1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 20 yılda yaşam kalitemiz arttı
20 yılda yaşam kalitemiz arttı

20 yılda yaşam kalitemiz arttı

OECD raporuna göre, Türkiye son 20 yılda yaşam kalitesini iyileştirmekte önemli gelişme kaydetti.

A+A-

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın (OECD) yayımladığı Daha İyi Yaşam Endeksi'ndeki en mutlu ülkeler sıralamasında Avustralya birinci sırada yer aldı. Bu ülkeyi İsveç, Kanada, Norveç ve İsviçre takip etti.

Ülkelerdeki gelir seviyesi, sağlık, güvenlik ve barınma imkanları gibi kriterlere göre oluşturulan OECD'nin 2013 Daha İyi Yaşam Endeksi, 36 ülkeyi kapsıyor.

Teşkilatın resmi sitesinde yayımlanan raporda, Türkiye'nin son 20 yılda yaşam kalitesini iyileştirmekte önemli gelişme kaydettiği, öte yandan paranın, yüksek yaşam standartlarına erişilmesinde önemli bir unsur olduğu ifade edildi.

Türkiye ile ilgili en yüksek değerler sivil katılım oranında ön plana çıkıyor. Sivil katılımın yüzde 73 olduğu Türkiye, 36 ülke arasında 11. sırada bulunuyor. Buna en iyi örnek olarak da son seçimlerdeki yüzde 88’lik katılım gösteriliyor. Seçimlere katılımla ilgili OECD ortalaması yüzde 72.

Raporda, Türkiye’de hane başına düşen yıllık net gelirin, OECD ortalaması olan 23 bin 47 dolardan daha düşük seviyede seyrettiği bilgisine yer verildi. 15-64 yaş arası nüfusun yüzde 48’i maaşlı bir işe sahipken, OECD ortalaması yüzde 66 düzeyinde bulunuyor.

Türkiye'de maaşlı işe sahip erkeklerin oranının yüzde 69, kadınların ise yüzde 28 olduğuna dikkati çekilen raporda, OECD ülkelerinde ortalama çalışma saatinin yıllık 1776'yı bulduğu, Türkiye’de 1877 saate ulaştığı belirtiliyor.

Çalışanların yüzde 46'sının çok uzun saatler çalıştığı, bu konuda OECD ortalamasının yüzde 9 olduğu belirtildi. Yine erkek çalışanların yüzde 50'sinin, kadınların ise yüzde 35'inin çalışma saatlerinin uzun tutulduğu kaydediliyor.

Türkiye’de iş bulabilmek için iyi bir eğitime sahip olmak gerektiğine vurgu yapılan raporda, kadınların yüksek öğrenime katılımının artırılması gerektiği ifade ediliyor. 25-64 yaş arasındaki yetişkinlerin yüzde 31'i lise mezunuyken, bu konudaki OECD ortalaması yüzde 74. Yine eğitim sisteminin kalitesi çerçevesinde, Türkiye'de ortalama bir öğrencinin, OECD'nin Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı'nın bilim, matematik ve okuma testlerinde 455 puan aldığı, OECD ortalamasının ise 497 olduğu belirtiliyor.

Öte yandan Türkiye'de kız çocukları, erkeklerden yüzde 15 oranında daha başarılıyken, OECD ortalamasında kızlarla erkekler arasındaki bu fark yüzde 9.

Rapora göre, ortalama yaşam süresinin 75 yıl olduğu Türkiye, OECD ortalamasının 5 yıl gerisinde. Kadınlarda bu süre 77’yi bulurken, erkeklerde 72 yılda kalıyor.

Raporda, Türkiye'de akciğerlere zarar veren ve havayı kirleten küçük partiküllerin, metreküp başına 31 mikrogram, OECD ortalamasının ise 21 mikrogram olduğuna, yine halkın yüzde 61'inin içme suyundan memnun olduğuna, OECD'nin bu konudaki ortalamasının yüzde 84 çıktığına dikkati çekiliyor.

Yine Türklerin yüzde 68'inin hayatlarından memnun olduğu, bu konuda da OECD ortalaması olan yüzde 80'inin gerisinde kalındığı kaydediliyor.

20130317-101505_pks-erkan-2-jpg20130528162604.jpg

virahaber.com / aa

Bu haber toplam 1100 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.