1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. 24 metre yasağı etkili oldu
24 metre yasağı etkili oldu

24 metre yasağı etkili oldu

Mersin Balıkçılar Derneği Başkanı Polat, av derinliğinin 18 metreden 24 metreye çıkarılmasının balık çeşitlerini artırdığını söyledi ve “Cezalar caydırıcı olunca yasak avlanmadan balıkçılar korktu" dedi.

A+A-

Mersin Balıkçılar Derneği Başkanı Ömer Faruk Polat, av yasağında av derinliğinin 18 metreden 24 metreye çıkartılmasının balık çeşitlerini artırdığını ifade ederek, “Cezalar caydırıcı olunca bu sene yasak avlanmadan balıkçılar korktu. Ama bu yasaklar keşke 4 ay değil de bir kerelik 12 ay yapılsa da biz denizlerimizde Norveç balığı kullanmasak” dedi.

Avlanma yasağı ve balık sezonunu değerlendiren Başkan Polat, bu seneki balık çeşidinin bol olduğunu söyledi. Bunun en büyük sebebinin av yasağında 18 metre olan av derinliğinin 24 metreye çıkarılması olduğunu belirten Polat, “Bu sene yasaklara gayet iyi uyuldu. Tabii Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Mehmet Mehdi Eker’in, av yasağındaki cezaları yükseltmesi de bunda etkili oldu. Mersin’de bu yıl yasağa uymayan iki kişiden birisine 60 bin TL, diğerine ise 24 bin TL para cezası kesildi. Sahil Güvenlik ekipleri, bu sene bir metreyi bile bağışlamadı ve anında cezayı kesti” diye konuştu.

Yüklü miktarda cezaları gören diğer balıkçıların yasak avlanmadan kaçtığının altını çizen Polat, “Bu sene sistemin gerçekten ciddi olması ve çok yüksek cezaların olması insanları yasak avlanmadan uzak tuttu. Balıkçılar artık yasaklara uymaya başladı. Bunun sonucunda hem bizim balıklarımızın çeşitleri arttı hem de vatandaşlarımızın daha fazla balık çeşidi tükenmesine sebep oldu” şeklinde konuştu.

Hiçbir yasağın boş yere konulmayacağına da vurgu yapan Polat, “Bir yasak konuluyorsa bunda iyi bir şey aramamız gerekiyor. Yani bir adam bir yasağı boşuna koymuyor. Bir faydası olduğu için koyuyor. Herkes de bu yasaklara uymak zorunda. Çünkü yasaklar uyulması için yapılıyor” ifadelerini kullandı.

SAHİLLERİMİZDE KULLANILAN TÜM BALIKLAR NORVEÇ BALIĞI”

Balık avlanma yasağının Türkiye'de genelde ortalama 4 ay sürdüğüne dikkat çeken Polat, “Bu yasaklar keşke bir kerelik 12 ay sürse. Ülkemizin 3 tarafı denizlerle çevrili ancak bizim 10’da birimiz denize sahip olan Norveç bize balık satıyor. Bugün sahilde kullanılan tüm balıklar Norveç balığı. Çünkü adamlar sistemli çalışıyor. Cezaları ağır. Bize burada para cezası kesilirken orada yasak avlanma yapan insanlar hapse atılıyor. Bugün Mersin’de 2 kişi yasak avlanmadan dolayı ceza evine atılsa bir daha kimse yasak avlanma bölgelerinde balık tutamaz. Hatta oltaya takılan küçük balıkları bile denize atar hale gelir” ifadelerini kullandı.

Bu sene geçen seneye göre fiyatların biraz daha ucuz olduğunu dile getiren Polat, “Şu anda en çok çıkan balık çeşidimiz sardalye ve hamsi. Fiyatları 4 ile 5 TL arasında değişiyor. Diğer balıklarda ise Barbunya boyutlarına göre 5 ile 12, çupra 8 ile 15, kırlangıç 5, dil balığı 12, istavrit 3 ile 5 TL arasında değişen fiyatlarla satılıyor. Vatandaşlarımız balığın ucuz olmasından faydalanıyorlar. Bu durumun bu şekilde devam etmesi en büyük temennimizdir” dedi.

virahaber.com

Bu haber toplam 1200 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.