1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 3 önemli batığı bu sayede buldu!
3 önemli batığı bu sayede buldu!

3 önemli batığı bu sayede buldu!

Vehbi Koç Vakfı ve Ayhan Şahenk Vakfı işbirliği yaptı ve Çanakkale’deki batıkları kitaplaştırdı. Kitap hazırlanırken 3 önemli batık ilk kez bulundu ve görüntülendi.

A+A-

Tarih boyunca çeşitli savaşların yaşandığı Çanakkale Denizi’nde bugüne kadar çeşitli nedenlerden batan ve yerleri tespit edilemeyen batıklar Koç ve Doğuş Grubu’nun ortak çalışmasıyla gün yüzüne çıkarıldı. Vehbi Koç Vakfı ve Ayhan Şahenk Vakfı’nın işbirliğiyle Kolay Marine Ltd. Genel Müdürü Selçuk Kolay ve Derinsu Ltd. Genel Müdürü Okan Taktak koordinasyonuyla hazırlanan “Derinlerden Yansımalar: Çanakkale Savaşı Batıkları” adlı kitap 33 batık geminin öyküsünü anlatıyor.

En büyük çalışma

Kitapta, başta Çanakkale Boğazı Savaşları ile Ege ve Marmara denizlerinde batan gemilerin hikayeleri, arşiv fotoğrafları, bugünkü durumu gösteren sualtı fotoğrafları ve sonar görüntüleri yer alıyor. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, “Çanakkale savaş batıklarının geneli üzerinde daha önce bu kapsamda bilimsel bir çalışma yapılmadı. Çanakkale Savaşları’nın 100. yıl dönümüne yaklaştığımız bugünlerde, böylesine özenli bir çalışmaya destek vermekten son derece memnunuz” dedi.

Doğuş Grubu CEO’su Hüsnü Akhan ise Çanakkale Savaşı’na daha fazla ışık tutması bakımından kitabı çok değerli bulduklarını söyledi. Projeye, belgesel yapımcısı Savaş Karakaş, Arter Genel Koordinatörü Bahattin Öztuncay ve Dr. Mithat Atabay da destek verdi.

Kitabın belgeseli de yapıldı

Yaklaşık iki yıl süren kitap çalışması için hem Türk, hem de yabancı misyonlardan özel izinler alındı. Ege’de, Çanakkale Boğazı’nda ve Marmara’da 33 batık üzerinde geniş kapsamlı çalışmalar yapıldı. 33 batık arasında Fransız yolcu gemisi Carthage, İngiliz denizaltısı E14 ve İngiliz mayın tarama gemisi Renarro da ilk defa bulunup görüntülenenler arasında yer alıyor. Daha sonraki dönemlerde batmış olsa da Türk denizcilik tarihi açısından büyük öneme sahip olan Atılay ve Dumlupınar denizaltılarının batıklarına da kitabın hazırlık çalışmaları sırasında ulaşıldı. Kitabın aynı zamanda bir de belgeseli yapıldı.

virahaber.com / Vatan

Bu haber toplam 1359 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.