1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 20 Milyon Ton üretim yapılacak
20 Milyon Ton üretim yapılacak

20 Milyon Ton üretim yapılacak

İstanbul Demir Çelik İhracatçıları Birliği (İDÇİB), 2010 yılında 17.3 milyon ton demir-çelik ihracatı yaparken, bunun karşılığı da 12.3 milyar dolar oldu.

A+A-

İDÇİB Başkanı Namık Ekinci, “2010’u 17.3 milyon ton üretim ve 12.3 milyar dolarlık ihracatla geride bıraktık. 2011’de hedefimiz 20 milyon ton üretim, 16 milyar dolar ihracat olacak” dedi.
İstanbul Demir Çelik İhracatçıları Birliği (İDÇİB), 2010 yılında 17.3 milyon ton demir-çelik ihracatı yaparken, bunun karşılığı da 12.3 milyar dolar oldu. 2011 yılı beklentilerini de açıklayan İDÇİB Başkanı Namık Ekinci, ocak ayında 1.2 milyon ton ve değer olarak 978 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini, bu yılın genelinde ise 20 milyon ton ve 16 milyar dolarlık ihracat hedefleri bulunduğunu açıkladı. Mamul birim fiyatlarında yüzde 10 artış bekleyen, İDÇİB 2011 yılından umutluyken, bir yandan da Mısır’ın tedirginliğini yaşıyor. İhracat performansında bu yılın ocak ayında 3’üncü sırada yer alan Mısır’daki karışıklığın sabırla beklenmesini gerektiğini söyleyen Ekinci, “Bu karışıklık diğer yerlere doğru sirayet ettikçe bizim demir çelik sektörüne olumsuz etkileri olacak” dedi.

Üretimde 10’ncu sırada
Türkiye’nin 2010 yılında demir-çelik üretimini yüzde 2.1 artırarak 29 milyon 143 bin tona çıkardığını ifade eden Ekinci, şunları söyledi: “Türkiye, bu üretim rakamları ile dünyada 10’ncu sırada yer alıyor. Birinci sırada ise, 626 milyon tonluk üretimiyle Çin geliyor. Çin’i Japonya ve ABD izliyor. Türkiye’nin önünde ise Brezilya ve Ukrayna yer alıyor. Önümüzdeki dönemde bu iki ülkeyi geçerek, 8’nci sıraya yükselmesini bekliyoruz. Türkiye, 2009 yılı rakamlarına göre 17.2 milyon tonluk demir-çelik ihracatıyla da dünyada 7’nci sırada yer alıyor. 2010 rakamları henüz belirlenmedi.”
En büyük düşüş Mısır’da
Türkiye’nin en büyük ihraç pazarının yüzde 38 pay ile Ortadoğu ve Yakın Asya olduğunu dile getiren Namık Ekinci, “Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı konumunda. 2010 yılında, 2.4 milyon ton ihracat yapılırken, bunun karşılığı 1.3 milyar dolar oldu. İkinci sırada Irak gelirken onu Suudi Arabistan, Mısır ve Libya izledi. İhracatta en çok artış yaşanan ülkeler ise Suudi Arabistan, Kuveyt, ABD, BAE ve Tayland olarak sıralandı. İhracatta düşüş olan ülkelerin başında ise Mısır geliyor. Mısır’a olan ihracatımız 3 milyon tondan 1 milyon tona geriledi. Bu da, Türkiye’ye karşı anti-damping davaları açmalarından kaynaklanıyor.”
Mısır’da hareket beklemiyoruz
Mısır’daki olayların, sektörün ihracatına etkisini de anlatan Ekinci, “Geçen yılın ocak ayı ile bu yılın aynı ayını karşılaştırdığımızda Mısır’a yapılan ihracatta önemli bir artış var. Ocak ayında 81 bin ton ve 55 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Ancak bu sıralarda fazla bir hareket beklemiyoruz” dedi.
Mısır’da sorun bitsin diye dua ediyoruz
İDÇİB Başkan Yardımcısı Serdar Koçtürk, Mısır’la ilgili problemin Türk demir çelik sektörü için önemli olduğunu belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: “Şu an sorun büyük. Gemiler, Mısır’a gitmek istemiyor. Limanlarda sorunlar var. Şubat-mart-nisan döneminde bu sorun çözülmezse Türkiye açısından çok önemli. 2010 yılında ilk 5 pazarımız Arap ülkeleriydi. Arap ülkelerine bunun yansımalarını, sıçramalarını görüyoruz. Bu bölgelerde talep düşüşü var. Bir an önce bitmesi için dua ediyoruz.”
Hurdada mücadelemizi sürdüreceğiz
NAMIK Ekinci, hurda ithalatına da değinerek, Türkiye’nin yaklaşık 22 milyon ton hurda tükettiğini, bunun 5-6 milyon tonunun ülke içinden aldığını, geri kalanını ithal ettiğini kaydetti. Ekinci, “Burada serzenişte bulunulan konu; biz hem büyük ithalatçıyız hem de ihracatçılar üzerinde hakimiyet kuramıyoruz. Maliyetlerimizin düşürülmesi lazım. Bunun için girdi birim fiyatlarının düşürülmesi gerekiyor. En büyük girdi hurda, sonra da enerji geliyor. Yurt içi haksız rekabete fırsat vermeyecek şekilde dışarıdaki hurda ihracatçısı olan ülkelerle mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.
200 bin kişi çalışıyor
Türk demir çelik sektöründe ham çelikten üretim yapan 27 tesis bulunuyor.
Sektörde 200 haddeleme tesisi üretim faaliyetlerini sürdürüyor.
Sektörde 200 bin kişi istihdam edilirken, 7.5 milyar dolarlık bir katma değer oluşturuyor.
2010 yılında sektör bir önceki yıla göre yüzde 10.8 artış göstererek 12.3 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi.
Bu rakamlar ile demir-çelik ihracatı Türkiye’nin tüm ihracatı içinde 4’ncü sırada yer aldı.

Hürriyet


Bu haber toplam 1262 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.