1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. 49 adet model tekne var
49 adet model tekne var

49 adet model tekne var

Bodrum'da yaklaşık bir buçuk ay önce açılan müzede 49 adet model tekne, süngerler, deniz kabukları, Cevat Şakir Kabaağaçlı köşesi yer alıyor.

A+A-

Yaklaşık bir buçuk ay önce açılan ve içinde 49 adet model tekne, süngerler, deniz kabukları, Cevat Şakir Kabaağaçlı köşesi gibi bölümlerin bulunduğu Bodrum Deniz Müzesi, ziyaretçilerini bekliyor.

Bodrum Ticaret Odasının (BODTO) proje liderliğinde Muğla Valiliği İl Özel İdaresi, Bodrum Belediyesi, Deniz Ticaret Odası (DTO) Bodrum Şubesi ve Bodrum Denizciler Derneğinin proje ortaklığı ile 15 Ekim'de açılışı yapılan müzede, Ali Kemal Denizaslanı ve ekibi tarafından üretilen 49 adet model tekne dikkati çekiyor.

Halikarnas Balıkçısı olarak tanınan Cevat Şakir Kabaağaçlı köşesinde ise Kabaağaçlı'nın kitapları, kullandığı teknenin modeli, hayatının anlatıldığı pano ve fotoğrafları yer alıyor.

Müzenin hediyelik ürün köşesinde bulunan, içinde dondurulmuş deniz atlarının bulunduğu anahtarlıklar, deniz kabukları ile yapılmış hediyelik kutular, abajurlar ve gece lambaları ilgi çekiyor. Türkiye'de avlanılması yasak olan süngerler de müzede sergileniyor.

-''Model tekne sayısı 85'e çıkacak''-

Bodrum Deniz Müzesi Yöneticisi Sema Sagat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, belediyeye ait iki katlı binanın onarılarak müze haline getirildiğini anımsatarak, ''Müzede yer alan model teknelerle, teknelerin tanıtılmasını ve model tekne yapımındaki sanatı vurgulamak istedik. Teknelerin yanında teknik özellikleri, kime ait olduğu, çalıştığı dönem, büyüklüğü ve işlevi gibi konular bilgi olarak yer alıyor. Önümüzdeki yıllarda model tekne sayısını 85'e çıkarmayı planlıyoruz'' dedi.

Sagat, müzede, denizcilik tarihi ve eski denizcilerle ilgili bilgilerin ve fotoğrafların bulunduğu panoların yer aldığını ifade ederek, ''Müzemiz henüz yeni. Önümüzdeki dönemde çeşitli çalışmalarımız olacak. Kabaağaçlı'nın köşesini zenginleştirip daha detaylandıracağız. Hediyelik ürün köşemizi biraz daha zenginleştireceğiz. Müzemizin üst katında 2012'nin Ocak ayından itibaren Hasan Güleşçi'nin biriktirdiği ve yaklaşık 2 bin deniz kabuğundan oluşan koleksiyon sergilenecek. Deniz kabukları Güleşçi'nin yaptığı protokolle müzemizde ödünç olarak bulunacak'' diye konuştu.

Sagat, müzenin pazartesi günleri hariç 10.00 ve 18.00 saatleri arasında açık olduğunu söyledi.

Yeni turizm sezonunun başlamasıyla yabancıların müzeye olan ilgisinin de artacağını ifade eden Sagat, müze köşesine bir anı defteri koyduklarını ve yabancıların bu anı defterine olumlu şeyler yazdığını kaydetti. İMEAK (İstanbul, Marmara, Ege, Akdeniz,Karadeniz Bölgeleri) Deniz Ticaret

Odası (DTO) Meclis Üyesi Arif Yılmaz ise Bodrum Deniz Müzesi'nin, tek bir bölgenin deniz yaşamını anlatması özelliği ile diğer müzelerden ayrıldığını anlattı.

Müzede bulunan model maketlerin ve geçmişte denizde uygulanan çalışma tekniklerinin anlatıldığı panoların, denizcilik yaşamındaki değişimi gösterdiğini vurgulayan Yılmaz, ''Diğer deniz müzeleri Türkiye genelindeki denizcilik yaşamını anlatırken, Bodrum Deniz Müzesi bir etnografya müzesi özelliği taşıyor. Bodrum ve Gökova'daki deniz yaşamının geçmişten bugüne nasıl geldiğini ayrıntılarıyla anlatıyor. Tek bir bölge üzerinde yoğunlaşıyor'' diye belirtti.

Deniz müzesinde bulunan deniz kabuklarının müzeye ayrı bir güzellik kattığını ifade eden Yılmaz, avlanılması yasak olan süngerinde geçmişte nasıl avlandığı konusunda ziyaretçilere bilgi verildiğini kaydetti.

A.A.

Bu haber toplam 932 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.