21 üniversitenin denizcilerini buluşturan çalıştay
Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu (MYO), Meslek Yüksekokulları Denizcilik Programları IV. Öğrenci Çalıştayı ve Meslek Yüksekokulları Denizcilik Programları Çalışma Grubu XII. Toplantısı’na ev sahipliği yaptı.
Çalıştaya Türkiye’nin dört bir yanından 20 üniversitenin yaklaşık 150 öğrenci ve 50 öğretim elemanı katıldı. Çalıştay kapsamında Gemi acenteliği ile ilgili panellerin yanı sıra Arkas Holding, İzdeniz, TCDD İzmir Alsancak Liman İşletmeleri, IC Çeşme Marina ve Alaçatı Port’a teknik geziler ve çeşitli kariyer oturumları düzenlendi. Ayrıca öğrenciler 7 ayrı atölyede tartıştıkları sorunları ve çözüm önerilerini kapanış bildirgelerinde sunarak, denizcilik mesleki eğitimi ile ilgili geleceğe dönük proje fikirleri ürettiler.
BİRLİKTE ÜRETMELERİNİ SAĞLIYORUZ
Yaşar Üniversitesi MYO Deniz ve Liman İşletmeciliği Program Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Ceren Altuntaş Vural, denizciliğin hür ve dayanışmacı ruhunu pekiştiren bu etkinliğe katılan tüm öğrencilerin hem İzmir’e hem de denizcilik sektörüne ilişkin çok faydalı bilgiler ile üniversitelerine geri döndüğünü söyledi. Vural, “Öğrenci çalıştayı, denizcilik eğitimi alan öğrencilerin birbirlerini tanımalarını, birlikte çalışmalarını ve üretmelerini sağlamak, sorunlarının tartışılmasına olanak vermek, dolayısıyla denizcilik mesleğinin dayanışmacı ve hür karakterine vurgu yapmak, mezuniyet sonrası için kendilerine öngörü kazandırmak amacıyla 4 yıldır geleneksel olarak düzenleniyor. Bu yıl da öğrencilerimiz denizcilik mesleki eğitimi ile ilgili geleceğe dönük proje fikirleri sektörün gelişmesine katkı sağlayacaktır” dedi.
YÖK’TE KOORDİNASYON BİRİMİ KURULMALI
Öğrencilerin grup çalışması halinde hazırladıkları sonuç bildirgelerinde dünyada meslek yüksekokulu bitirme oranı yüzde 52 iken, Türkiye’de bu oranın yüzde 17’de kaldığı belirtildi. YÖK'te meslek yüksekokulları ile ilgili koordinasyon biriminin kurulmasını talep eden öğrencilerin sonuç bildirgelerinde yer alan bazı talepleri şöyle oldu:
- YÖK'te meslek yüksekokulları ile ilgili kurulacak koordinasyon biriminin görevi okulların sorunlarını saptamak, çözümlere yardımcı olmak, eğitim öğretim faaliyetlerinde birlik, standart belirlemek ve bu çalışmaların sonucunda bilimsel ölçütlerle denetlemek olmalıdır.
- Bünyesinde üçten fazla MYO programı olan üniversitelerin rektör yardımcılarından biri koordinasyon görevlerini üstlenmelidir.
- Öğrencilerin sanayi, hizmet, ticaret bölgelerinde daha çok pratik yapabilmeleri için destek ve imkan sağlanmalıdır.
- Eğitim Program Geliştirme adı altında her yıl belli bir ayda YÖK'ün düzenleyeceği alan uzmanları iş kolu ve MYO temsilcilerinin katılacağı şuralar gerçekleştirilmelidir.
- MYO mezunları özlük hakları bakımından lise ile üniversite arasında bir noktadan değerlendirilmelidir.
-Bu okul mezunlarından kendi iş yeri açma-geliştirme gibi çalışma yapanlara destek olmak maksadıyla devlet düşük maliyetli işletme kredisi vermelidir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.