1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. 25-28 Ekim'de İstanbul'da
25-28 Ekim'de İstanbul'da

25-28 Ekim'de İstanbul'da

Balast arıtım cihazlarının yeterliliği, sertifikasyon süreci, maliyetleri ve yapılacak denetimler konusunda sektörün bilgilendirilmesi amacıyla “Global R&D Forum and Exhibition on Ballast Water Management” konferans ve fuarı yapılacak.

A+A-

Gemilerin balast suları ile taşınan zararlı sucul organizmaların yarattığı etkiler son zamanlarda en gündemde olan konulardan biri durumuna gelmiştir.

Balast arıtım cihazlarının yeterliliği, sertifikasyon süreci, maliyetleri ve yapılacak denetimler konusunda sektörün bilgilendirilmesi ihtiyacıyla Denizcilik Müsteşarlığı, TÜBİTAK ve IMO işbirliği ile “Global R&D Forum and Exhibition on Ballast Water Management” ismindeki konferans ve fuar etkinliği 25-26-27-28 Ekim 2011 tarihlerinde İstanbul Point Hotel Barbaros’ta gerçekleştirilecek.

Sektörün Balast Sözleşmesi kapsamında tabi olduğu kurallar hakkında bilgi edinilmesi ve özellikle gemi sahiplerinin harekete geçmesi için doğru zaman ve stratejinin belirlemesi için çok yararlı olacak bu organizasyon olduğu değerlendirilmektedir.

Bilindiği üzere, IMO (Uluslararası Denizcilik Örgütü) tarafından imzaya açılmış olan “Balast Sularının Yönetimi ve Kontrolü Sözleşmesi-2004” kapsamında bu çevre tehditine karşı gemilere takılacak olan arıtım cihazları ile çözüme gidilmeye çalışılmakta.

Söz konusu sözleşme dünya ticaret filosunun %35 ine sahip 30 ülke tarafından imzalandıktan 12 ay sonra yürürlüğe girecek olup, yürürlüğe giriş tarihinden itibaren gemilerin yapım yılı ve balast kapasitesine göre belirlenmiş bir takvim kapsamında balast arıtım cihazlarını takmış ve gerekli sertifikasyon sürecini tamamlamış olması gerekecek.

Moğolistan ve Palau Adalarının Balast Sözleşmesini imzalamasının ardından imzacı ülke sayısı 31’e çıkmış tonaj miktarı ise 26.44% e ulaşmış bulunmakta.

Bundan sonra ilk imzacı ülkenin Panama olması gündemde. Özellikle IMO nezdinde Panama’nın balast sözleşmesini imzalayarak %35 lik tonaj gerekliliğinin bir an evvel aşılması için yoğun lobi faaliyetleri yürüttüğünü takip edilmektedir.

%23 lük paya sahip olan Panama’nın imzacı olması halinde sözleşmenin uygulamaya başlaması önünde herhangi bir engel kalmayacaktır. IMO’daki uzmanlar balast sözleşmesinin 2013 te yürürlüğe gireceğini tahmin ettiklerini her fırsatta sözlü olarak belirtmektedirler. Bu da 2013 te kızağa konacak bir çok geminin balast arıtım cihazı ile donatılması gerekeceği anlamına gelmektedir.

Panama Denizcilik İdaresinden Alfonso Castillero, (Director, General Directorate of Merchant Marine, Panama) R&D forum toplantısına konuşmacı olarak katılacak ve ülkesinin imzacı olması konusundaki son gelişmeler hakkında bilgi verecektir. .

Türkiye’de söz konusu sözleşmeyi imzalama kararını vermiş ve imzalama süreci başlatılmış bulunmaktadır.

Detaylı bilgi için lütfen www.ballast2011.com adresini ziyaret ediniz.

R&D forum toplantısınının birinci günü özellikle gemi inşacılara ayrılmıştır.


GEMİ İNŞACILAR FORUMU (IMarEST Shipbuilders Forum)
25 Ekim 2011

Gemi İnşacılar Forum toplantısı, IMO, Lloyds Register, Uluslararası Denizcilik Şirketleri ve Balast Arıtım Cihazı Üretici Firmalarından temsilcilerin katılımı ile gemi inşacıların sorunlarına cevapların aranacağı bir toplantı niteliğinde olacaktır.

Bir gün sürecek bu toplantı özellikle gemi inşa sektörüne özel olarak tasarlanmış olup, sektör temsilcilerini ve kural koyucuları bir araya getirerek, balast sözleşmesinin getirilerinin tartışılacağı açık bir platform oluşturma amacındadır.

BALAST SUYU AR&GE FORUMU VE FUARI (Global R&D Forum and Exhibition on Ballast Water Management) 26,27 ve 28 Ekim 2011

Balast Suyu Ar&Ge Forumu ve Fuarı, Balast arıtım cihazı ve yan ürünlerini üreten şirketlerin ürünlerini sergileyeceği bir fuar niteliğinde olacak olup, 3 gün sürecek bu organizasyonda, gemi sahiplerine balast suyu sözleşmesinin getireceği yükümlülükler ve bu konudaki sektörün sıkıntılarının değerlendirileceği yan toplantılar da düzenlenecek.

Düzenlenecek yan toplantılarda balast arıtım cihazlarının yeterlilikleri, kullanılacak test cihazları, balast arıtım cihazlarının mevcut gemilere takılması için gereklilikler, balast arıtımı hakkındaki bilimsel çalışmalar, ülkemizde üretilen balast arıtım cihazı, liman devleti ve bayrak devleti kontrolleri prosedürleri, diğer ülkelerdeki uygulamalar, tip onayı prosedürleri gibi konularda sunumlar yapılacak.

1.20111010151552.jpg

Ücrete dahil hizmetler:
Toplantı ile ilgili dokümanlar
Öğle yemekleri
Kahve araları

Konu hakkında www.ballast2011.com internet adresi hazırlanmıştır. Katılımcıların ve stant açacak firmaların kayıtları buradan online yapılabilecek ayrıca, organizasyon ile ilgili bilgilere buradan ulaşılabilecek.

 

Bu haber toplam 946 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.