30 ülkenin onayı gerekiyor
“Gemi Denetim ve Belgelendirme Açısından MLC 2006 Sözleşmesi Mevzuat Tarama Çalıştayı” yapıldı
04–07 Ekim 2011 tarihleri arasında, Denizcilik Müsteşarlığı Deniz Ulaştırması Genel Müdürlüğü’nün koordinatörlüğünde “Gemi Denetim ve Belgelendirme Açısından MLC 2006 Sözleşmesi Mevzuat Tarama Çalıştayı” yapıldı.
Denizcilik Çalışma Sözleşmesi (MLC 2006) dünya deniz ticaret filo tonajının % 33'üne sahip en az 30 ülkenin onayından 1 yıl sonra yürürlüğe girecek.
Şu anda, Liberya, Marshall Adaları, Bahama Adaları, Panama ve Norveç gibi büyük filosu olan ülkeler de dahil olmak üzere, dünya deniz ticaret filo tonajının % 54’üne sahip toplam 19 ülke, MLC 2006 Sözleşmesi’ni onaylamış durumda. Dolayısıyla % 33’lük tonaj şartı şu anda fazlasıyla sağlanmış durumda. Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin de onaylamasıyla birlikte 30 üye şartı da sağlanmış olacak ve MLC 2006 Sözleşmesi yakın bir gelecekte küresel ölçekte yürürlüğe girecek.
MLC 2006 Sözleşmesi yürürlüğe girdikten sonra, bir ülke Sözleşmeyi onaylamamış olsa bile, o ülkenin bayrağını taşıyan gemiler Sözleşmeyi onaylayan ülkelerin limanlarına uğradıklarında, Sözleşme gerekleri ile uyumlu olup olmadıkları açısından Liman Devleti Denetimine (PSC) tabi tutulabilecek ve eğer bu konuda ciddi bir eksikliliği var ise, eksikliğini giderene kadar seferden alıkonulabilecek.
Diğer taraftan, MLC 2006 Sözleşmesi ile 500 GT ve üzeri tonaja sahip uluslararası sefer yapan tüm gemilere “Denizcilik Çalışma Sertifikası (MLC)” ve “Denizcilik Çalışma Uygunluk Deklarasyonu (DMLC)” bulundurma zorunluluğu getirilmektedir. DMLC Kısım-1’in hazırlanabilmesi için ise MLC 2006 Sözleşmesi’nin ilgili kural ve standartlarına karşılık gelen ulusal mevzuat hükümlerinin tespit edilmesi ve eğer ilgili kurala karşılık gelen bir ulusal mevzuat hükmü yoksa en uygun yoldan mevzuat oluşturulması gerekiyor.
Bu bağlamda, söz konusu Çalıştayda, MLC 2006 Sözleşmesi ile Türk Bayraklı gemilerde bulundurulması zorunlu hale gelecek olan MLC Sertifikası’nın mütemmim cüzü niteliğindeki DMLC Kısım-1 çerçevesinde bir ön mevzuat taraması yapılarak, mevcut ulusal mevzuatın revizyonu ile gerekli mevzuat düzenlemeleri görüşülmüş ve ilgili kurumlar nezdinde konunun önemine ilişkin farkındalık sağlanmaya çalışıldı. Ayrıca, ilerleyen süreçte konu bazında alt çalışma grupları oluşturulması konusunda da görüş birliğine varıldı.
Denizcilik Müsteşarlığı Deniz Ulaştırması Genel Müdürlüğü’nün koordinatörlüğünde gerçekleştirilen söz konusu Çalıştaya, Deniz Ticareti Genel Müdürlüğümüz, Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürlüğümüz, Hukuk Müşavirliğimiz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan Dış İlişkiler ve Yurdışı İşçi Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Çalışma Genel Müdürlüğü, Sosyal Güvenlik Kurumu, İş Teftiş Kurulu Başkanlığı, Türkiye İş Kurumu, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nün yanısıra Sağlık Bakanlığı Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü ile Türk Loydu’ndan da katılım sağlandı.
İlgili kurumlarca geniş bir katılımla gerçekleşen söz konusu Çalıştay’ın, MLC 2006 Sözleşmesi’nin ülkemizce onaylanması için gerekli çalışmalara zemin oluşturacağı ve onay sürecinin hızlandırılması noktasında olumlu etki yapacağı değerlendirilmektedir.
Virahaber
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.