2017 yılına doğru tamamlanacak
Rusya donanması komutanlığı uçak gemileri filolarının oluşturulmasını kararlaştırdı. Bu, Rusya donanmasının etki alanını Pasifik okyanusa ve Atlantik okyanısının Kuzey kesimine kadar genişletmek olanağını verecek.
2027 yılına doğru biri Pasifik donanmasında, öbürü Kuzey donanmasında uçak gemileri grupları oluşturulacak.
Milyarlarca dolarlık bedeli olan bu proje hususunda kesin karar, Rusya devlet başkanı tarafından alınacak. Şimdilik Rusya donanmasının hizmetinde yalnızca "Amiral Kuznetsoz" adlı 20 yıllık bir uçak gemisi bulunuyor.
”Nezavisimoye voennoye obozreniye” dergisinin sorumlu redaktörü Viktor Litovkin prestijini göstermek için her güçlü devletin uçak gemileri grubuna sahip olmak istediğini belirterek şunları söyledi:
Bugün ABD’nin yanı sıra Fransa, İngiltere, İspanya, Brezilya ve Çin’de uçak gemileri var. Eski bir İngiliz uçak gemisine sahip Hindistan için “Amiral Gorşkov” Rus uçak gemisi modernleştiriliyor. Hindistan’da bu gemiye “Vikramaditya” adı verildi. 2012 yılının sonlarına doğru bu gemi Hindistan deniz kuvvetlerinin hizmetine devredilecek. Biz şimdilik kendi kıyılarımızı ve sahil ekonomik bölgelerimizi koruyoruz. Fakat bir gün dünya okyanusunda çıkarlarımız oluşursa uçak gemileri olmadan bu çıkarlar korunamaz.
İlk uçak gemisi suya indirileceği zamana doğru Rusya donanmasında konvoy grubunun oluşturulması tamamlanacak. Bu gruba füze taşıyan krüvazörler, destroyerler, çok amaçlı denizaltılar, firkateynler, korvetler ve lojistik destek gemileri dahil olacak. Bugün Birleşik gemi yapımı korporasyonu tarafından yeni firkateyn ve korvetler insa ediyor, yeni bir destroyerin projesi üzerinde çalışmalar sürdürülüyor ve yedek krüvazörlerin onarım planları hazırlanıyor. Viktor Litovkin prestij gösterisinin yanısıra uçak gemileri yapımı yapılması gereğini gösteren daha önemli faktörler olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Uçak gemileri pek çok amaçlarla kullanılabilir. Uçak gemisi yüzer hava limanı rolünü oynıyabilir.Her hangi bir devletin kıyılarına yaklaşacak uçak gemisinden avcı, bombardıman ve hücum uçakları, ve uzak keşif uçakları havaya kalkabilir. Sözü geçen devletin lideri bu koşullarda kendini rahat hissedeceği zannedilmez. Çok amaçlı uçak gemileri grubuna dahil gemilerin altında her zaman stratejik füzeler taşıyan atom denizaltıları bulunuyor. Böylelikle uçak gemileri stratejik atom denizaltıları konuşlandığı bölgeleri koruyor."
Uçak gemisinin projesi üzerindeki çalışmalar 2017 yılına doğru tamamlanacak ve bu gemi 2023'te suya indirilecek. Yapım çalışmalarının son aşaması, “Sevmaş” işletmesinde geçecek. Yeni Rus uçak gemisi nükleer güçle çalışan bir gemi olacak. Eksperlerin değerlendirmelerine göre yeni “yüzer kale”,50 ila 70 bin tonilatoluk gemi olacak.
denizhaber.com.tr
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.