlik duygusu yarattığını belirterek, "İnsanlar bunun hakkında konuşmuyor, fakat içten içe büyük bir öfke var. Dayanışma hareketi de buradan doğdu" dedi.

Birgün

Bu haber toplam 951 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.