5 yılda 1 milyon istihdam hedefi
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi ile 5 yılda 1 milyon istihdam yaratılmasının hedeflendiğini bildirdi.
A+A-
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi ile 5 yılda 1 milyon istihdam yaratılmasının hedeflendiğini bildirdi.
Küçük, UMEM/BECERİ 2010 "Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi" tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, işsizliğin, tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de, en önemli ekonomik ve sosyal sorunların başında geldiğini söyledi.
Bu kopukluğu gidermenin, eğitim-istihdam köprüsünü kurmanın yolunun, mesleki ve teknik eğitimi geliştirmekten geçtiğini vurgulayan Küçük, bu çerçevede, mesleki ve teknik eğitimin, uzun zamandır, İSO’nun gündemindeki en önemli başlıklardan birini oluşturduğunu söyledi.
Hem mesleki eğitimin yaygınlaşması ve kalitesinin artması, ve hem de eğitim istihdam köprüsünün sağlam bir şekilde kurulmasına yönelik çalışmaların, son dönemde önemli ölçüde arttığına dikkati çeken Küçük, bu gelişmelerden büyük memnuniyet duyduklarını dile getirdi.
Tanıl Küçük, şunları kaydetti: "Nitekim, 2011-2013 yıllarını kapsayan orta vadeli programda da, işgücü talebi ve eğitim arasındaki bağlantının güçlendirilmesi, aktif işgücü politikalarının yaygınlaşması ve işgücü piyasasının esnekleştirilmesi, istihdamı artırmaya yönelik, üç temel politika alanı olarak öngörülmüştür. İhtiyaca cevap veren ve iyi işleyen, bir mesleki ve teknik eğitim sistemi, kuşkusuz ki, ancak, ilgili tüm tarafların, kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve ailelerin, işbirliği ve iletişim içinde beraberce çalışması ile oluşturulabilir.
Eğitim-istihdam köprüsünün güçlendirilmesi de, yine ancak, böylesi bir işbirliği ortamında, hedef grupların beceri ihtiyaçlarının iyi tespit edilmesinden geçmektedir."
"Vasıfsız İşgücünün İş Bulma Şansı Giderek Azalacak"
Teknolojik yeniliklerin, ürünlerin bilgi ve teknoloji içeriğinin artmasının, kol gücüne, insan emeğine duyulan ihtiyacı azalttığını ifade eden Küçük, vasıfsız işgücünün, iş bulma şansının giderek azaldığını ve azalacağını belirtti.
Sanayi için gelecek vizyonlarının merkezinde, katma değeri yüksek, bilgi ve teknoloji içeriği yoğun bir üretim yapısına geçme hedefinin yer aldığına işaret eden Küçük, şunları kaydetti: "Biliyoruz ki, böyle bir üretim yapısı, nitelikli işgücünü gerektirir.
Katma değeri yüksek ürünleri, ancak iyi eğitilmiş, nitelikli işgücü ile üretebilirsiniz.Dolayısıyla, mesleki eğitimin iyileştirilmesi, işsizlik sorunumuzun çözümünün yanı sıra, sanayimizin rekabet gücü ve gelecek hedefleri açısından da büyük önem taşımaktadır. Türkiye olarak, kriz yılı 2009’un ardından, 2010’u, etkileyici, dikkat çekici bir büyüme performansıyla kapatıyoruz. Bundan sonrası için hedefimiz, ekonomideki iyileşmeyi güçlü ve kalıcı hale getirmek, büyümeyi sürdürülebilir kılmak. Biliyoruz ki, bu hedefe ulaşmanın önemli unsurlarından biri de, mesleki eğitim almış, nitelikli işgücüdür. Küresel rekabet yarışına devam edebilmek, büyümeyi hızlandırabilmek için, nitelikli işgücü konusundaki eksiklerimizi en kısa gidermek zorundayız."
"Tüm Dünyada İşgücü Piyasaları Bir Çeşit Darboğazdan Geçmekte"
OECD’de Türkiye’ye yönelik analiz ve değerlendirmelerinde, beceri seviyesinin yükseltilmesi gereğine özel olarak vurgu yapıldığına işaret eden Küçük, "Küresel krizin de etkisiyle, tüm dünyada, işgücü piyasaları kritik bir dönemden, bir çeşit darboğazdan geçmekte. Ve görüyoruz ki, beceri açığı yüksek, vasıfsız işgücü yüksek ekonomiler, bu darboğazdan çok daha olumsuz etkilenmekte.
Diğer taraftan, günümüzün rekabetçi ortamında, artık her şey daha karmaşık. İş yapma biçimlerinde yaşanan köklü değişiklikler, işgücüne talebi de etkiliyor" dedi.
Küçük, hızla değişen teknolojiye, iş yapış biçimlerine uyum sağlama zorunluluğunun hayat boyu öğrenme zorunluluğunu da beraberinde getirdiğini, çalışanların, kendilerini, iş hayatında ilerlemelerine imkan verecek yetkinliklerle donatmalarını ifade eden, "yetkinlik güvencesi" kavramını giderek daha sık duyduklarını söyledi.
Artık, ancak, kendi ve yeteneklerini geliştiren çalışanların, işgücü piyasasında rekabet edebileceğini, iş bulabileceğini ifade eden Küçük, "İşte, bu koşullarda, bizim de yapmamız gereken, işgücümüzün, iş dünyasının yeni koşulları ve talepleri paralelinde donanmasına imkan sağlamak, beceri kazanmalarına yardımcı olacak alt yapıyı oluşturabilmektir" dedi.
Tanıl Küçük, özünde ulusal düzeyde bir beceri kazandırma ve iş edindirme seferberliği olan, UMEM/BECERİ 2010 Projesi’nin, paydaşlarıyla, hedefleriyle, süreç adımlarıyla, bu anlamda, büyük önem arz ettiğini belirtti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ve Türkiye İş Kurumu’nun paydaşlığında yürütülen projenin, mesleki eğitimde, arzu edilen kamu-özel ortaklığı ve işbirliğinin çok güzel ve anlamlı bir örneği olduğunu ifade eden Küçük, proje ile, 5 yılda 1 milyon istihdam yaratılması gibi heyecan uyandıran bir hedef belirlendiğini kaydetti.
Tanıl Küçük, proje kapsamında önce, mesleki eğitim ihtiyaçlarının, odaların aktif katılımıyla TOBB-ETÜ tarafından belirleneceğini, daha sonra, beceri kazandırma ve iş bulma kısmının devreye gireceğini anlattı. İhtiyaç analizinin, ilk aşamada pilot olarak seçilen 19 ili kapsadığını söyleyen Küçük, şunları kaydetti: "İstanbul bazında yaklaşık 1.500 firma üzerinde anket uygulaması gerçekleştirilmiş. Bugün, TOBB-ETÜ tarafından, pilot iller bazında gerçekleştirilen, işgücü piyasası ihtiyaç analizleri anket çalışmasının sonuçlarını öğreneceğiz. Böylece, anket uygulamasına konu olan iller itibariyle, işgücü piyasasında, talep cephesindeki en güncel fotoğrafı görme imkanına sahip olacağız. Bu fotoğrafın, çok önemli olduğunu belirtmeliyim. Zira bu fotoğraf sayesinde, ihtiyaçları doğru tespit etme imkanımız olacak. İhtiyaçları doğru tespit ettiğimiz takdirde de, en etkin ve doğru çözümleri üretebileceğiz."
Virahaber
Bu haber toplam 1190 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.