35 bin 750 ton balık yedik
Bu sezon 35 bin 750 ton balık tüketen İstanbullulardan dondurulmuş ürünlere dikkat etmeleri istendi. Tezgahlarda 5 ay taze hamsi olmayacak.
Geçtiğimiz yıl Eylül ayında başlayan balık avı sezonu 15 Nisan’da bitti. Yeni sezon 31 Ağustos 2011 gecesi yeniden başlayacak. Bu süre içinde Marmara ve Karadeniz’de avlanmak yasak. Ancak tezgahlardan balık eksik olmayacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Su Ürünleri Hali Müdürlüğü verilerine göre bu sezon İstanbullu 35 bin 750 ton balık tüketti. 3 bin 500 ton kültür balığı yiyen İstanbullular, bin 650 ton ithal balık, 17 bin 641 ton hamsi, 2 bin 196 ton mezgit, bin 855 ton istavrit, bin 840 ton palamut, bin 533 ton tekir ve bin 500 ton sardalye tüketti.
Taze hamsi artık yok
Av yasağı süresince tezgahlarda daha çok kültür balıkçılığı yöntemi ile üretilen çipura, levrek ve alabalığın yanı sıra ithal edilen kalkan, uskumru, barbunya, lahoz, orfoz gibi balıklar taze olarak satılabilecek. Ancak bu balıkların yanı sıra av sezonu içinde avlanıp, dondurulan bazı balıkları da (özellikle hamsi) tezgâhlarda bir süre daha göreceğiz.
Bunlara dikkat edin!
1.Özellikle tezgahta taze olarak hamsi, uskumru bulunuyorsa almayın. Çünkü bu balıklar donmuş ürünler olup, çözündürülerek taze balıkmış gibi satılıyor.
2.Donmuş ürün mutlaka tüketim aşamasında çözündürülmeli.
3. Çipura ve levrek balığı satın alırken deniz çipurası veya deniz levreği diye daha fazla ücret ödemeyin. Bu balıklarının irilerinin ayrılarak tezgâhlarda doğal deniz balığı adı altında satılması ihtimali fazla. Çünkü doğal yolla elde edilen çipura ve levrek balığı yok denecek kadar az ve çok seçkin restoran ile oteller tarafından tüketiliyor.
4.1 Mayıs-30 Haziran tarihleri arasında Kalkan balığı avcılığı yasak olduğundan (İthal edilen kalkan balığı için de geçerlidir.) bu tarihler arasında kalkan balığı satın almayın.
5.Su ürünleri türleri, üreme dönemleri, boy ve tür yasakları, hangi mevsimde hangi balıkların tüketileceği, su ürünleri ile hazırlanan yemekler ile balıklar hakkında detaylı bilgilere www.ibb.gov.tr sitesinden ulaşabilirsiniz.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.