1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 266 bin ton hurda metal çıktı
266 bin ton hurda metal çıktı

266 bin ton hurda metal çıktı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca verilen izin belgesiyle faaliyet gösteren gemi söküm işletmelerine, yılın ilk çeyreğinde çeşitli ülkelerden getirilen gemilerden 266 bin ton hurda metal çıktı.

A+A-

Bakanlıktan alınan bilgiye göre, Türkiye'de sadece İzmir Aliağa'da faaliyet gösteren gemi söküm işletmeleri, elde ettikleri metal hurdalarla, demir çelik fabrikalarının hammadde ihtiyacını karşılıyor. Aliağa'da, gemi söküm izni alan, yıllık 900 bin ton hurda gemi işletme kapasitesine sahip 21 işletme bulunuyor.

Son olarak İngilizlerin Bosna ve İkinci Körfez Savaşlarında görev yapan 210 metre ve 22 bin tonluk uçak gemisi "HMS Ark Royal"in sökülmek üzere gönderildiği belirtilen Aliağa'da, Yunanistan'dan Marshall Adaları Cumhuriyeti'ne kadar birçok ülkenin ticari ve askeri gemisi geri dönüşüme kazandırılıyor.

89 gemiden 266 bin ton hurda

Geçen yıl tam kapasiteyle çalışan ve söküm için sıranın oluştuğu işletmeler, bu dönemde 281 gemiden 927 bin ton kaliteli metal hurda elde etti.

İşletmelerde, bu yılın ilk çeyreğinde ise dünyanın çeşitli ülkelerinden getirilen, ömrünü tamamlamış 89 geminin sökümü gerçekleştirildi. Bu gemilerden 266 bin ton hurda metal elde edildi.

Gemi söküm tesislerinde geçen yıl bin 500 personel istihdam edilirken, bu yılın ilk çeyreğinde sayı bin 600'e çıktı.

Firmaların işlerini yaptırdıkları müteahhit, taşeron, nakliyeciler ve diğer yardımcı hizmetler ile yan sanayide çalışan personel de dahil edildiğinde ise istihdam sayısı 8 bin 500'ü buluyor.

Gemilerden inşaat malzemesi

Gemi hurdaları, demir çelik fabrikalarında eritilerek özellikle inşaat ve diğer sektörlerde kullanılan demir çelik mamüllerine dönüştürülüyor. Sökülen gemi saclarından, haddehanelerde lama, silme, kare ve köşebent gibi ürünler yapılıyor.

Gemilerden çıkan bakır, çinko ve alüminyum gibi diğer metaller de hammadde olarak ilgili sektörlere kazandırılıyor.

Sökülen gemilerden elde edilen çapa, zincir, filika, jeneratör, yangın söndürme sistemi, hidrolik sistem, elektrikli pano gibi malzemeler ile pirinç, krom bakır hurdaları, iç piyasada su ürünleri üretim tesisleri ile gemi ve yat inşa sanayisinde kullanıldığı gibi ihraç edilerek ülkeye önemli döviz girdisi de sağlıyor.

virahaber.com

 

Bu haber toplam 1252 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.