1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 5. Ulusal Denizcilik Kongresi başladı
5. Ulusal Denizcilik Kongresi başladı

5. Ulusal Denizcilik Kongresi başladı

İTÜ Denizcilik Fakültesi, Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası ve Denizcilik Eğitim Konseyi tarafından geleneksel olarak düzenlenen Ulusal Denizcilik Kongresi bugün başladı. UDHB Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, sektörle ilgili bilgi verdi.

A+A-

İTÜ Denizcilik Fakültesi, Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası ve Denizcilik Eğitim Konseyi tarafından geleneksel olarak düzenlenen Ulusal Denizcilik Kongresi bugün başladı. UDHB Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, Bakanlığın sektöre yönelik çalışmaları hakkında katılımcılara bilgi verdi.


Yoğun katılımla gerçekleşen konferansa Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürü Cemalettin Şevli, Kıyı Yapıları ve Tersaneler Genel Müdürü Hızır Reis Deniz, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Ali Fuat Aydın, TOBB Denizcilik Meclis Başkanı ve Armatörler Birliği Başkan Yardımcısı Erol Yücel, Denizcilik Federasyonu Başkanı Bülend Temur, Uzmar Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Kaptan Altay Altuğ’un yanı sıra sektörden temsilciler ve akademisyenler katıldı.
 

1.20131111154028.jpg

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın denizcilik sektöründeki çalışmaları hakkında katılımcılara bilgi veren Suat Hayri Aka, yabancı bayrak, gemi inşa sanayi, gemi kaynaklı karbon salınımı, ticaret filomuzdaki büyüme,yeni ticaret rotaları gibi konularda açıklamalarda bulundu.

“TÜRK ve DÜNYA DENİZCİLİĞİNDE GELİŞİM SÜRÜYOR”


Son zamanlarda,denizcilik alanında konferanslar,toplantılar yapılmaya başlandı. Tüm bunlar, Türk denizciliğindeki değişim ve gelişimin zorunlu sonucudur. Türkiye giderek denizci bir ülke olmaya başlamıştır. Deniz, çok geniş bir olgu. Taşımacılık, balıkçılık,su sporları,turizm,dalış gibi bir çok alanı içinde barındırıyor. Denizcilik sadece bir taşıma modu değildir. Dünya ekonomisinin gelişiminde de denizcilik çok önemli.Dünya deniz ticaret filosu 2 kat, taşınan yük ise 4 kat büyüdü. Küresel krizin bitmesiyle de beraber denizciliğe olan talep daha da artacak. Hem dünya denizciliği hem de Türk denizciliği değişim yaşıyor. Gemiler büyüyor. Daha az yakıt yakan gemiler üretiliyor. Limanlar büyüyor. Gemiler artık daha hızlı gidiyor.


“YENİ TİCARET ROTALARI OLUŞTU”


Gemiler arttıkça karbon salınımı daha da artıyor. Ama dünyada gemi kaynaklı emisyon salınımlarında ciddi alışmalar yapılıyor. Buzulların erimesiyle yeni rotalar oluşuyor. Buzulların erimesiyle Batı Avrupa ve Uzak Doğu arasındaki mesafe hemen hemen yarı yarıya azalmış durumda. Yeni ticaret rotaları oluşuyor.

5.20131111154100.jpg


“HERKESE GÖREV DÜŞÜYOR”


Elektronik endüstrisi, denizcilik sektörünün neredeyse tamamına hakim olmaya başladı. Uydu,GSP,internet her şeyi değiştir ve kolaylaştırdı. Her şey daha profesyonel.Uluslar arası sözleşmeler denizciliğin geliştiğinin göstergesi. Türk denizciliğinin küresel gelişimlere entegre etmek zorundayız. Sektörde faaliyet gösteren tüm paydaşlara görev düşüyor. İdare olarak biz en çağdaş denizcilik mevzuatlarını oluşturuyoruz. Alt yapı oluşturuyoruz. İş adamlarına düşen görevler var. Modern işletmelere sahip olmak zorundalar.Bunun gerekliliklerini yerine getirmeliler. Üniversitelerin de görevleri var. Bilimsel araştırmalar gerçekleştirerek sektöre fayda sağlamaları gerekmekte. Sektöre danışmanlık yapmalı, üst düzey insan yetiştirmeliler. Sektör için gelişim topyekün hareket ve sorumlulukla gelir. Her şeyin sorumlusu devlet olamaz.


“HER TEKNOLOJİDE GEMİ ÜRETEBİLİYORUZ”


Türk ekonomisi de dünyadaki tüm olumsuzluklara rağmen gelişimini devam ettiriyor. IMF’nin 2013 rakamlarına göre en büyük 17 ekonomi içerisindeyiz. Denizcilik sektöründe de benzer bir paralel büyüme söz konusu. 3 milyon DWT geminin 22 milyonu yabancı bayrakta ve bu rakamı 20-25 ülke idare ediyor. Limanlarımız, taşıdığımız yük, bağlama kapasitemiz giderek artıyor. Gemi adamı arzında Çin’den sonra ikinci sıradayız. Yüzün üzerinde deniz eğitim kurumumuz var. 72 tersane 3.6 milyon dwt gemi üretim kapasitemiz var. Her teknolojideki gemiyi üretebiliyoruz.

6.20131111154119.jpg
 

“YABANCI BAYRAKTAKİ GEMİLER TİCARET FİLOMUZUN PARÇASIDIR”


Son gülerde yabancı bayraklı gemilerin Türk deniz ticaret filosunda sayılıp sayılmaması konusunda farklı değerlendirmeler vardı. Sayılmaması gerektiğini söylüyorlar. Tabi ki sayacağız. Bugün 49 milyon DWT Yunan filosunun tamamı kendi bayrağı altında faaliyet göstermiyor. Tabi ki sayacağız. Hangi ülkenin bayrağını taşırlarsa taşınlar bir sorunla karşılaştıklarında ilk aradıkları yer biziz. Mücadele eden biziz. O zaman o gemi Türk gemisidir. Bunların hepsini yapabilmek için güçlü bir devlet ve denizcilik idaresinin olması gerekir. Bunun için 2 sene önce idare yeniden yapılandırıldı. Bakanlık düzeyine çıkarıldı. IMO’nun bağımsız denetiminden geçtik. 30 idare arasından en ideal idare olduğumuz tespit edildi. Türkiye 2008’e kadar kara listedeydi. Deniz eğitimini yeniden yapılandırmamız gerekiyor.

“İTÜ KALİTEYİ HER ZAMAN ÖN PLANDA TUTUYOR”


Gerçekleştirdikleri öğrenci kurultaylarına yoğun katılım sağlandığını belirten İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nil Güler “Kongreye beklediğimizden fazla katılımın olması çok memnun edici. Piri Reis Haritası ve Rota Antartika konuları konferansımızın önemli konularının başında geliyor. İTÜ olarak her zaman kaliteyi ön planda tutmak zorundayız. Uluslar arası yaptığımız hamlelerle denizcilik sektörüne katkıda bulunuyoruz ve katkıda bulunmaya da devam edeceğiz.” dedi.

2.20131111154715.jpg

 

“GELECEK İÇİN DENİZCİLİK ÇOK ÖNEMLİ”


Her geçen gün denizcilik eğitiminin geliştiğini belirten Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Başkanı Feramuz Aşkın “Denizler, milletleri birbirine bağlayan bir köprüdür. Küresel kültürün oluşmasında deniz ve denizcilerin büyük payı vardır. Kongremiz denizcilik alanında çalışan bilim insanları ve sektör temsilcilerini bir araya getirmesi bakımından çok değerli. Gelecek için denizciliğe gereken önemi vermeliyiz. Denizcilik eğitimi farklı bir eğitimdir. Her geçen yıl denizcilik fakültelerinin açıldığı haberlerini almak çok güzel. Fakat gerekli alt yapının sağlam olması gerekir.” şeklinde konuştu.
 

3.20131111155312.jpg

 

KENDİ TEKNOLOJİLERİNİ ÜRETEN ÜLKELER BAĞIMSIZ OLABİLİR


İTÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Ali Fuat Aydın konuşmasında “Ancak kendi teknolojilerini üreten ülkeler bağımsız olabilir. Okulumuz da bu yaklaşımı benimsemektedir. Lisans üstü eğitimler çok önemli. Denizcilik anabilim dalı da bu çerçevede hizmet vermekte. 5. Ulusal Deniz Konferansı’nın denizcilik için oldukça verimli geçeceğini temenni ediyorum.” ifadelerine yer verdi.

4.20131111155804.jpg

8.20131111155839.jpg

9.20131111155859.jpg

10.20131111155913.jpg


 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1350 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.