2018 bütçesi DTO Meclisi’ni karıştırdı
Nisan ayında yapılacak DTO seçimlerine adaylığını koyan Tamer Kıran 2018 yılı bütçesini eleştirdi. Metin Kalkavan ise Kıran’ın eleştirilerini seçim konuşması olarak değerlendirdi. Toplam 12 DTO Meclis Üyesinin itiraz ettiği bütçe kabul edildi.
İMEAK Deniz Ticaret Odası 58. Meclisi çoğunluk sağlanamadığı için dün (11 Ocak Perşembe günü) DTO Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu tarafından yoğun bir katılımla tekrar toplandı ve DTO Yönetim Kurulu'nun önerisiyle Aralık 2017 Meclisi olarak açıldı. Ocak ayı Meclisinin ise bir hafta sonra 18 Ocak Perşembe günü gerçekleştirilmesine karar verildi.
Zabıtların oylamaya sunulmasıyla başlayan Mecliste mevcut gündeme ilave olarak 2018 yılı aylık komisyon ücretinin eklenmesi oybirliğiyle kabul edildi. Bülent Şener'in İMEAK DTO Olağan Meclisi’nin 2017 Ekim ayı münakalesini okunmasından sonra gündem maddeleri oylamayı sunuldu.
TAMER KIRAN’DAN AĞIR ELEŞTİRİ
Hemen ardından DTO Yönetim Kurulu Üyesi Tamer Kıran, 2018 yılı bütçesi konusunda söz almak üzere kürsüye çıktı. 2018 yılı bütçesini ağır bir şekilde eleştiren Tamer Kıran şunları söyledi: "Biz denizciyiz, bugüne kadar birbirimize güvendik, gemimizin kaptanı olan yönetim kurulu başkanımızı destekledik. Ama gemi karaya oturmak üzeredir. Son dönemde yaşanan belirli göstergeler bu durumun artık sorgulanması gerektiğini göstermiştir. Bunun en büyük delili de 2018 bütçesidir."
DTO Stratejik Planı ile 2018 bütçesi arasında hiçbir bağ ya da Stratejik Plan'da bütçeye yönelik hiçbir atıfta bulunulmadığını vurgulayan Kıran, "2014 yılına kadar 24 milyon TL fazlası olan Meclis bütçemizin gelirleri son 4 yıldır giderlerini karşılayamamaktadır. Son iki yıldır öngörülenin 3 katı finansman gideri gerçekleşmiştir. Bu bütçeyle finansman giderlerinin 2018'de nereye varacağını tahmin etmek mümkün değildir. Odamız hayatına sürekli borçlanarak devam ediyor. Varlıklarımızı ipotek vererek borçlanıyoruz. Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi'ne (TOBB) 9 milyon aidat borcumuz var. Yükümlülüklerimizi yerine getiremiyoruz," dedi.
Türk Denizcilik Egitim Vakfı'na (TÜDEV) aktarılan kaynağı da eleştiren Murat Kıran "Üyelerimizin finansal sorunları, koster filomuzun ihtiyaçları, uluslararası alanda yapılması gereken lobi faaliyetleri ile barınak sorunlarımız devam ederken ve 300'e yakın proje kaynak beklerken, üstelik de başta İzmir, Karadeniz Ereğli şubeleri olmak üzere bütün DTO şubelerimize kaynak aktarılması gerekirken kaynağımızı TÜDEV'e aktarıyoruz. Bu yüzden gemi karaya oturdu oturacak diyorum. Umarım bundan sonra karşımıza daha rasyonel bütçeler gelir. Sadece gelirleri nereye harcayacağımızı gösteren bu bütçeyi onaylamam mümkün görünmemektedir," diye konuştu.
Tamer Kıran'dan sonra söz alan DTO Üyesi ve Bütçeleri İnceleme Komisyonu Üyesi Çetin Taşkent 2018 yılı bütçesi kitapçığı hazırlanırken hiçbir katkısı olmadığı halde isminin kitapçıkta yer almasına itiraz etti.
Bütçe konusunda Tamer Kıran'ın eleştirilerini cevaplamak için söz alan Metin Kalkavan ise öncelikle Çetin Taskent'in itirazına cevap verdi. Çetin Bey'in adının komite üyesi olduğu için kural gereği kitapçıkta yer aldığını açıklayan Kalkavan, daha sonra Tamer Kıran'ın eleştirilerini değerlendirdi.
“YA OLDUĞUN GİBİ GÖRÜN, YA DA GÖRÜNDÜĞÜN GİBİ OL”
"Muhalefet başkanının 2018 yılı bütçesini eleştirirken seçim konuşması yapmasına çok şaşırıyorum. Benim tanıdığım, emek verdiğim kişinin o olduğuna inanmak istemiyorum. Hem yönetim kurulu üyesi olacaksınız, hem her şeye imza koyacaksınız, hem bütün bilgilere haiz olacaksınız, hem de üniversitenin mütevelli heyetinde bulunacaksınız, sonra da çıkıp burada seçim konuşması yapacaksınız. Yazık. Mevlana'nın çok güzel bir sözü vardır. Ya olduğun gibi görün, ya da göründüğün gibi ol," diye konuşan Kalkavan ortaya çıkan bütün eserlerin meclisin onayıyla yapıldığını vurguladı.
Metin Kalkavan daha sonra Odanın neden borçlandığını açıkladı: "Herhalde ne kadar büyük bir proje yaptığımızın farkında değiller. Projemizin değeri 250 milyon doların üzerinde. Tuzla'da deniz kıyısında kendi arazisi üzerine kurulu bir üniversiteden bahsediyoruz. Satmaya kalksak daha fazlasını geri alabiliriz. Peki neden borçlanıyoruz, açıklayayım. Çünkü yeni bir kampüs açtık, eğitim kadromuza yatırım yaptık. Bu yüzden de kaynak aktardık. Ama bununla da kalmadık, başka bir ürün çıkardık. Zabit ve denizci yetiştirmek ve staj sorununu çözmek için pes peşe iki gemi yatırımı yaptık. Her bir geminin bize 9 milyon gibi bir maliyeti oldu. 2017 yılda ise sadece 10 milyon TL harcayarak talebeleri staja çıkardık. Bir yandan üniversite yapıyoruz, bir yandan da 12 ila15 milyon TL aralığında bir borç ödüyoruz. Bizim kredibilitemiz Oda olarak o kadar büyük ki bir yönetim kurulu üyesi olarak odanın kredibilitesi hakkında Tamer Bey’in söyledikleri son derece üzücü. Peki bütün bunların sonucunda ne kazandık? Söyleyeyim; her bin çocuk mezuniyeti ile bu sisteme 30-40 milyon dolar katkı yaptık. Mezun olan öğrencilerimizin yarısı denizcilik sektöründe kalsa bile her sene bu ülkeye 80 milyon dolar katkı sağladık. Bu okul sayesinde sokaktaki çocukları alıp dünya denizlerine armağan ettik. Bana bütün bunların üzerine kalkıp da ‘karaya oturuyoruz’ derseniz yazıktır günahtır.”
Sözlerini “Biz eğitim konusuna tüm bunları yaparken kimsenin hiçbir konuda herhangi bir şerh koyduğunu hatırlamıyorum. Bütün bunlar sizin eserinizdir ve denizciler bundan daha büyük bir eser daha yaratamazlar," diye tamamlayan Metin Kalkavan'ın konuşmasından sonra Cengiz Kaptanoğlu 2018 yılı bütçesini açık oylamaya sundu. Bütçe oy çokluğuyla kabul edildi. Toplam 12 DTO Meclis Üyesi ise bütçeyi onaylamadı ve kayıtlara şerh olarak düşüldü.
Haber: Elif MUTLU
Vira Haber
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.