1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 2035’in yol haritası çiziliyor
2035’in yol haritası çiziliyor

2035’in yol haritası çiziliyor

10. Ulaştırma Şûrası’nda “Hedef 2023” sloganıyla yola çıkan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, “Hedef için Ulaşım ve Hızlı Erişim” temasıyla “11. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleştirme Şûrası”nı gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

A+A-

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Sosyal Tesisleri’nde basın mensuplarıyla bir araya geldi. Basın toplantısında, bakanlığa bağlı bütün bürokratlar hazır bulundu. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım basın toplantısında; 11. Ulaştırma Şûrası’nın bakanlığının yenilenme ve yapısal değişim sürecinde yeniden kurallara bağlanan Şûra organizasyonlarının ilki olma özelliği taşıdığını vurguladı. “10. Ulaştırma Şurası’nın satır aralarına sıkışmış, ancak dikkate alınmadığına inandığım bir tespiti sizlerle paylaşmak istiyorum” diyen Binali Yıldırım, tüm ulaşım sisteminin tek bir sistem olarak ele alınarak bütünsel bir yaklaşım ile problemlere, değişim veya gelişimlere odaklanılması gerektiğinin altını çizdi.

Bakan Yıldırım, son 10 yılda yap işlet devret artı milli bütçe ile yapılan yatırımların tamamının 192 milyar lira olduğunu belirterek, "Başka deyişle Bakanlığımız 100 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirmiş oldu. Son on yılda karayolu, demiryolu, denizcilik, havacılık ve haberleşme alanında yapılan yatırımların tutarı. Bu sadece bizim bakanlığımızın gerçekleştirdiği. Buna belediyeleri de katarsanız, 140 milyar lira civarında. Özel sektörün yaptığı projeleri de kattığımız zaman 300 milyar liralık bir yatırımdan bahsediyoruz. Türkiye, iletişim ve ulaşım altyapısına son 10 yılda 300 milyar liralık bir yatırım yaptı. Bunun üçte ikisini de bizim bakanlığımız gerçekleştirdi" şeklinde konuştu.

İletişimde hedefler yetersiz kaldı
Yıldırım, 11. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Şurası'nın Türkiye'nin denizcilik, ulaşım, havacılık, haberleşme gibi alanlarda hedeflerini gözden geçirmesi için de bir fırsat sağlayacağını belirterek, şunları söyledi: “Geçtiğimiz küresel krizin etkileri bitti mi, devam mı ediyor? Bundan sonraki muhtemel gelişim ve hedefler neler olacak? Bunlar ele alınacak. 2009'dan 2013'e kadar kendi hedeflerimizin gerçekleşme seviyesini ölçeceğiz. Bugüne kadar ne yaptık? Bundan sonra hedeflerimizi gözden geçireceğiz. İletişimde biz 2023'e 2009'da hedef koymuştuk. 2013'te bakıyoruz ki bu hedefler yetersiz kalmış. 2009'da 30 milyon geniş bant abone sayısına ulaşacağız diye hedef koymuşuz. 2013'te 20 milyonu geçmişiz. Belli ki 2023'te bu 30 milyonla kalmayacak, çok daha yukarılara çıkacak. Mobil internetin gelişiminde durum aynı. Dolayısıyla bu hedefleri yeni baştan gözden geçirecek ve önümüzdeki beş yıl için bir kademe, 10 yıl için bir başka kademe olmak üzere yeni hedeflerimize de enine boyuna tartışarak karar vereceğiz”.

Herkese ulaşım, hızlı erişim
Şura’nın ana temasının “Herkese ulaşım, hızlı erişim” olarak belirlendiğini söyleyen Yıldırım, "Burada kastımız ulaşımı yurdun her tarafına yaymak. Hatta bölgesel anlamda ulaşım altyapısının kalitesini standardını aynı düzeye getirmek. Kendi ülkenizde mükemmel ulaşım altyapısı yapabilirsiniz. Ama komşu olduğunuz ülkeden başlamak üzere başka ülkelere giden ulaşım ağları aynı standardı sağlayamazsa, burada amaca erişmiş olmayız. Bunun için uluslararası nitelikte şura topluyoruz. Bölge ülkelerini, komşu ülkeleri, onların bağlantılı olduğu ülkeleri de bu şuraya özellikle davet ediyoruz ki burada aynı kaliteyi, aynı emniyet faktörlerini, aynı erişebilirliği sağlayalım” dedi.

Şura Abdullah Gül tarafından açılacak
5 – 7 Eylül tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan Şûra’ya cumhurbaşkanı ve bakan düzeyinde yabancı konukların yanında, yerli yabancı çok sayıda sektör temsilcisi, akademisyen, uzman ve sivil toplum kuruluşunun katılımı bekleniyor. Ayrıca bu konulara ilgi duyanlar da, www.ulastirma surasi.gov.tr adresinden veya açılış günü Kongre Merkezi girişinde kayıt yaparak bu önemli organizasyona katılabilirler. Eskiden 10 yılda bir yapılan organizasyon bundan sonra 5 yılda bir yapılacak. 10. Ulaştırma Şûrası’nın ardından geçen 4 yıl süresince 2023’e uzanan yolda hedeften şaşmadan çalışmalarını sürdüren bakanlık, açılışını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün gerçekleştireceği Şûra’da vizyonunu 2035’e taşıyacak. 3 gün sürecek organizasyonun birinci gününde konuk bakanlar ile düzenlenecek yuvarlak masa toplantısında işbirliği imkanları ele alınacak. İkinci gün ise, sektör temsilcilerinin ve uzmanların katılımıyla; karayolu, demiryolu, denizcilik, havacılık ve uzay teknolojileri, haberleşme, kent içi ulaşım ve boru hatları alanında toplam yedi adet paralel oturumda Türkiye’nin bu alanlardaki 2035 görünümü üzerinde sunum ve değerlendirmeler gerçekleştirilecek.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme alanlarındaki mevcut durum ile 2023 hedefleri değerlendirilerek, profesyonellerin bilgi ve deneyimlerinden yararlanmak suretiyle 2035’e uzanan yol haritasının çıkarılacağı Şûra’dan elde edilecek sonuçlar, Türkiye’nin ulaşım ve haberleşme politikalarına ışık tutarak bundan sonraki "Strateji Belgeleri" için başvuru kaynağı olacak. 5 Eylül Perşembe saat 09:00’da kapılarını ziyaretçilere açacak olan 11. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Şûrası 7 Eylül Cumartesi günü düzenlenecek Gala Yemeği ile son bulacak.

Basın toplantısında öne çıkan noktalar
Eylülde yapılacak şuraya 5 bin kişinin katlımı bekleniyor. Şura’nın ön çalışması için 1557 delege tarafından, 3500 sayfa rapor hazırlandı. Ulaştırma Şurası bir ortak akıl projesi olarak da değerlendirilebilir. Ulaştırma bakanlığı tarafından (özel kuruluşların yaptığı katkı ile birlikte) 10 yılda 300 milyar TL yatırım yapılmış. Karayolluna yapılan yatırımlar sonuç vermeye başlamış. Geçtiğimiz bayramda trafik kazalarında yüzde 18 düşüş yaşanmış. Karayollarında denetimin artmasıyla birlikte bu kazaların da ciddi anlamda önüne geçilmesi planlanıyor.

Yapılacak çalışmalara ışık tutması için Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nca gerçekleştirilen iki ayrı çalışma da masaya yatırıldı. Bunlardan ilki; amacı, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde ve Avrupa Birliği’nin TEN-T sisteminin Türkiye’ye uzantısı niteliğinde çok-modlu (multimodal) bir ulaştırma ağı (Çekirdek Ağ) geliştirilmesi olarak belirlenen TINA Projesi. Proje kapsamında 2004 yılı baz alınarak, ülkemizin mevcut ulaştırma ağı incelenmiş ve ulaştırma modlarına göre 2020 yılı için projeksiyonlar yapılmış. Buna göre 2020 yılında toplam yolcu taşımacılığı içerisinde demiryolu payı (referans senaryoya göre) yüzde 2,2 olarak tahmin edilirken, uzun vadeli yatırımların tamamlanabilmesi durumunda yüzde 4,1’e kadar yükselebileceği ön görülmüştür. Yük taşımacılığında ise boru hatları ile yapılan taşımalar hariç demiryolu payının yüzde 9,3’e yükselebileceği ön görülmüştür. Diğer çalışma ise Ulaştırma Ana Plan Stratejisi çalışmasıdır.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nca 2004 yılında hazırlatılan çalışmada da paralel bulgulara yer verilmektedir. Ancak, söz konusu Strateji Belgesi diğerlerinden farklı olarak yük taşımacılığının önemine değinerek, demiryolu payının 2023 için yüzde 20’ye çıkartılmasının mümkün olduğunu ön görmektedir.

vh1.20130819142824.jpg

vh2.20130819142837.jpg

vh3.20130819142855.jpg

vh3a.jpg

vh4.20130819142937.jpg

vh5.20130819142952.jpg

vh6.20130819143010.jpg

virahaber.com

Bu haber toplam 1197 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.